ΥΠΟΙΚ: Πλαφόν στο 30% του εισοδήματος για τις ηλεκτρονικές δαπάνες

Τη δημοσίευση -ενδεχομένως και αύριο- της τελικής μορφής της διάταξης που θα υποχρεώνει το σύνολο των πολιτών να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές που να αντιστοιχούν στο 30% του ετήσιου εισοδήματός τους αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελική διάταξη θα υποχρεώνει όλους τους φορολογούμενους να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές, με μοναδική εξαίρεση τους έχοντες αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα που είναι οι τόκοι και τα μερίσματα. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα πρέπει να πραγματοποιούν συναλλαγές μέχρι το ύψος του 30% των καθαρών κερδών όπως αυτά μεταφέρονται από το έντυπο Ε3 στο έντυπο Ε1, ενώ οι έχοντες αποδοχές από δύο διαφορετικές πηγές που εμπίπτουν στη διάταξη, θα πρέπει να καλύπτουν το άθροισμα.

Η τελική διάταξη θα έχει ανώτατο πλαφόν το οποίο θα οριστεί στις 20.000 ευρώ (αξία ηλεκτρονικών πληρωμών), ενώ θα διατηρηθούν όλες οι εξαιρέσεις που προβλέπει και σήμερα ο νόμος, με κυριότερη τα άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών.

Πάντως, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι ήδη οι ηλεκτρονικές πληρωμές ξεπερνούν το 30% των δηλωθέντων εισοδημάτων. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ο στόχος είναι να τονωθούν τα δημόσια έσοδα από τον ΦΠΑ και όχι να επιβληθούν πρόστιμα.

Η μελέτη που έχουν κάνει στο υπουργείο Οικονομικών δείχνει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της είσπραξης επιπλέον 550 εκατ. ευρώ μέσα στο 2020 από τον ΦΠΑ -αυτό είναι το ποσό που έχει εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού- θα πρέπει συνολικά οι ηλεκτρονικές πληρωμές να ανέλθουν στα 42-43 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Η ετήσια αύξηση που θα καταγραφεί θα πρέπει να είναι της τάξεως των 7 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 3,5% του ΑΕΠ.