Δαμιανός: ΔΕΗ, ο «γίγας» που ψυχορραγεί

Ο Βασίλης Δαμιανός είναι συνταξιούχους της ΔΕΗ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΜΕΤΑ και αναπληρωτής γραμματέας Οργανωτικού της ΑΓΣΣΕ

Από τη μια, βάζει στο «κάδρο» των αποκρατικοποιήσεων ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, από την άλλη, περιχαρής, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, γίνεται ο καλύτερος... διαφημιστής των ιδιωτικών συμφερόντων στην Ενέργεια. Η φωτογραφία από την 84η ΔΕΘ

Πρόσφατα κατατέθηκε από την κυβέρνηση ένα νομοσχέδιο οδοστρωτήρας, για την «διάσωση» της ΔΕΗ, και για να παρθούν μέτρα που να αποβλέπουν:

– Στην κατάργηση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και αμοιβής για τους εργαζόμενους, καθώς και των Σ.Σ.Ε.

– Στην εθελουσία έξοδο του παλαιού και έμπειρου προσωπικού και την αντικατάστασή του με νέο. Την δημιουργία δηλαδή προσωπικού δύο ταχυτήτων, αφού τα μέτρα θα αφορούν μόνο τους νέους.

– Στην απαράδεκτη δυνατότητα να μετατίθεται ο ειδικευμένος και έμπειρος εργαζόμενος στο οποιοδήποτε τμήμα του δημοσίου και από τεχνικός ειδικευμένος, να κάνει [όχι σε περιφρόνηση] την ξένη προς αυτόν δουλειά γραφείου.

– Στην δημιουργία εργαζόμενων, που να υποκύπτουν σε μισθούς πείνας και εξοντωτικού ωραρίου, αναλώσιμους και πρόθυμους ανά πάσα στιγμή στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας.

Είναι φανερό ότι το νομοσχέδιο αυτό αποβλέπει α)στο κτύπημα του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο β) να δημιουργήσει οικονομικό περίσσευμα από τις νέες προσλήψεις των αμοιβών πείνας και γ) Να προσφέρει στους επικείμενους αγοραστές της, μια ΔΕΗ καθαρή και χωρίς βαρίδια, που να μην τους δημιουργούν προβλήματα όταν κοψοχρονιάς την αποκτήσουν. Και αυτό θα συμβεί γιατί στους νεοπροσλαμβανόμενους, δεν θα υπάρχει ενδιαφέρον να γίνουν μέλη στα σωματεία του χώρου, αφού θα βρίσκονται έξω απ’ τα διεκδικούμενα αιτήματα των παλαιών συναδέλφων τους, εκτός από το φόβο της μετάθεσής τους στο δημόσιο, ή της μη ανανέωσης της σύμβασής τους. Έτσι στην πλειονότητά τους θα καταλήξουν υπό τη πίεση αυτή απεργοσπάστες. Πρόσθετο όφελος που θα προκύψει για τα κοράκια-αγοραστές μετά από μια τέτοια αλλά ενδεχόμενη απεργοσπασία, θα είναι ότι ενώ στο παρελθόν και κατά την διάρκεια της απεργίας, η Απεργιακή Επιτροπή της ΓΕΝΟΠ, σε συνεργασία με το Κέντρο Κατανομής Φορτίου καθόριζε από μόνη της τη διοχέτευση των φορτίων στις περιοχές που προγραμμάτιζε περικοπές [φροντίζοντας, νοσοκομεία, στρατό, πυροσβεστική κλπ, αφού ήταν υποχρεωμένη από το νόμο να το κάνει αυτό]μετά την απελευθέρωση της ενέργειας, οι ιδιώτες παραγωγοί, μπορούν σήμερα απεργοσπαστικά να τροφοδοτούν τα δίκτυα της ΔΕΗ και να αποδυναμώνουν σε αποτέλεσμα τον αγώνα της ΓΕΝΟΠ.

Για την δήθεν «εξυγίανσή» της, επιβαρυντικά μέτρα για τα λαϊκά νοικοκυριά αποτελούν ακόμη η αύξηση της τιμής του ρεύματος και η κατάργηση της έκπτωσης στους συνεπείς καταναλωτές, που βοηθούσε κάπως την οικονομική τους κατάσταση, μια και η κατανάλωση ρεύματος, αποτελεί σημαντικό κονδύλι στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Αντί όμως για την τραγελαφική προτεινόμενη αυτή «εξυγίανσή» της, προχωρούν σε εξουθενωτικά μέτρα, που σκόπιμα αποφεύγουν:

Να καταργήσουν το Ν.Ο.Μ.Ε. το παιδί του 3ου μνημονίου, που το ψήφισαν όλα τα μνημονιακά κόμματα, αφού υποχρεώνει τη ΔΕΗ να παραχωρήσει το 50% των συνεπών πελατών της μέχρι το 2021 στους ιδιώτες και οι οποίοι ενώ αλλάζουν πάροχο, δεν υποχρεώνονται [νομικά τουλάχιστον], προτού φύγουν, να εξοφλήσουν τους τελευταίους λογαριασμούς της, συσσωρεύοντας έτσι το έλλειμμα της. Μια ροή προς τους ιδιώτες, που θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, μετά τις ανατιμήσεις στο ρεύμα που απ’ τη ΔΕΗ θ’ ακολουθήσουν. Λόγω Ν.Ο.Μ.Ε. ακόμη, η ΔΕΗ έχει ζημιωθεί μέχρι σήμερα 320 εκ. ευρώ χωρίς να σταματάει αυτό το κακό, παρέχοντας στους ιδιώτες όλη την υποδομή της για δική τους εκμετάλλευση, ενώ το πάμφθηνο ρεύμα που τους παρέχει, της συμφέρει να το προμηθεύεται πάλη από αυτούς.

