15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κάτω τα χέρια από τον χώρο αλληλεγγύης και πολιτισμού «Πάτμου και Καραβία»

Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα

Πρόσφατα

Ήταν 8 Απριλίου 1989 όταν οι κάτοικοι των κάτω Πατησίων και ο «Σύλλογος για την ποιότητα ζωής στα Πατήσια» αποφάσισαν να σώσουν οι ίδιοι τον ένα και μοναδικό για την περιοχή Πνεύμονα πρασίνου δηλαδή ένα κτήμα περίπου 2.5 στρέμματα εντός του οποίου υπάρχει μία κατοικία, η οποία είναι από τις τελευταίες εξοχικές κατοικίες των αρχών του αιώνα, και η οποία περιβάλλεται από φυτικό πλούτο (αιωνόβια δέντρα).

Το υπουργείο Πολιτισμού με απόφασή του (ΦΕΚ 471/Β/16-6-1989) χαρακτηρίζει ως έργο τέχνης, που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία σύμφωνα με τις διατάξεις Ν.1469/1950 το κτίριο, γιατί είναι χαρακτηριστικό και πολύ αξιόλογο δείγμα εξοχικής κατοικίας των αρχών του αιώνα, με ενδιαφέρουσα μορφολογική σύνθεση και ογκοπλαστική διάθρωση. Ορίζεται ζώνη προστασίας του κτιρίου, ο περιβάλλον χώρος γιατί αποτελεί με τον φυτικό του πλούτο, τους μαντρότοιχους και το θύρωμα εισόδου, αναπόσπαστο στοιχείο.

Οι κάτοικοι και ο Σύλλογος, πήραν επάνω τους την διάσωση του χώρου αφού ο Δήμος Αθηναίων και η πολιτεία αδιαφορούσαν και αδιαφορούν ακόμα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. Το κτήμα ήταν ιδιοκτησία του ΟΣΚ σήμερα ιδιοκτησία της Ανώνυμης Εταιρίας ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.

Αυτοί που σήμερα ζητάνε από τους κατοίκους να παραδώσουν τα κλειδιά και φυσικά να αποκλείσουν την χρήση του κτήματος από τους κατοίκους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Όταν ο ΟΣΚ προσπάθησε να κτίσει σχολείο στον χώρο η επιτροπή καταλληλότητας του δήμου το έκρινε ακατάλληλο. Στην προσπάθεια που έκανε ο ΟΣΚ να γκρεμίσει το κτίριο στέλνοντας τις μπουλντόζες βρήκε απέναντι του, τους κατοίκους της περιοχής.

Με αυταπάρνηση και με προσωπική εργασία και δική τους οικονομική συμμετοχή συντήρησαν τον χώρο και τον συντηρούν ακόμη. Λειτουργεί ως πολυπολιτιστικός χώρος ανοικτός στους κατοίκους και φορείς.

Για να καλυφθούν οι ανάγκες σε σχολικά κτίρια που είχε η περιοχή, οι ίδιοι κάτοικοι με την συμβολή του Δ.Σ του 5ου Διαμερίσματος και σε συνεννόηση με τον ΟΣΚ καταφέρανε να αποκτηθεί ο χώρος του Κτήματος Σαρακάκη όπου σήμερα λειτουργεί το σχολείο και το κτήμα ΠΑΤΜΟΥ και ΚΑΡΑΒΙΑ να αξιοποιηθεί διαφορετικά.

Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις των κατοίκων με την διοίκηση του ΟΣΚ για την αξιοποίηση του κτήματος Πάτμου και Καραβία

Με την μορφή της συνδιαχείρισης. Δηλαδή να λειτουργήσει ως ελεύθερο ανοικτό δημόσιο πάρκο με ανακαίνιση του κτιρίου από τον ΟΣΚ. Στη διοίκηση του χώρου θα συμμετείχαν και οι κάτοικοι ισότιμα. Θα ήταν μία νέα πρωτότυπη, συμμετοχική μορφή λειτουργίας ενός χώρου. Η συζήτηση αυτή έχει μείνει στη μέση και πρέπει να συνεχιστεί.

Λύση δεν είναι η παράδοση από τους κατοίκους των κλειδιών του κτήματος όπως ζητάει ο κος Χαρωνίτης με την υπ.αριθ.15036/25-10-2019 επιστολή του, ούτε η βίαιη απόκτησή τους.

Το Μέτωπο Ανατροπής για την Αθήνα στηρίζει και αγωνίζεται μαζί με τους κατοίκους για την αξιοποίηση του κτήματος ως πολυπολιτιστικό πάρκο, πρωτότυπα διαχειριζόμενο, με ισότιμη συμμετοχή των κατοίκων, ανοικτό δημόσιο χώρο. Χώρο συλλογικότητας, αλληλεγγύης και δημιουργίας. Αυτό πετύχανε οι κάτοικοι τα 30 χρόνια που τον λειτουργούν με αγάπη αυτοθυσία και προσωπική δουλειά.

Καλούμε τις ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΕ να συνεχίσουν την συζήτηση με τους κατοίκους από εκεί που την σταμάτησε η διοίκηση του ΟΣΚ και να ανακαλέσουν την απειλή ότι θα πάρουν τα κλειδιά με κάθε τρόπο.

Καλούμε τον Δήμο Αθηναίων και προσωπικά τον κ. Δήμαρχο να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων των κάτω Πατησίων και να αναλάβει πρωτοβουλία να σταματήσει η βίαιη έξωση από τον χώρο, διότι ηθελημένα κανείς δεν θα εγκαταλείψει ένα χώρο που τον έσωσε από τις μπουλντόζες και το τσιμέντο και που κινδυνεύει να γίνει το ίδιο μετά από 30 χρόνια.

Ο Δήμος Αθηναίων εάν ενδιαφέρεται για τον χώρο, μπορεί να συνεργαστεί με τους κατοίκους και να βρεθεί μία πολύ καλή λύση για τον χώρο.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις