16.2 C
Athens
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2023

ΜΕΤΑ: Καταδικάζουμε την αστυνομική σκευωρία, βία και τρομοκρατία

Πρόσφατα

Την Κυριακή 17 Νοέμβρη, μετά την ολοκλήρωση της πορείας για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, σε ένα κρεσέντο καταστολής και απρόκλητης βίας, και με την μέθοδο της «επιδρομής» των ΜΑΤ, ειδικά στην περιοχή των Εξαρχείων, έγιναν πάνω από 45 προσαγωγές διαδηλωτών και περαστικών με κάποιες από αυτές (28) να μετατρέπονται σε συλλήψεις.

Αυτά που καταγγέλλονται από τους προσαχθέντες και τους συλληφθέντες, αλλά και από τους δικηγόρους τους και αυτόπτες μάρτυρες, ξεπερνούν την πραγματικότητα και την φαντασία σε πολλές περιπτώσεις. Η επίδειξη αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, οι ξυλοδαρμοί πολιτών, η προκλητική συμπεριφορά και η χυδαιολογία από τα αστυνομικά όργανα, η εξευτελιστική συμπεριφορά και η καταπάτηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος και οι συλλήψεις ξεπερνούν κάθε όριο ανοχής και είναι δείγματα του πώς εννοεί η κυβέρνηση το «Κράτος του Νόμου και της Τάξης» που οικοδομεί.

Επιπλέον, η στέρηση της πρόσβασης στους συνηγόρους υπεράσπισης των συλληφθέντων, όχι μόνο παραβιάζει τα δικαιώματά τους αλλά επιβεβαιώνει και την αυθαιρεσία των αστυνομικών οργάνων.

Την Δευτέρα 25 Νοέμβρη οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σε δίκη με κατηγορητήρια που περιλαμβάνουν τα πλημμελήματα της «εξύβρισης», της «αντίστασης κατά της αρχής», της «απλής σωματικής βλάβης» και της «απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης», αφού τελικά η αρχική προσπάθεια, με χαλκευμένες κατηγορίες και αδικήματα κακουργηματικου χαρακτήρα, τελικά, κατέπεσε.

Ανάλογες καταστάσεις έζησαν στο… πετσί τους και οι συλληφθέντες φοιτητές, μετά το όργιο της αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας στην ΑΣΟΕΕ. Ο ένας μάλιστα εξ αυτών απήχθη από το σπίτι του. Οι φοιτητές δικάζονται την Παρασκευή 22 Νοέμβρη.

Το ΜΕΤΑ καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο την κυβέρνηση της ΝΔ και την Ελληνική Αστυνομία για τη χρήση βίας απέναντι σε διαδηλωτές, περαστικούς, ανθρώπους που περπατούσαν στον δρόμο το βράδυ της 17ης Νοέμβρη του 2019, καθώς και τις συλλήψεις, τις προσαγωγές και τη βίαιη μεταχείριση τους.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας σε όλες και όλους που υπέστησαν αυτές τις βαρβαρότητες και καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να εκφράσουν  την αλληλεγγύη και συμμετοχή τους. Η βία και η καταστολή στη νεολαία, η ρατσιστική αντιμετώπιση των μεταναστών και προσφύγων και οι επιχειρήσεις στα Εξάρχεια αποτελούν προεόρτια για την σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης και της εργοδοσίας απέναντι στους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, στοχεύει η αυταρχική και συντηρητική τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στον οποίο προχώρησε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το ΜΕΤΑ βρίσκεται στο πλευρό όλων όσοι συνελήφθησαν το τελευταίο διάστημα, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων, και ζητά την απόσυρση όλων των κατηγοριών τους και την αθώωσή τους.

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να παραβρεθούν στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων:

  • την Παρασκευή 22 Νοέμβρη, στα Δικαστήρια της οδού Ευελπίδων, όπου κάθονται στο εδώλιο του «κατηγορουμένου» οι φοιτητές της Ιατρικής, Δημήτρης Κατρινάκης, και του ΕΜΠ, Γιώργος Παπανικολάου
  • τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη, για την Ειρήνη Εμινίδου, τον Ζήση Σούρλα και όλες και όλους που δικάζονται σε αυτές τις δίκες.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις