Σικάγο: Oι δάσκαλοι γύρισαν νικητές στα σχολεία τους, έπειτα από 11 ημέρες απεργία

Από τον Ελισσαίο Φάκαρο

Μετά από 11 μέρες απεργίας οι δάσκαλοι του Σικάγο γύρισαν νικητές στα σχολειά τους. Μπορεί να μην κέρδισαν όλα τα αιτήματα τους αλλά κατάφεραν πολλά για την κοινωνία και τους εργαζόμενους του Σικάγο απέναντι στην δήμαρχο και μια παγιωμένη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Πριν την απεργία η νεοεκλεγείσα δήμαρχος απέκλειε κάθε συζήτηση αλλά και όλα τα αιτήματα των εκπαιδευτικών λέγοντας ότι δεν υπάρχουν κονδύλια.

Τελικά το σωματείο συμφώνησε 16% αύξηση στον μισθό, περισσότερες νοσοκόμες, κοινωνικούς λειτουργούς και βιβλιοθηκάριους στα σχολειά, αύξηση του προσωπικού της ειδικής αγωγής και 35 εκατομμύρια δολάρια σε βάθος πενταετίας για να μειωθούν οι πολυπληθείς τάξεις. Πράγματα ανύπαρκτα για τα σχολεία του κέντρου του Σικάγο αλλά δεδομένα για τα σχολεία των πλούσιων προαστίων.
Η απεργία που είχε προκηρυχθεί από τον Αύγουστο διεκδικούσε υποστηρικτικό προσωπικό για όλες τις σχολικές μονάδες, άμεση μείωση των μαθητών ανά τάξη και μεγαλύτερες αυξήσεις. Είχε μεγάλη προετοιμασία και ήταν πολύ πολική, προσπάθησε να φτιάξει και έφτιαξε ένα κοινωνικό μέτωπο πέρα από τα εκπαιδευτικά αιτήματα γι’ αυτό και στις δεκάδες πικετοφορίες, πορείες και απεργιακές φρουρές συμμετείχαν πολλά σωματεία εργαζομένων της πόλης και είχε την αλληλεγγύη πολλών σωματείων από όλη την χώρα, αφού στο κέντρο της ήταν γενικά η αύξηση των κοινωνικών δαπανών.
Ήταν η πιο πολυήμερη απεργία εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ από το 1987, μεγαλύτερη κι από τις πρόσφατες του Όκλαντ και του Λος Άντζελες. Το σωματείο των εκπαιδευτικών του Σικάγο είναι επιδραστικό για όλο το εργατικό κίνημα των ΗΠΑ, το 2012 κατά την διάρκεια της επιτυχημένης απεργίας ενάντια στην αξιολόγηση είχε φτιάξει ένα πανεθνικό κοινωνικό δίκτυο σωματείων που πάλευαν για περισσότερα πράγματα από τις αυξήσεις στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα.
Άλλη μία σημαντική επιτυχία αυτής της απεργίας που θα πρέπει να αποτελέσει πρότυπο είναι ότι το σωματείο κατάφερε μέσα από τις διαπραγματεύσεις με την δήμαρχο την αναπλήρωση 5 ημερομισθίων από τα 11. Άλλη μία επιτυχία ήταν ότι αυτή την απεργία την σήκωσαν στις πλάτες τους όχι “επαγγελματίες συνδικαλιστές” αλλά απλές δασκάλες.
Οι δάσκαλοι του Σικάγο είναι ειλικρινείς, λένε ότι κέρδισαν τα ελάχιστα αλλά αυτή είναι η αρχή του αγώνα τους.