Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία ΣΕΠΕ «Η Αθηνά»: Είμαστε όλοι αναπληρωτές!

Και φέτος, η εικόνα της αδιοριστίας και της ομηρίας των αναπληρωτών εμφανίζεται και μεγεθύνεται. Το Υπουργείο Παιδείας υπερασπίζει το νεοφιλελεύθερο προσοντολόγιο που ψήφισε το Γενάρη του 2019 η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλώνει ότι θα το εφαρμόσει στις προσλήψεις της Ειδικής Αγωγής, που όμως ούτε φέτος πρόκειται να γίνουν και αναβλήθηκαν, ενώ κόβει την κουβέντα για προσλήψεις στη Γενική Αγωγή στο μέλλον, την ώρα που το 25% των εκπαιδευτικών είναι αναπληρωτές και 18.000 συνάδελφοι – μόνο στην Πρωτοβάθμια συνταξιοδοτήθηκαν στα μνημονιακά χρόνια, χωρίς να προσληφθεί κανένας!

Τελικά, από τα κούφια λόγια για διορισμούς των Υπουργών Παιδείας (Λοβέρδος- Φίλης- Γαβρόγλου- Κεραμέως) το μόνο που έμεινε είναι ο νόμος για το προσοντολόγιο, που συντρίβει την προϋπηρεσία απογειώνοντας τον ανταγωνισμό των προσόντων και το ακριβοπληρωμένο κυνήγι τίτλων χωρίς αντίκρισμα. Η ασάφεια είναι η κύρια τακτική των κυβερνώντων για το μέλλον των αναπληρωτών. Και είναι αναίσχυντο όσο και προκλητικό να εκβιάζουν τους αναπληρωτές για να συγκεντρώνουν συνεχώς επιπρόσθετα ακαδημαϊκά προσόντα επί πληρωμή και ταυτόχρονα να κουβεντιάζουν για νέα κριτήρια: Παρουσιάζονται δημοσιεύματα που αναφέρονται στην επαναφορά της μοριοδότησης στα δυσπρόσιτα ή για νέες δίχρονες συμβάσεις και το μόνο που κάνουν, εκτός του να λειτουργούν σαν λαγός, είναι να επιβεβαιώνουν ότι στοχεύουν στη μονιμοποίηση της ελαστικής εργασίας.

Ανησυχία, όμως, προκαλεί σε όλο το φάσμα των αναπληρωτών η φιλολογία της Υπουργού κ. Κεραμέως περί νέου τρόπου διακρίβωσης των «κενών στα σχολεία», που παραπέμπει σε απόπειρα τεχνητής μείωσης των αναγκών σε αναπληρωτές από του χρόνου μέσω της συρρίκνωσης των εκπαιδευτικών δομών, πράγμα που θα οδηγήσει και σε μαζικές απολύσεις. Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να εξηγήσει ότι τα κενά κι οι πραγματικές ανάγκες είναι κατά χιλιάδες περισσότερα από όσα διατείνεται η κυβέρνηση πως τάχα «κάλυψε πλήρως» τη φετινή χρονιά και κάθε απόπειρα διαφορετικού υπολογισμού τους κατ΄εντολή της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ αποτελεί αιτία πολέμου, γιατί δημιουργεί μορφωτική και εργασιακή έρημο στη δημόσια εκπαίδευση.

Αν συνυπολογίσουμε τη συνολική επίθεση στην δημόσια εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, το δίχρονο νηπιαγωγείο που καρκινοβατεί, τη γενικευμένη αξιολόγηση που ετοιμάζουν, τη βάση του 10 και τη μείωση των εισακτέων που στρέφουν τα παιδιά στην ιδιωτική εκπαίδευση, την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων ως ισοτίμων με τα ΑΕΙ που βάζει ταφόπλακα στα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων, παρατηρούμε πως η ομηρία και το χτύπημα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι η αρχική προϋπόθεση για μια συνολική νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση που έχει στόχο την αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα της.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η ηγεσία της ΔΟΕ και οι παρατάξεις που τη στηρίζουν (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΚΕ), ως παντός καιρού υπηρέτες των κάθε φορά κυβερνητικών σχεδίων, προσποιούνται πως όλα είναι κανονικά επειδή «αναπληρωτές προσελήφθησαν και φέτος», ενώ χρεώνονται με το κορυφαίο συνδικαλιστικό ατόπημα να αρνηθούν στο καλοκαιρινό συνέδριο του κλάδου κάθε κουβέντα για το μείζον ζήτημα των αναπληρωτών και την ομηρία τους!

Πριν λίγες μέρες στο Σικάγο, στην καρδιά των νεοφιλελεύθερων εκπαιδευτικών και κοινωνικών μοντέλων, οι συνάδελφοί μας εκπαιδευτικοί ύστερα από 11 μέρες απεργίας πέτυχαν με τον αγώνα τους και νέες προσλήψεις προσωπικού και αυξήσεις στους μισθούς. Αυτό λέμε κι εμείς εδώ και πολύ καιρό: Η Πρωτοβουλία που βρέθηκε πάντα με όλες τις δυνάμεις της στην καρδιά των αγώνων για σταθερή και μόνιμη δουλειά όπως και το Μάρτη του ’18 και τον Γενάρη του ’19, στις απεργίες, στις κινητοποιήσεις, στην κατάληψη της πρυτανείας και το συντονιστικό των αναπληρωτών, θεωρεί πως ούτε μπορούσε ούτε μπορεί να υπάρξει άλλος στόχος, άλλη αξιοποίηση αυτών των αγώνων εκτός από τη συνέχισή τους φέτος, μέχρι τη νίκη. Για να νικήσουμε όμως, χρειάζεται σχέδιο, ενότητα, κοινό μέτωπο όλης της εκπαίδευσης. Οι δυνάμεις του αγώνα πρέπει να αποβάλουν κάθε πειρασμό για ασκήσεις κομματικής περιχαράκωσης ή συμβολικές κινήσεις παραταξιακής αυταρέσκειας και να αφοσιωθούν αποκλειστικά στην οργάνωση, την κλιμάκωση και τη νικηφόρα προοπτική των κινητοποιήσεων. Είναι ώρα για την οργάνωση ενός ανυποχώρητου αγώνα με στόχο τους  μαζικούς  διορισμούς εδώ και τώρα, και τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών!

Στις ΓΣ των συλλόγων, οργανώνουμε μια τέτοια προοπτική και διευρύνουμε το πανεκπαιδευτικό μέτωπο, συμμαχώντας με φοιτητές και μαθητές και άλλους ελαστικά εργαζόμενους που βρίσκονται στους δρόμους. Υπερασπίζουμε τη στάση των πρωτοβάθμιων εκπαιδευτικών σωματείων, που όταν η Ομοσπονδία σήκωσε λευκή σημαία συναίνεσης, στήριξαν τους αναπληρωτές, ενεργοποίησαν τα απεργιακά ταμεία και βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης στις κινητοποιήσεις του Γενάρη. Απαιτούμε τη συνέχιση αυτής της πορείας κι ενισχύουμε τον αγωνιστικό προσανατολισμό των πρωτοβάθμιων συλλόγων. Στηρίζουμε την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, τη δύναμη της ενότητας και του ασυμβίβαστου αγώνα, στο χώρο του ανεξάρτητου μαχητικού συνδικαλισμού.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία! Να καταργηθεί το προσοντολόγιο του νόμου 4589/2019.

  • Πλήρη εργασιακά δικαιώματα αδειών, ασφάλισης, υγείας και περίθαλψης στους αναπληρωτές, ίδια με εκείνα των μόνιμων συναδέλφων. Πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των αναπληρωτών στις διαδικασίες του συλλόγου διδασκόντων και τη σχολική καθημερινότητα. Άδειες μητρότητας, λοχείας και ανατροφής σε ολες τις αναπληρώτριες συναδέλφους. Δωρεάν σίτιση και μετακίνηση, επίδομα στέγασης σε όλους τους αναπληρωτές που υπηρετούν μακριά απο τον τόπο τους. Επίδομα ανεργίας για όλους τους μήνες της ανεργίας των αναπληρωτών.

  • Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί Νηπιαγωγών. Όλα τα παιδιά 4-6 ετών στο Δημόσιο νηπιαγωγείο. Όχι στην μετάλλαξη και υποβάθμιση του ολοήμερου νηπιαγωγείου.

  • Κάλυψη όλων των κενών ειδικοτήτων με τις απαραίτητες προσλήψεις αναπληρωτών αντίστοιχης ειδικότητας. Όχι σε δεύτερες αναθέσεις στα μαθήματα ειδικοτήτων. Μόνιμες οργανικές θέσεις για όλες τις υπάρχουσες ειδικότητες στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση.