ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: Η κυβέρνηση «επενδύει» στον κοινωνικό αυτοματισμό. Συνθήκες «γαλέρας» και κατάργηση ΣΣΕ

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση, ενώ χθες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και τις ΑΠΕ.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, τη συζήτηση με τον υπουργό, όπως ήταν αναμενόμενο, μονοπώλησαν οι βλαπτικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που φέρνει η κυβέρνηση. Οι εκπρόσωποι της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εξέφρασαν την απόλυτη αντίθεσή τους και τόνισαν πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης που δημιουργεί, ουσιαστικά, ένα καθεστώς εργαζομένων δύο ταχυτήτων στην επιχείρηση.

Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει ατομικές συμβάσεις για τους νέους εργαζόμενους είναι casus belli και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, παραβιάζει το εργατικό δίκαιο αλλά και αυτά που ισχύουν και είναι διεθνώς κατοχυρωμένα και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, σε συνεργασία με τα σωματεία – μέλη της θα αποφασίσουν πως και πότε θα αντιδράσουν, τόσο νομικά όσο και αγωνιστικά.

Ακόμα, το ζήτημα της κατάργησης ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων με νόμο, που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι μια ξεκάθαρα αντεργατική πολιτική και δείχνει ότι η κυβέρνηση κάνει ακραίες επιλογές που οδηγούν – με μαθηματική ακρίβεια – και επιφυλάσσουν συνθήκες «γαλέρας» για τους εργαζόμενους της πατρίδας μας.

Τέλος, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι διαφωνεί με τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που οδηγούν στην ερημοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας.

Το νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, καταργείται η μονιμότητα για τους νεοπροσλαμβανόμενους στη ΔΕΗ. Σύμφωνα με τη διάταξη, προβλέπονται μεταξύ άλλων ότι νέες συμβάσεις θα διέπονται «από τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και από τις διατάξεις της προκήρυξης». Ακόμη, οι νέες συμβάσεις «μπορούν να καταγγέλλονται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις της εκάστοτε ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας» ενώ τα θέματα μισθών, επιδομάτων, αδειών κ.λπ. θα ρυθμίζονται επίσης με βάση την εργατική νομοθεσία και τις διατάξεις της προκήρυξης. Η εξέταση των αιτήσεων θα γίνεται από επιτροπή της ΔΕΗ, ενώ ο πίνακας των επιτυχόντων θα αποστέλλεται για έλεγχο στο ΑΣΕΠ.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

  • Ρυθμίζεται το πλαίσιο για τιτλοποίηση και προβλέπεται δυνατότητα πώλησης των απαιτήσεων της ΔΕΗ (κατ΄αναλογία με τα δάνεια των τραπεζών) από πελάτες με οφειλές.

  • Περιορίζεται η έκπτωση στα τιμολόγια εργαζομένων και συνταξιούχων από 75% στο σύνολο του λογαριασμού σε 30% στην αξία της ενέργειας.

  • Προβλέπεται δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου «με επιβάρυνση της εταιρείας».

  • Απελευθερώνεται η δυνατότητα μετακίνησης εργαζομένων μεταξύ των εταιρειών του ομίλου ΔΕΗ και προς το Δημόσιο.

  • Εξαιρείται η ΔΕΗ από τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων και παραμένει στο κοινοτικό πλαίσιο για το θέμα.

  • Προβλέπεται ότι οι Δήμοι ευθύνονται για οφειλές οποιασδήποτε επιχείρησης ΟΤΑ (οι οποίες διαμορφώνονται κοντά στα 140 εκατ. ευρώ).

  • Μειώνονται οι χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινωνικής Ωφέλειας στο νυχτερινό τιμολόγιο.

  • Προβλέπεται η διάσπαση της ΔΕΠΑ σε εταιρείες εμπορίας και υποδομών και η ιδιωτικοποίηση έως και του συνόλου των μετοχών του Δημοσίου (65%) στην πρώτη.