ΕΡΓΑΝΗ: Στο 62,78% των νέων συμβάσεων οι ελαστικές σχέσεις, 125.668 λιγότερες θέσεις εργασίας τον Οκτώβρη 2019

Σε κάθε ευκαιρία, όταν βγαίνει στα τηλεοπτικά «παράθυρα» ή στις ραδιοφωνικές εκπομπές, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης τονίζει ένα πράγμα: πως «φροντίδα» της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η ενίσχυση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Μέγα ψέμα, βεβαίως, καθώς, κυβερνητικά στελέχη, όπως, για παράδειγμα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ή η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου κτλ., όταν τους ζητούν οι εργαζόμενοι (συμβασιούχοι, επικουρικοί κτλ.) να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε Αορίστου Χρόνου και να μην απολυθεί κανείς… μόνο καντήλες που δε βγάζουν.

Απόδειξη ότι το γεγονός πως πολιτική επιλογή και αυτή της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ανακύκλωσης της ανεργίας, της εργασιακής ανασφάλειας αποτελούν και τα στοιχεία του «Εργάνη» για το δεκάμηνο Ιανουάριος 2019 – Οκτώβριος 2019, όπου κυριολεκτικά από την ανάγνωση των στοιχείων διαπιστώνει κανείς πως… οι ελαστικές σχέσεις εργασίας «καλπάζουν».

Είναι χαρακτηριστικό -με βάση το «Εργάνη»- πως τον Οκτώβριο οι ελαστικές σχέσεις (στις νέες συμβάσεις) έφτασαν στο 62,78%, ενώ παράλληλα σημειώθηκε αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων, καθώς «χάθηκαν» 125.668 θέσεις εργασίας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη»:

  • Τον Οκτώβριο 2019, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κυριαρχούν στη σύναψη των νέων συμβάσεων με 62,78% (μερική απασχόληση 49,26%, εκ περιτροπής εργασία 13,52%)

  • Και το δεκάμηνο Ιανουάριος 2019 – Οκτώβριος 2019, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας κυριαρχούν στις νέες συμβάσεις με 54,45% (μερική απασχόληση 42,29%, εκ περιτροπής εργασία 12,16%).

Θα πρέπει, επίσης, να σημειώσουμε ότι παράλληλα, με τις ηλεκτρονικές υποβολές εντύπων προσλήψεων – απολύσεων μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» υπάρχει και ένα ιδιαίτερα μικρό ποσοστό επιχειρήσεων που προέβησαν αναγκαστικά σε χειρόγραφες υποβολές εντύπων στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, λόγω είτε περιπτώσεων εκπρόθεσμων υποβολών, στις οποίες επιβάλλονται και τα προβλεπόμενα πρόστιμα, είτε ειδικών ελάχιστων περιπτώσεων επιχειρήσεων που αδυνατούν να υποβάλλουν τα στοιχεία ηλεκτρονικά. Στο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης για αυτές τις συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων για το διάστημα από 01 Οκτωβρίου 2019 έως και 31 Οκτωβρίου 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, διαμορφώνεται σε 1.038 απώλειες θέσεων εργασίας.


ΕΔΩ αναλυτικότερα τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος για τη ροή της μισθωτής απασχόλησης «Εργάνη», για το δεκάμηνο Ιανουάριος 2019 – Οκτώβριος 2019.


Να το επαναλάβουμε: πολιτικός και δηλωμένος στόχος της κυβέρνησης, που έχει ειπωθεί είτε εμμέσως, είτε άμεσα (σ.σ.: κυρίως σε συναντήσεις υπουργών με Σωματεία που απαιτούν μόνιμη δουλειά) είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η μετατροπή περιοχών της χώρας σε ΕΟΖ με φθηνούς εργαζομένους… κάθε αναφορά σε μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα, για την κυβέρνηση, είναι «κόκκινο πανί», καθώς εμποδίζει την ανάπτυξη των λίγων, του κεφαλαίου, που ψήφισε η κυβέρνηση και μέσω του πρόσφατου αναπτυξιακού νόμου αλλά και μέσα από τις αντεργατικές ρυθμίσεις που ψήφισε το περασμένο καλοκαίρι.

Μια ματιά να ρίξει κανείς στα πόσα προγράμματα «ανακύκλωσης της ανεργίας» διατηρούνται και από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, που μάλιστα τα αυξάνει, αλλά και στους πόσους συμβασιούχους διατηρεί στο δημόσιο τομέα, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αρνούμενη πεισματικά να τους μονιμοποιήσει, όπως δικαιούνται, θα το διαπιστώσει εύκολα.