ΑΡΑΓΕΣ: Κείμενο Εκλογών ΤΕΕ, 3 Νοέμβρη 2019

Συναδέλφισσα / συνάδελφε… Στις 3 Νοεμβρίου οι μηχανικοί θα κληθούμε να ψηφίσουμε ξανά για να εκλέξουμε τα κεντρικά και περιφερειακά όργανα διοίκησης του ΤΕΕ. Τα χρόνια της κρίσης η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων πληρώσαμε βαρύ τίμημα από τις μνημονιακές πολιτικές. Αυτό σήμανε αναδουλειά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και ελάχιστων αμοιβών, αυθαιρεσία και απολύσεις στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, υποστελέχωση, ποινικές ευθύνες και μείωση αποδοχών στους δημόσιους, καθυστερήσεις και μειώσεις συντάξεων στους συνταξιούχους, φοροεπιδρομή και ασφαλιστικά χαράτσια για όλους.

Η «έξοδος από την κρίση» φαίνεται να μην αλλάζει προς το καλύτερο τις συνθήκες ένταξης των νέων συναδέλφων στο επάγγελμα, τα δικαιώματα και τις απολαβές των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων, ενώ την ίδια στιγμή οι συνθήκες ασυλίας και κερδοφορίας των μεγάλων εταιριών του κλάδου διευρύνονται εις βάρος τόσο της πλειοψηφίας των μηχανικών αλλά και του συνόλου της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.

Ποιοι Είμαστε

Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση (ΑΡ.ΑΓ.έ.Σ)-Συνεργαζόμενες Δυνάμεις συγκροτήθηκε ως μετωπική παράταξη από την Αριστερή Αγωνιστική Παρέμβαση Εργαζόμενων Μηχανικών, την Αριστερή Στροφή, τη Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, την Τομή – Αυτόνομο Δίκτυο Μηχανικών και από ανένταχτους και ανένταχτες συναδέλφους.

Οι δεσμοί μας ξεκινούν από τους αγώνες του κλάδου εδώ και δεκαετίες, τις κοινές παρεμβάσεις στην Αντιπροσωπεία και την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, την στήριξη εγχειρημάτων και αγώνων μέσα και έξω από το ΤΕΕ, όπως η Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, η ΕΜΔΥΔΑΣ κ.α. Μας ξέρετε από τη συνεχή μας παρουσία σε όλα τα μέτωπα. Στους μεγάλους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες τα πρώτα συνταρακτικά χρόνια της κρίσης, στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, στις κινήσεις υπεράσπισης του περιβάλλοντος. Πάντα μαζί και δίπλα στους συναδέλφους.

Η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση-Συνεργαζόμενες Δυνάμεις, θέλει να συνεχίσει να αποτελεί, ενισχυμένη, μια ανανεωμένη, ηχηρή αριστερή, αυτόνομη, ριζοσπαστική, αγωνιστική φωνή μέσα στο ΤΕΕ.

Τη δική σου φωνή που αντιλαμβάνεται ότι τα επόμενα χρόνια χρειάζεται να υπάρχει μια ισχυρή αντιπολίτευση προς το “σύστημα” ΤΕΕ και τους διαχειριστές του.

Φιλοδοξούμε να εκφράσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους. Τους μισθωτούς του δημόσιου, ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μηχανικούς της εκπαίδευσης, τους μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς μηχανικούς, καθώς και τους νέους μηχανικούς άμεσα θύματα της ανεργίας και των νέων εργασιακών σχέσεων. Είμαστε απέναντι σε πρακτικές και λογικές συντεχνίας, γραφειοκρατικού συνδικαλισμού, κοινωνικού εταιρισμού και συνδιαχείρισης του συστήματος ΤΕΕ. Η παρέμβασή μας στοχεύει στην ακύρωση κάθε απόπειρας υποβάθμισης των συνθηκών εργασίας των εργαζόμενων μηχανικών, που επιχειρείται να φέρει και τη σφραγίδα του ΤΕΕ, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες. Να εμποδίσουμε τη “συναίνεση” και τις πλειοψηφίες που σχεδιάζουν οι κυρίαρχες παρατάξεις και διευκολύνουν τους «από πάνω» του κλάδου να επιτίθενται στα συμφέροντά μας.

Πάνω από όλα η Αριστερή Αγωνιστική Ενωτική Συσπείρωση συγκροτήθηκε τολμώντας να πάει κόντρα στο ρεύμα για να δώσει το στίγμα της αγωνιστικής ενότητας των συμφερόντων των «από κάτω». Σε μία περίοδο που στην αριστερά και στο κίνημα επικρατούν τάσεις παράλυσης, αποστοίχισης και σεκταρισμού. Για μια ενότητα με σαφές περιεχόμενο και σε απόλυτο διαχωρισμό από τις παρατάξεις που υποστηρίζουν τις αντιλαϊκές μνημονιακές πολιτικές ή τη λογική του «λιγότερο κακού», στην πραγματικότητα δηλαδή συντεχνιακά συμφέροντα “διάσωσης” μιας ελίτ των μηχανικών του κλάδου.

Σε μια δύσκολη συγκυρία, με την ηγεσία του ΤΕΕ να βρίσκεται πλέον σε σύμπλευση με τη νέα κυβέρνηση της ΝΔ, και με τους περισσότερους συναδέλφους – όσους έχουν μείνει στην Ελλάδα – να ασχολούνται κυρίως με το άγχος του βιοπορισμού, πρέπει να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα.

Γιατί έχουμε αποδείξει ότι έχει σημασία να υπάρχει η διαφορετική φωνή μας στο μνημονιακό συνεχές του ΤΕΕ.

Για να συνεχίσετε την ανάγνωση, πατήστε ΕΔΩ.