Το «σχέδιο Κικίλια» προβλέπει «φτηνούς» εργαζόμενους και ιδιωτικό ΕΚΑΒ και εργαστήρια

Η συνέντευξη του υπουργού Υγείας κ. Κικίλια στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN και την δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη (εδώ) μπορεί να μην μας διαφώτισε για τις ενέργειες που σχεδιάζει η Κυβέρνηση  στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας όπως η χρηματοδότηση και οι μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, έδωσε όμως μια σειρά ειδήσεις που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Καταρχήν ο κ. Κικίλιας επιχείρησε να μεταθέσει τις ευθύνες για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στα ρουσφέτια που έκανε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μια δικαιολογία βολική για να μην αποκαλυφθεί ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα εξαιτίας των  μνημονιακών πολιτικών που εφάρμοσαν οι Κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Νεοφιλελεύθερες πολιτικές που είχαν ως βασική κατεύθυνση την διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την λειτουργία των μονάδων υγείας με όρους αγοράς, την πλήρη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Στην συνέντευξη αυτή ο κ. Κικίλιας απέφυγε επιμελώς να ενημερώσει τους πολίτες τι θα κάνει με τη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων, ιδιαίτερα όταν το προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει προδιαγράψει το ύψος της χρηματοδότησης για το 2020 που κινείται στα φετινά απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα.

Απέφυγε να απαντήσει τι θα κάνει ακόμα και με τις ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις προσωπικού που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το 2019  αλλά ούτε και με αυτές που είχαν δρομολογηθεί και καρκινοβατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε αυτό που επέμεινε όμως ο κ. Κικίλιας ήταν η διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων σε όλους τους τομείς του συστήματος υγείας και η ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα μέσω των ΣΔΙΤ αλλά και μέσα από νέες συμφωνίες που θα κάνουν οι ιδιώτες με τον ΕΟΠΥΥ.

Όμως η συνέντευξη του κ. Κικίλια έβγαλε και μερικές νέες ειδήσεις περά από αυτά που μέχρι σήμερα ήταν γνωστά.

  1. Την απόφαση του υπουργείου να προσλάβει σε συμφωνία με τις περιφέρειες μέσω της ΑΕΜΥ νέους «φτηνούς» και προσωρινούς εργαζόμενους με προγράμματα ΕΣΠΑ προφανώς για να «βουλώσει» μερικές τρύπες.
  2. Την πρόθεσή να προχωρήσει όχι μόνο στην εκχώρηση μέρους των εργαστηρίων σε ιδιώτες αλλά και την κάλυψη από ιδιώτες υπηρεσιών που σήμερα παρέχει το ΕΚΑΒ
  3. Την επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχαμε δημοσιεύσει πριν λίγες μέρες για αντικατάσταση ενός μεγάλου μέρους των Διοικήσεων στα Νοσοκομεία μέσα στο επόμενο 10ημερο.

Από την συνέντευξη του κ. Κικίλια πέρα από την εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει με μεγαλύτερη ένταση στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας είναι εμφανής η αδυναμία της να δώσει απαντήσεις και να προωθήσει λύσεις έστω και σε σοβαρά προβλήματα που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις όπως το ζήτημα της κάλυψης των κενών από τις μαζικές αποχωρήσεις ιατρικού προσωπικού.

Ζητήματα που αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα θα θέσουν σε κίνδυνο την ύπαρξη αρκετών νοσοκομείων, κυρίως περιφερειακών. Προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν σε αναστολή λειτουργίας αρκετών κλινικών και υπηρεσιών σε αυτά τα νοσοκομεία.

Όσο λοιπόν και αν απολαμβάνει της ανοχής, για να μην πούμε της απόλυτης στήριξης από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ο κ. Κικίλιας και η Κυβέρνηση, οι «καυτές πατάτες» είναι μπροστά και με την πολιτική που σήμερα ακολουθείται δύσκολα θα αντιμετωπιστούν.