15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απόφαση ΓΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ: Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

26 Σεπτέμβρη 2019

Πρόσφατα

Πέρασε περίπου ένας (1) μήνας από την ανάληψη καθηκόντων των νέων Δημάρχων και Περιφερειαρχών που προέκυψαν μετά την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου 2019.

Ήδη από τις προεκλογικές τους δηλώσεις ή ομιλίες είναι εμφανής η πρόθεση, σε αρκετούς από αυτούς, συνεργασίας τους με τον ιδιωτικό τομέα.

Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από την ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Κέρκυρας σε ιδιώτη και μάλιστα με πρόταση και τις ευλογίες του νέου Υπουργού Εσωτερικών της κυβέρνησης που μόλις είχε εκλεγεί.

Το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός Δημαρχών όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα δήλωσε την προτίμηση του για τις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνδυαστικά με τις δηλώσεις και πολλών στελεχών της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ. αλλά και της εκφρασμένης αντίληψης της, για εκχώρηση αρμοδιοτήτων στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μπορεί να μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα για το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και για την εργασιακή υπόσταση των υπαλλήλων της.

Για αυτούς τους λόγους καλούμε τους Συλλόγους-Μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ πανελλαδικά να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για κάθε κίνηση των νέων Διοικήσεων που αποσκοπεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Καμία ανοχή και καμία διαπραγμάτευση δεν θα ανεχθούμε που να κατευθύνεται προς ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι Σύλλογοι Εργαζομένων οφείλουν να «έχουν τα μάτια ανοιχτά» ώστε σε συνεχή συνεργασία με την Ομοσπονδία και όλους τους εργαζόμενους να αποτρέψουμε εκ της γεννέσεως οποιαδήποτε προσπάθεια αποσκοπεί στην κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποθήκευσης των θέσεων εργασίας.

Διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε και εμμένουμε στα πάγια αιτήματα της Ομοσπονδίας:

  • Απελευθέρωση των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για την στελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων.

  • Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και κάθε μορφής επισφαλούς εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία.

  • Καμία ιδιωτικοποίηση και εκχώρηση υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων.

  • Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που εκχωρεί την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτες.

  • Κατάργηση του άρθρου 43 του Ν.4257/2014 για την εκχώρηση και ενεχυρίαση των Ανταποδοτικών Τελών σε ΣΔΙΤ.

  • Αποτροπή με κάθε τρόπο την προσπάθεια εκχώρησης της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων μέσω ΣΔΙΤ ή ΦοΔΣΑ ως Α.Ε. στα μεγάλα επιχειρηματικά-εργολαβικά συμφέροντα.

  • Επιστροφή της αρμοδιότητας της Ανακύκλωσης στους ΟΤΑ.

  • Διασφάλιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οτιδήποτε άλλο πέραν των παραπάνω, θεωρείται από το σύνολο των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κόκκινη γραμμή και αδιαπραγμάτευτη αιτία σύγκρουσης και πολέμου.

ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις