Υπ. Εργασίας: Κινητοποίηση των εργαζομένων μέσω ΟΑΕΔ για μόνιμη και σταθερή δουλειά | Τετάρτη 20 Νοέμβρη

Αλληλεγγύη από ΜΕΤΑ και ΑΔΕΔΥ, η οποία έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11πμ. ως τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών

Σε κινητοποίηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά προχωρούν, την Τετάρτη 20 Νοέμβρη και ώρα 12μ., έξω από το υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι από «Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22- 29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς» του ΟΑΕΔ (ξεκίνησε στις αρχές του 2019 με χρονική διάρκεια 12 μήνες). Την κινητοποίηση στηρίζουν η ΑΔΕΔΥ αλλά και το ΜΕΤΑ.

  • Από την πλευρά της, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας από Ομοσπονδίες του Δημοσίου καθώς και το Συντονιστικό αγώνα εργαζομένων του ειδικού προγράμματος απασχόλησης του ΟΑΕΔ και με σκοπό να διευκολύνει τη συμμετοχή στην κινητοποίηση, προκήρυξε για την Τετάρτη τρίωρη στάση εργασίας από τις 11πμ. ως τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών.

Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι εργάζονται σε υπηρεσίες, όπως EKEA, ΕΦΚΑ, Περιφερειακό Υποκατάστημα Μισθωτών, Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Περιφερειακή Διεύθυνση Μη Μισθωτών, Αποκεντρωμένη Διοίκηση/Τμήμα Διεύθυνσης Υδάτων, ΟΑΕΔ, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, κ.ά., σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείας ανάγκες.

Τόσο το πρόγραμμα στο οποίο βρίσκονται οι ίδιοι όσο και τα υπόλοιπα του ΟΑΕΔ, του ΕΣΠΑ κτλ., όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι «παρότι στις προκηρύξεις διατείνονται πως στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας, οδηγούν μόνο στην ανακύκλωσή της. Με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και την οριστική και αμετάκλητη απόλυση, στην πραγματικότητα διαιωνίζεται ένα καθεστώς επισφάλειας, εργασιακής περιπλάνησης, ανεργίας και μετανάστευσης, με αποτέλεσμα οι αρχικοί στόχοι του προγράμματος να αποδεικνύονται επίπλαστοι και επιφανειακοί, αφού επί της ουσίας εντείνουν τις παθογένειες τις οποίες έχουν αναγνωρίσει».

«Δεν είμαστε “ωφελούμενοι”, όπως ονομάζουν εμάς, αλλά και χιλιάδες άλλους/ες συναδέλφους, τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και οι κατά καιρούς κυβερνήσεις. Εργαζόμαστε ισότιμα με κάθε άλλο υπάλληλο στους φορείς όπου υπαγόμαστε και διεκδικούμε το αυτονόητο: να μην πεταχτούμε στην ανεργία μετά από ένα σύντομο διάστημα, τη στιγμή μάλιστα που καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Άλλωστε, οι ίδιοι οι μόνιμοι συνάδελφοι, αλλά και οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές μας φαίνεται τα τελευταία χρόνια να ασφυκτιούν από τη συνεχή μείωση προσωπικού», σημειώνουν οι εργαζόμενοι από «Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης για ανέργους πτυχιούχους Ανώτατων Εκπαιδευτικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ηλικίας 22- 29 ετών, σε Υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς» του ΟΑΕΔ.


  • Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο των εργαζομένων, που καλούν στην κινητοποίηση τα Σωματεία και τους εργαζομένους, με οποιαδήποτε μορφή σχέσης εργασίας, πατήστε ΕΔΩ.