Να σταματήσει η ΔΕΗ να πληρώνει το ΕΤΜΕΑΡ απ’ τους λογαριασμούς των πελατών της στους μεγαλοπαραγωγούς κατόχους των ΑΠΕ, αφού δεν μπόρεσε να τους εισπράξει. Η μέχρι σήμερα ζημιά της ανέρχεται στα 410 εκ. ενώ οι ίδιοι μέσω αυτού, εισέπραξαν μέχρι σήμερα 11δις.

Να της καταβληθούν τα χρέη από τις Υ.Κ.Ω. που ανέρχονται στο 1.056,7 εκ. και τα πέρασαν στα αζήτητα.

Να μην πληρώνει η ΔΕΗ την kwh 39 λεπτά στους επαγγελματίες κατόχους φωτοβολταϊκών, την στιγμή που στην Κύπρο πληρώνονται με 9 λεπτά και στη Γερμανία και Γαλλία με 16 λεπτά και αυτό λόγω της περιορισμένης ηλιοφάνειας και μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Αν δεν πληρώσει σήμερα η ΛΑΡΚΟ [δημοσίων συμφερόντων]μ τα 310 εκ χρέη προς τη ΔΕΗ με την απειλή του κλεισίματος, των απολύσεων και της αύξησης της ανεργίας, τότε αν δεν παραδοθεί για αυτοδιαχείριση στους ίδιους τους εργαζόμενους, ας περιέλθει κατ’ αναλογία του χρέους της στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ.

Τι απέγιναν και ποιος ευθύνεται για τα χρέη από εκατοντάδες εκατομμύρια της Α.τ.Ε. προς τη ΔΕΗ, μετά την συμφωνία για την κατάργησή της; Ποιος ευθύνεται για τα 812 εκ. ζημιά από το Μ.Α.Μ.Κ.;[Μηχανισμός Ανάκλησης Μεταβλητού Κόστους], τα 392 εκ. από Α.Δ.Ι.; [Αποδεικτικών Διαθέσιμης Ισχύος],τα 122εκ. Μ.Α.Ε.;[Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας]τα 216 εκ. χρέη της ELLAS POWER και της ENERGA; Ποια συμφέροντα καθυστέρησαν την πρόοδο για την επέκταση των ΑΠΕ σε μια εποχή που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα αυτόν στην κυριολεξία ξέφυγαν χωρίς τις δικές μας ευνοϊκές προϋποθέσεις; Ακόμη:

Η ΔΕΗ την 10ετή περίοδο της κρίσης ωφελήθηκε διαχρονικά απ’ τις μνημονιακές περικοπές της μισθοδοσίας 6 δις. [κατά την ΓΕΝΟΠ] και τα σημερινά χρέη [μπαταξήδων και ανήμπορων] φθάνουν τα 3 δις. Το ρεύμα στην ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 150%, γιατί καταργήθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας της και διασπάσθηκε από ενιαία ΔΕΗ σε ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ για να εξυπηρετήσει τους μεγαλοκεφαλαιούχους ιδιώτες. Και ενώ θα έπρεπε να ανθεί σε επεκτάσεις, τεχνογνωσία και εκσυγχρονισμό, ξεπουλάει κερδοφόρες και άψογα λειτουργικές μονάδες όπως της Μεγαλόπολις 3&4 και τη Μελίτη1, ερημώνοντας και οδηγώντας σε μαρασμό εργαζόμενους και περιοχές, για να καταντήσει σήμερα σ’ αυτό το χάλι. Χωρίς να την αγγίζει η αμαρτωλή «Επιβολή Ρήτρας Ρύπων,» το καταναγκαστικό και εξαρτημένο ξεπούλημά της, ενώ τα αντιλαϊκά μέτρα που σήμερα παίρνει θα τα απέφευγε, αν ακολουθούσε μια άλλη πολιτική.

Σήμερα η ΓΕΝΟΠ ξεκινάει απεργιακές κινητοποιήσεις, που κατά την γνώμη μου είναι καθυστερημένες και χωρίς να έχει την απαιτούμενη εμπιστοσύνη των εργαζόμενων στο αγώνα της, κάτι που για την έκβασή του, αυτό κρίνεται σημαντικό και αναγκαίο. Περιορίζεται ακόμη στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της και στο νομοσχέδιο, ενώ θα έπρεπε να την απασχολεί μαζί με τα άλλα η τιμολογιακή πολιτική και η ηλεκτροδότηση των ήδη κομμένων από το ρεύμα φτωχών νοικοκυριών, η μείωση, ή κατάργηση του ΦΠΑ τους και όποια άλλη περικοπή θα ήταν δυνατή για την ανακούφισή τους. Όχι μόνο γιατί το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά γιατί όταν κλείνουμε το διακόπτη κλείνουμε μαζί και τον πολιτισμό της επιλογής μας. Ξεπουλιέται δε όπως, όπως σήμερα χωρίς οι πωλητές της να διαθέτουν αυθεντικούς τίτλους κυριότητας.