13.6 C
Athens
Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Κλείνει η Μόρια. Νέα κλειστά στρατόπεδα συγκέντρωσης σε πέντε νησιά και δέκα ελεγχόμενες «δομές» στην ενδοχώρα

Το συνολικό επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για το προσυγικό αλλά και οι δράσεις ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας προσφύγων, παρουσιάστηκαν σήμερα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, και τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος είπε ότι το σχέδιο προβλέπει δύο φάσεις υλοποίησης.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη φάση και στον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό, όπως είπε ο υφυπουργός, υλοποιείται ήδη όπως έχει προγραμματιστεί με ταυτόχρονες παρεμβάσεις όπου απαιτείται και προβλέπει την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τη μεταφορά 5.000 ατόμων σε ξενοδοχεία και 15.000 σε υπάρχουσες αλλά και καινούργιες δομές.

Σε ό, τι αφορά στη δεύτερη φάση και στο μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό προγραμματίσθηκαν οι ακόλουθες 5 +1 δράσεις:

1η Ασυνόδευτα παιδιά: Καθορίζεται Εθνικός Συντονιστής μέσω της Προεδρίας της Κυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

2η ΜΚΟ: Καθορισμός πλαισίου υποχρεώσεών τους και συγκεκριμένων κριτηρίων που απαιτείται να έχουν παραμονή και λειτουργία στη χώρα μόνο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις.

Άσυλο και Επιστροφές: Όπως ισχυρίστηκε, η ψήφιση του νέου νόμου παρέχει το πλαίσιο που απαιτείται ώστε, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και είτε να εγκριθεί το άσυλο, είτε να επιστρέψουν όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στη χώρα προέλευσης ή εισόδου. Παράλληλα, είναι σε εξέλιξη η πρόσληψη 500 ατόμων τα οποία θα ενισχύσουν τις Υπηρεσίες Ασύλου.

4η Κατασκευή και επέκταση κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης σε νησιά: Ο σχεδιασμός προβλέπει:

  • Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά το υπάρχον στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέο κλειστό, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 5.000 + προσφύγων.

  • Στη Χίο, θα κλείσει το υπάρχον στη ΒΙΑΛ (κοντά στο Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέο κλειστό στρατόπεδο συγκέντρωσης, που οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρητικότητας 5.000 + προσφύγων.

  • Στη Σάμο, θα κλείσει το ΚΥΤ στο Βαθύ, ενώ το υπό κατασκευή στρατόπεδο επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 5.000 + προσφύγων.

  • Στην Κω, θα μετατραπεί το υπάρχον σε κλειστό ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 2.000 + προσφύγων.

  • Στη Λέρο θα μετατραπεί το υπάρχον σε κλειστό, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 1.000 + προσφύγων.

Ο Α. Στεφανής αναφέρθηκε και στην εξασφάλιση-στεγανοποίηση των διόδων των μεταναστών με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων.

Όπως είπε, «το νομικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη, η ενίσχυση σε προσωπικό έχει προγραμματιστεί με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων για τον Έβρο και 800 για τα νησιά. Επίσης, όπως είπε, με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, η Ένωση Εφοπλιστών προσφέρει 10 σύγχρονα ταχέα σκάφη στο Λ.Σ., τα οποία πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ενώ η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί στους επόμενους μήνες και πολλά άλλα».

Περίπου δέκα ελεγχόμενες δομές στην ενδοχώρα πλην Ιονίων

Ο υφυπουργός Άμυνας ρωτήθηκε και επιβεβαίωσε ότι πέραν των κλειστών κέντρων στα νησιά θα δημιουργηθούν και δομές στην ενδοχώρα, καθώς και ότι έχουν βρεθεί ήδη οι χώροι, δεν θέλησε όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το που ακριβώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως θα δημιουργηθούν και δέκα περίπου ελεγχόμενες δομές στην ενδοχώρα πλην των Ιονίων (για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να… διαφεύγουν προς Ιταλία) και βεβαίως πλην Βορείου Αιγαίου και Δωδεκανήσων όπου θα υπάρχουν τα πέντε κλειστά κέντρα.

Οι δομές στην ενδοχώρα θα είναι ελεγχόμενες (δηλαδή οι πρόσφυγες θα έχουν το δικαίωμα να βγουν αλλά θα επιστρέφουν συγκεκριμένη ώρα και εάν παραβιάσουν τους όρους θα μεταφέρονται σε μία από τις πέντε κλειστές δομές, γιατί η δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα αντιτίθεται στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας.

Στα κλειστά θα δοθούν και όλες οι λειτουργίες των hotspot δηλαδή εκεί θα γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση και αυτή θα έιναι μία ακόμη διαφορά με τις ελεγχόμενες δομές.

Τέλος, απέφυγε να μπει σε αριθμούς προσφύγων που θα μεταφερθούν ανά την επικράτεια με βάση την ποσόστωση, διαβεβαιώνοντας ότι θα τηρηθεί η αναλογικότητα και θα ενημερώνονται οι τοπικές κοινωνίες.

Στήριξη τοπικών κοινωνιών

Αναφορικά με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στην παράταση έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο. Αναλυτικότερα:

  • Την παράταση – έως 31.12.2020 – των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο.

  • Τη βελτίωση των δομών Υγείας, Παιδείας, Κοινής Ωφέλειας και Τουρισμού στις περιοχές που υποδέχονται μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αξιοποιήσει στο μέγιστο προς όφελος των τοπικών κοινωνιών τις Δομές/ΚΥΤ όταν θα έχει ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση του ζητήματος.

  • Επίσης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει υπόψη την εντοπιότητα κατά τις αναγκαίες προσλήψεις στις Δομές/ΚΥΤ.

  • Τέλος, κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, δημιουργείται Ειδικό Ταμείο που προικίζεται με 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 το οποίο θα χρηματοδοτήσει το «Πρόγραμμα Αλληλεγγύη» που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Εσωτερικών για την στήριξη των Δήμων που θα επιβαρυνθούν από τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών.

Παρόμοια Άρθρα