ΜΕΤΑ: Αγώνας για μόνιμη και σταθερή εργασία

Με σύνθημα, «Είμαστε Απαραίτητοι, Είμαστε Αναγκαίοι, 5.500 Πτυχιούχοι Νέοι», διαδήλωσαν μαζικά το μεσημέρι μπροστά στο υπουργείο Εργασίας οι εργαζόμενοι στο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ για άνεργους πτυχιούχους νέους ηλικίας 22-29 ετών.

Το ΜΕΤΑ στηρίζει τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προγράμματα «Κοινωφελούς Εργασίας» του ΟΑΕΔ, αλλά και όλων όσοι εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή ως ενοικιαζόμενοι, σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας ή σε εργολαβικές εταιρείες, και διεκδικεί πλήρη εργασιακά δικαιώματα για όλους, ίση αμοιβή για ίδια εργασία και εφαρμογή των ΣΣΕ.

Καλεί όλους τους εργαζόμενους αυτούς, αλλά και τα εργατικά συνδικάτα να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή εργασία και για τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, μιας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Το καθεστώς ομηρίας, με το οποίο εργάζονται, είναι για να ανακυκλώνεται η ανεργία, να χρησιμοποιείται από τους εργοδότες και το κράτος ως φτηνό εργατικό δυναμικό, να μην αποκτούν δικαιώματα και να απολύονται χωρίς αποζημίωση.

Η αλληλεγγύη και η κοινή δράση όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας, στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα και η συνδικαλιστική τους οργάνωση αποτελεί προϋπόθεση για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, για την αύξηση των μισθών τους και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, για τη δραστική μείωση του ωραρίου εργασίας και της ανεργίας.

Ο ενιαίος κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων και ο συντονισμός της δράσης τους, αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους και για αποτελεσματικούς και νικηφόρους αγώνες ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.


«Είμαστε απαραίτητοι, είμαστε αναγκαίοι, 5.500 πτυχιούχοι νέοι!»

Στους δρόμους, κατέβηκαν στις 12 μεσημέρι, πραγματοποιώντας συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι στο «Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22- 29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς» του ΟΑΕΔ (ξεκίνησε στις αρχές του 2019 με χρονική διάρκεια 12 μήνες), απαιτώντας το αυτονόητο: τη μετατροπή των συμβάσεων τους σε Αορίστου Χρόνου, τη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, πολλώ δε όταν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες που εργάζονται.

Οι συγκεντρωμένοι νέοι συνάδελφοι έκαναν πορεία προς τη Βουλή και στη συνέχεια συνεδρίασε το Συντονιστικό τους για την περαιτέρω πορεία των εργαζομένων. Κεντρικό σύνθημα: «Είμαστε απαραίτητοι, είμαστε αναγκαίοι, 5.500 πτυχιούχοι νέοι!»

Σε παραπάνω πρόγραμμα ανακύκλωσης της ανεργίας του ΟΑΕΔ, έχουν προσληφθεί 5.500 νέοι και σε δύο μήνες θα βρεθούν στον καιάδα της ανεργίας, καθώς λήγουν οι συμβάσεις τους. Οι συνάδελφοι εργάζονται σε υπηρεσίες, όπως EKEA, ΕΦΚΑ, Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών, Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Περιφερειακή Διεύθυνση Μη Μισθωτών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση/Τμήμα Διεύθυνσης Υδάτων, ΟΑΕΔ, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, κ.ά., σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείας ανάγκες.

Τόσο το πρόγραμμα στο οποίο βρίσκονται οι ίδιοι όσο και τα υπόλοιπα του ΟΑΕΔ, του ΕΣΠΑ κτλ., όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι «παρότι στις προκηρύξεις διατείνονται πως στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας, οδηγούν μόνο στην ανακύκλωσή της. Με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και την οριστική και αμετάκλητη απόλυση, στην πραγματικότητα διαιωνίζεται ένα καθεστώς επισφάλειας, εργασιακής περιπλάνησης, ανεργίας και μετανάστευσης, με αποτέλεσμα οι αρχικοί στόχοι του προγράμματος να αποδεικνύονται επίπλαστοι και επιφανειακοί, αφού επί της ουσίας εντείνουν τις παθογένειες τις οποίες έχουν αναγνωρίσει».

«Δεν είμαστε “ωφελούμενοι”, όπως ονομάζουν εμάς, αλλά και χιλιάδες άλλους/ες συναδέλφους, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και οι κατά καιρούς κυβερνήσεις. Εργαζόμαστε ισότιμα με κάθε άλλο υπάλληλο στους φορείς όπου υπαγόμαστε και διεκδικούμε το αυτονόητο: να μην πεταχτούμε στην ανεργία μετά από ένα σύντομο διάστημα, τη στιγμή μάλιστα που καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Άλλωστε, οι ίδιοι οι μόνιμοι συνάδελφοι, αλλά και οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές μας φαίνεται τα τελευταία χρόνια να ασφυκτιούν από τη συνεχή μείωση προσωπικού»

Τη μεσημεριανή κινητοποίηση στήριξαν το ΜΕΤΑ, μέλη του οποίου έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση, αλλά και η ΑΔΕΔΥ, που είχε κηρύξει στάση εργασίας στο Δημόσιο.

Να σημειωθεί πως την ίδια ώρα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε και η ΟΣΕΑΔΕ, με το ίδιο αίτημα που αφορά στους συμβασιούχους δασεργάτες, οι οποίοι και αυτοί σύντομα θα πεταχθούν από την κυβέρνηση στον καιάδα της ανεργίας.


  • Για να δείτε φωτογραφίες, πατήστε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.