Πληθαίνουν οι καταγγελίες για συσκευές παρακολούθησης σε οχήματα διαδηλωτών και ενεργών πολιτών από την Ασφάλεια

Πληθαίνουν οι μαρτυρίες διαδηλωτών και ατόμων που δραστηριοποιούνται πολιτικά πως βρίσκουν συσκευές εντοπισμού GPS κολλημένες στα αυτοκίνητα ή τις μοτοσικλέτες τους ● Οι κοριοί «φυτεύονται» από άτομα της Ασφάλειας τα οποία περιεργάζονται τα οχήματα δήθεν... αδιάφορα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ● Στο εσωτερικό τους υπάρχει κάρτα SIM

Στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών περιλαμβάνονται και νέες περιπτώσεις παράνομης παρακολούθησης πολιτών, αναδεικνύοντας αυτήν ενός μέλους της συλλογικότητας «Ταξική Αντεπίθεση», ο οποίος καταγγέλλει πως μετά το τέλος πορείας στο κέντρο της Αθήνας ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια, είδε τρία άτομα να περιεργάζονται τη μηχανή του, και να τοποθετούν κάτι.

«Όταν τους είδα απομακρύνθηκαν νευρικά, ο πρώτος βιαστικά μπήκε σε ένα αυτοκίνητο χρώματος μαύρου, μάρκας Peugeot και αρχικά πινακίδας ΒΚΑ, ο δεύτερος μπήκε σε μία στοά μέσα στην Οθωνος και ο τρίτος κατευθύνθηκε γρήγορα προς την οδό Σταδίου. Με το που πήγα να βάλω μπροστά τη μηχανή, ένας διερχόμενος με ενημέρωσε ότι αυτοί οι τρεις τύποι περιεργάζονταν τη μηχανή προσπαθώντας κάτι να τοποθετήσουν. Στη συνέχεια συζητώντας με άλλους συντρόφους, μου γνωστοποιήθηκε ότι έχουν τοποθετηθεί και σε άλλους συσκευές γεωεντοπισμού (GPS tracker)», καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» ο Α.Γκ. (τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.»).

«Στη συνέχεια επιστρέψαμε στους διαδηλωτές και τις διαδηλώτριες που ήταν ακόμα συγκεντρωμένοι στο σημείο λήξης της πορείας προκειμένου να τους ενημερώσουμε για το “περίεργο” συμβάν, θεωρώντας ότι αυτή η τακτική της αστυνομίας δεν στόχευε μόνο εμάς, αλλά το σύνολο του κόσμου που αγωνίζεται και αντιστέκεται στην ακροδεξιά πολιτική της κυβέρνησης» αναφέρουν τα μέλη της «Ταξικής Αντεπίθεσης».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αντίστοιχη συσκευή παρακολούθησης εντόπισε και ακόμα ένα μέλος της συλλογικότητας, αφού διαπίστωσε πως παρακολουθείται από μία κοπέλα που δήθεν μιλούσε αδιάφορα σε κινητό τηλέφωνο. Αφού ενημερώθηκε από συντρόφους της για την πιθανότητα παρακολούθησης, έψαξε και βρήκε και στο δικό του όχημα αντίστοιχη συσκευή, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως παρότι την φωτογράφισε και έπειτα την αφαίρεσε, την επόμενη ημέρα βρήκε και δεύτερο μηχανισμό παρακολούθησης.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας παρουσιάζονται φωτογραφίες ενός εκ των κοριών, ο οποίος είναι πλέον ανενεργός και γράφει με μαύρο μαρκαδόρο τον αριθμό 22, ενώ περιλαμβάνεται και μία ακόμα καταγγελία από άνθρωπο με πολιτική δράση. Ο εν λόγω πολίτης αντιλήφθηκε ένα άγνωστο ύποπτο όχημα έξω από το σπίτι του, ενώ όταν το πλησίασε εντόπισε μία καμουφλαρισμένη μικροκάμερα στο παμπρίζ του, η οποία κοιτούσε την είσοδο του σπιτιού του. Λίγες ώρες αργότερα, το όχημα είχε εξαφανιστεί.

Σε τέταρτο περιστατικό που έχει αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες, το οποίο ανέδειξε το omniatv στις αρχές Νοεμβρίου (5.11.2019, «Ποιοι κάνουν παρακολουθήσεις με συσκευές γεωεντοπισμού;»), o Αλέξανδρος Κ. (για την ΕΛ.ΑΣ. πομπός νούμερο 13) καταγγέλλει ακριβώς ίδιο σύστημα παρακολούθησης την ίδια μέρα (19 Οκτωβρίου) με τα δύο πρώτα περιστατικά: «Αφού το πληροφορήθηκα, θεώρησα σκόπιμο να ψάξω το όχημά μου, όπως και άλλοι/ες σύντροφοι/ισσες. Ψάχνοντας λοιπόν το δικό μου εντόπισα έναν κοριό, του οποίου η λειτουργία ήταν να μεταδίδει ανά πάσα στιγμή τη θέση της μηχανής μου…».

Σημειώνεται πως μόλις τον περασμένο Αύγουστο, κατά τις πρώτες εβδομάδες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ήρθε στο φως μία εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία καθηγητή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παναγιώτη Πολίτη, καταγγέλλοντας ότι εντοπίστηκε στο αυτοκίνητό του συσκευή γεωεντοπισμού (GPS), η οποία αναγνωρίζει ανά πάσα στιγμή τη θέση του οχήματος. Μάλιστα, όπως ανέφερε τότε στην καταγγελία του ο καθηγητής, για το ζήτημα έχει ήδη ενημερωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και ο Συνήγορος του Πολίτη.

ΕΔΩ αναλυτικά το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».


Διαβάστε επίσης | Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταγγέλλει παρακολούθηση με GPS με αιχμές για κρατική υπηρεσία