«Αναπτυξιακό»: Ελεύθερο το πεδίο για την εκχώρηση δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες

Φωτογραφία αρχείου

Το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ αποτελεί ένα εργαλείο – πασπαρτού για την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών. Αυτό συμβαίνει είτε άμεσα, με την κατάργηση της «ευνοϊκότερης ρύθμισης» για τις κλαδικές συμβάσεις και την πρόβλεψη για εξαίρεση επιχειρήσεων από συλλογικές συμβάσεις εάν έχουν οικονομικό πρόβλημα, είτε έμμεσα μέσα από την θεσμοθέτηση της πειθαρχικής δίωξης των δημοσίων υπαλλήλων όταν «καθυστερούν» (δλδ. όταν αξιολογούν σοβαρά) επενδυτικά σχέδια.

Από το Σωτήρη Λαπιέρη, δημοτικό σύμβουλο Χαλανδρίου,
με την παράταξη «Χαλάνδρι Ενάντια»

Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός κάδρου. Η «απλοποίηση», με τον «αναπτυξιακό», της εκχώρησης σε ιδιώτες της αποκομιδής σκουπιδιών, του πράσινου και του ηλεκτροφωτισμού αποτελεί επέμβαση – τομή. Πλέον με μια απλή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ένας Δήμος θα μπορεί να αναθέσει σε εργολάβους αυτές τις λειτουργίες. Σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Καλλικράτη, ο οποίος για πρώτη φορά άνοιξε αυτόν τον «δρόμο», δεν τίθεται πια κανένα συγκεκριμένο κριτήριο, παρά, επί της ουσίας, η βούληση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Η ρητή αναφορά της αιτιολογικής έκθεσης του πολυνομοσχεδίου για τα «προβλήματα που προέκυψαν κατά την εφαρμογή της προηγούμενης νομοθετικής ρύθμισης» είναι πολύ χαρακτηριστική: εκεί που το Ελεγκτικό Συνέδριο, ελέγχοντας αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, εξέταζε μια σειρά από κριτήρια, η νέα απορύθμιση αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την αναιτιολόγητη εκχώρηση σε ιδιώτες.

Η ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής απορριμμάτων, του πράσινου και του ηλεκτροφωτισμού θα σημάνουν υπέρμετρη επιβάρυνση για τους δημότες και τελικά για τον κόσμο της δουλειάς που θα δει τα δημοτικά τέλη να αυξάνονται, ώστε οι Δήμοι να εγγυηθούν την κερδοφορία των εργολάβων. Ο στραγγαλισμός του δημοσίου τομέα («στενού» και ευρύτερου, όπως οι Δήμοι) αναδεικνύει τα καταστροφικά αποτελέσματα των μνημονίων για τις λαϊκές τάξεις: δημοτικές υπηρεσίες υποστελεχωμένες, χωρίς μέσα και υποδομές, αποτελούν το αναγκαίο βήμα για την ιδιωτικοποίηση λειτουργιών των Δήμων.


Διαβάστε επίσης: