Παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ στη σύσκεψη εργατικών σωματείων για το λιμάνι και το Master Plan της COSCO

Και σχόλιο της σχετικά με την τακτική των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

Σύσκεψη διοργάνωσαν τρία εργατικά Σωματεία (Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών και η ΕΝΕΔΕΠ) σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν το επιχειρηματικό σχέδιο COSCO – κυβέρνησης για το λιμάνι του Πειραιά.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Ε.Κ.Πειραιά στις 30 Οκτώβρη 2019 στην οποία προσκλήθηκε και η ΠΕΝΕΝ η οποία έλαβε μέρος με 10μελή αντιπροσωπεία του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Στην σύσκεψη μίλησε και ο Πρόεδρος της Ένωσής μας ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε και τα παρακάτω:

Συμμετέχουμε σήμερα στην πρωτοβουλία των 3 Σωματείων για 2 ουσιαστικούς λόγους.

1) Επειδή θεωρούμε τις εξελίξεις που διαμορφώνονται με τους σχεδιασμούς COSCO – κυβέρνησης σαν κορυφαίο πρόβλημα για τον Πειραιά, τόσο σήμερα όσο και για το επόμενο χρονικό διάστημα.

2) Είναι βαθειά πεποίθησή μας ότι οι σχεδιασμοί αυτοί αποτελούν ένα μοντέλο που τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση επενδύουν επικοινωνιακά να περάσουν μια ατζέντα περί ανάπτυξης η οποία αντιστρατεύεται τα λαϊκά – εργατικά και ευρύτερα κοινωνικά συμφέροντα.

Πρόκειται για μια πολιτική που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις στο όνομα της ανάπτυξης, στρώνει τον δρόμο για την επέλαση των πολυεθνικών και εγχώριων επιχειρήσεων και το λιμάνι του Πειραιά είναι στρατηγικής σημασίας για όλους αυτούς από την μία επιδιώκουν να ενισχύσουν τον γεωστρατηγικό τους ρόλο στην περιοχή αλλά ταυτόχρονα με την διείσδυσή τους αυτή επιδιώκουν να επεκτείνουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Το κεντρικό πρόβλημα για τον λαό, τους εργαζόμενους και ευρύτερα για την τοπική κοινωνία είναι ότι ο σχεδιασμός αυτός δημιουργεί ουσιαστικούς κινδύνους όλη η γεωγραφική περιοχή του λιμανιού να μετατραπεί σε τεράστια ελεύθερη οικονομική ζώνη και με τον τρόπο αυτό να έχουμε μέσα στον Πειραιά μια μικρή China Town. Αυτό σηματοδοτεί η πορεία της κινέζικης κρατικής πολυεθνικής και αυτό το βλέπουμε χειροπιαστά στην πολιτική που ήδη έχει διαμορφώσει στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ, αυτό επιχειρεί με τις δυσμενείς αλλαγές στις ΣΣΕ, στους εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας αλλά και στην επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στην συνδικαλιστική δράση, τα δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων.

Όμως οι συνέπειες είναι και θα είναι ακόμη πιο ευρύτερες με το τερατώδες Master Plan, είτε το αρχικό είτε το τροποποιημένο, τα οποία ελάχιστες διαφορές έχουν μεταξύ τους, παρά την αντίθετη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας.

Η επέκταση της νέας προβλήτας στην Πειραϊκή, τα Mall, τα γιγάντια ξενοδοχεία, η στόχευση για κατάργηση της ναυπηγοεπισκευής σε Κερατσίνι, Δραπετσώνα εφόσον υλοποιηθούν οι συνέπειες που θα παράγουν θα είναι η δραματική επιβάρυνση της μόλυνσης του περιβάλλοντος, η όξυνση στο συγκοινωνιακό και κυκλοφοριακό πρόβλημα, η επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, γεγονός που θα επηρεάσει ακόμη περισσότερο την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που ήδη υφίσταται τις συνέπειες από τα καζάνια και άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες οι οποίες δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα στην περιοχή, όλα αυτά θα συνδυαστούν με την κλιμάκωση της καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων.

Κατά συνέπεια από αυτά που επιγραμματικά αναφέρουμε προκύπτει το συμπέρασμα ότι χρειάζεται η πρωτοβουλία αυτή των τριών σωματείων να μετεξελιχθεί σε μία πολύ μεγαλύτερη παρέμβαση στην οποία η απεύθυνση πριν απ’ όλα να είναι σε όλους τους εργαζόμενους στο λιμάνι (εργαζόμενοι COSCO – ΟΛΠ, εργαζόμενοι στην Ζώνη, ναυτεργάτες, μικρές επαγγελματοβιοτεχνικές επιχειρήσεις) αλλά και η ουσιαστική δραστηριοποίηση των κατοίκων των λαϊκών συνοικιών του Πειραιά.

Από αυτή την σκοπιά και προκειμένου αυτή η θετική πρωτοβουλία να έχει πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια, απήχηση και ανταπόκριση, θεωρούμε αναγκαίο τα επόμενα βήματα να δρομολογηθούν μέσα από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά που ο ρόλος του είναι η οργάνωση, ο συντονισμός και η κοινή δράση των εργατικών σωματείων της δύναμής του αλλά και η προσπάθεια αυτή η κοινή δράση να εκφραστεί με τοπικούς συλλόγους, μαζικούς φορείς και εργατικές συλλογικότητες οι οποίοι στο σύνολό τους έχουν έμπρακτα αποδείξει τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα ότι με συνέπεια και σταθερότητα βρίσκονται στο στρατόπεδο των εργατικών, λαϊκών και τοπικών διεκδικήσεων κόντρα στις αντιλαϊκές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων και του κεφαλαίου.

Από αυτή την άποψη θεωρούμε θετικό (αυτό που και εμείς διακηρύσσουμε σε όλους τους τόνους) ότι σε μια αγωνιστική συσπείρωση δεν χωρούν πολιτικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις (Περιφέρεια – Δήμαρχοι) οι οποίοι σε όλο το προηγούμενο διάστημα, ο καθένας από το πόστο του, έπαιζαν βρώμικο ρόλο βάζοντας πλάτη για το ξεπούλημα του Λιμανιού.

Εμείς δηλώνουμε, ως μια αυτοτελής ταξική δύναμη που εκπροσωπούμαστε στο Ε.Κ.Πειραιά ότι θα στηρίξουμε έναν τέτοιο σχεδιασμό και θεωρούμε δεδομένο ότι με βάση το περιεχόμενο, τους στόχους που καταγράφονται στο διεκδικητικό πλαίσιο των τριών Σωματείων ότι θα υπάρξει ισχυρή πλειοψηφία σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Διακηρυγμένοι στόχοι μας πρέπει επίσης να είναι η επανακρατικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, ο έλεγχος 100% να είναι στο δημόσιο και στην προοπτική με εργατικό έλεγχο, μπροστά τα εργατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ανάγκες, να διασφαλίσουμε και να προστατεύσουμε με την πάλη μας το περιβάλλον, την υγεία του λαού, για ένα σύγχρονο λιμάνι στο οποίο θα έχει πρόσβαση ο λαός και αυτό να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση δηλώνουμε ότι συμπορευόμαστε και διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις να αναπτύξουμε μια συνεπή αποφασιστική πάλη για να ναυαγήσουν τα σχέδια κυβέρνησης – κεφαλαίου – COSCO.


Σχόλιο της ΠΕΝΕΝ σχετικά με την τακτική των δυνάμεων του ΠΑΜΕ

Όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του εκπροσώπου της ΠΕΝΕΝ, αυτός κατέθεσε στην σύσκεψη τρεις βασικές παρατηρήσεις:

1) Η οργάνωση των κινητοποιήσεων να περάσει στα χέρια του ΕΚΠ στο οποίο υπάρχει ισχυρή και αναμφισβήτητη πλειοψηφία με δέσμευση ο πυρήνας του διεκδικητικού πλαισίου θα είναι αυτός που περιγράφουν τα τρία Σωματεία.

2) Να διατυπώνεται με σαφήνεια η διεκδίκηση για επανακρατικοποίηση του Λιμανιού και αυτό να γίνει στο 100%.

3) Να υπάρχει ειδική αναφορά στις συνέπειες που προκύπτουν με τον σχεδιασμό από την COSCO της νέας προβλήτας, που η σχετική αναφορά των τριών σωματείων είναι υποβαθμισμένη, για τα υπερμεγέθη τερατώδη κρουαζιερόπλοια και οι συνέπειες που παράγει αυτό για την περιοχή – τους κατοίκους αναφορικά με την μόλυνση – συγκοινωνιακό – υγεία.

Στο κλείσιμο της σχετικής συζήτησης οι προτάσεις αυτές αγνοήθηκαν και η μόνη αναφορά από τους διοργανωτές ήταν ότι πρέπει να ενημερωθεί η Διοίκηση του ΕΚΠ.

Στις 5/11/2019 συνέρχεται το Προεδρείο (λειτουργεί ως άτυπη διαπαραταξιακή) με πρόταση να καθοριστεί ημερομηνία του Δ.Σ του Ε.Κ.Π, ανάμεσα στα θέματα να περιλαμβάνεται το Master Plan της Cosco (πρόταση του Προέδρου – ΠΑΜΕ).

Ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και μέλος του Δ.Σ του ΕΚΠ επισήμανε ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες στην πλειοψηφία όλων των άλλων δυνάμεων που επί τρία ολόκληρα χρόνια το περιφερόμενο Master Plan της Cosco δεν έχει απασχολήσει, παρά τις επαναλαμβανόμενες προτάσεις μας, το Δ.Σ του ΕΚΠ!!!

Όμως έστω και καθυστερημένα συνομολογούμε στην σχετική συζήτηση, εφόσον αυτή έχει ως στόχο επιτέλους το ΕΚΠ να πάρει πρωτοβουλίες να αναπτύξει δράσεις και αγωνιστικές κινητοποιήσεις φέρνοντας στο προσκήνιο τον αντιδραστικό χαρακτήρα αυτών των σχεδιασμών από κυβέρνηση και Cosco και πρωταρχικά να οργανώσει με τα Σωματεία μέλη και άλλους μαζικούς φορείς και συλλογικότητες ένα αγωνιστικό σχεδιασμό με την αντίστοιχη οργάνωση και προετοιμασία στην οποία το ΕΚΠ να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού είναι προφανές ότι δεν μπορούν να συμπλεύσουν σε ένα τέτοιο διεκδικητικό πλαίσιο που θίγει τις ευθύνες των αντιλαϊκών κυβερνήσεων με την πώληση του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco, την συμφωνία τους με τα επενδυτικά της σχέδια αλλά και με τον καταλογισμό των αντίστοιχων ευθυνών σε τοπικό επίπεδο (Περιφέρεια – Δημοτικές αρχές).

Από την πλευρά του Προέδρου (ΠΑΜΕ) έγινε σαφές ότι οι δυνάμεις τους δεν επιθυμούν (προφανώς) στο όνομα της πολιτικής περιχαράκωσης, την ανάληψη του παραμικρού ρόλου και την όποια αγωνιστική εμπλοκή του ΕΚΠ παρά το γεγονός ότι στο διεκδικητικό πλαίσιο και στην ανάπτυξη αγωνιστικών δράσεων υπάρχει ουσιαστική συμφωνία.

Αυτό επιβεβαιώθηκε αφού ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ επέμεινε ότι το μόνο που επιζητά με την παρέμβασή του στο ΕΚΠ είναι ένα ψήφισμα στήριξης και συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν από τα τρία εργατικά σωματεία στα οποία ακολούθως δήλωσαν συμμετοχή και άλλα σωματεία και σύλλογοι του Πειραιά που ανήκουν στο ίδιο φάσμα της πολιτικής επιρροής του ΠΑΜΕ.

Με όλα τα προαναφερόμενα αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η ευθύνη του ΠΑΜΕ είναι τεράστια και με την τακτική του έχει παροπλίσει μια σημαντική συνδικαλιστική οργάνωση όπως είναι το ΕΚΠ στην οποία είναι πρώτη δύναμη, έχει τα αξιώματα του Προέδρου και άλλων θέσεων στο Προεδρείο και στην πράξη το έχει μετατρέψει σε ένα άδειο κουφάρι, περιορίζοντας επί μια δεκαετία τον ρόλο του στο να εκδίδει κάποιες ανακοινώσεις – δελτία τύπου και αυτά όταν και όποτε υπηρετούν τις δικές του δυνάμεις.

Επίσης από την σχετική πρωτοβουλία των τριών Σωματείων καθίσταται σαφές ότι ο στόχος δεν ήταν μια ευρύτερη εργατική αγωνιστική συσπείρωση (κυρίως με δυνάμεις οι οποίες σε όλη την διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ μέχρι και σήμερα είχαν και έχουν πρωτοπόρα αγωνιστική συνεισφορά σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που έχουν αναπτυχθεί στον Πειραιά) και δράση ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης – Cosco αλλά η ενσωμάτωση ορισμένων συλλόγων που τοπικά ανέπτυξαν δική τους αυτοτελή δράση με άνοιγμα σε φορείς, εργαζόμενους στις λαϊκές συνοικίες, έχει ένα βραχυχρόνιο αγωνιστικό σχεδιασμό που περισσότερο δείχνει ενοχή για την καθυστερημένη παρέμβαση των δυνάμεών του στο κρίσιμο πρόβλημα των αντιδραστικών αλλαγών που σημειώνονται στο λιμάνι του Πειραιά με την είσοδο της κινέζικης Cosco.

Συμπληρωματικά θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η επίθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα από την κινεζική Cosco, ιδιαίτερα εναντίον των εργαζομένων – Λιμνεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ (δημιουργία εργοδοτικού σωματείου – επίθεση σε στελέχη του Σωματείου, του ΣΕΒ για εξαίρεση από τα ΒΑΕ κ.α), δεν αντιμετωπίζεται με όρους περιχαράκωσης αλλά χρειάζεται μεγάλη εργατική και λαϊκή συσπέιρωση για να μην περάσει η τρομοκρατία αλλά και οι αντεργατικοί σχεδιασμοί Cosco – κυβέρνησης.

Το ίδιο ακριβώς επιβάλλεται και με το Master Plan της Cosco οι συνέπειες του οποίου θα είναι δραματικές για τον λαό, τους εργαζόμενους στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι με το αλάνθαστο κριτήριο οφείλουν και θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.


Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού