4 C
Athens
Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΕΠΕ «Η Αθηνά»: Ανακοίνωση για την εκπαιδευτική και κοινωνική συγκυρία

Έκτακτη Γενική Συνέλευση, Δευτέρα 14/10, 7μμ, 3ο-4ο Δ.Σ Γαλατσίου, Πρωτοπαπαδάκη και Ελ. Βενιζέλου

Πρόσφατα

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες… Η χρονιά που ξεκίνησε βρίσκει το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα σε μια κρίσιμη περίοδο. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει και επιταχύνει την αντιεκπαιδευτική – αντικοινωνική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως και όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων, και προωθεί μια σειρά νεοσυντηρητικών/νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση, την εργασία, τα κοινωνικά, μορφωτικά, εργατικά και δημοκρατικά δικαιώματα:

  • Με την πολιτική της παρατεταμένης αδιοριστίας και της κάλυψης των αναγκών για δεκάδες χιλιάδες μόνιμους διορισμούς με προσλήψεις αναπληρωτών, με την πολιτική του προσοντολόγιου και του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, την απαξίωση του πτυχίου, της προϋπηρεσίας και των εργασιακών δικαιωμάτων που προκύπτουν από αυτά και την εργασιακή ομηρία δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων. Με την άρνηση οποιασδήποτε δέσμευσης για μόνιμες προσλήψεις στη Γενική Αγωγή-των 20.000 συνταξιοδοτήσεων έναντι καμιάς πρόσληψης στα μνημονιακά χρόνια! Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές επιβάλλεται να συνεχιστεί ακόμα πιο δυναμικά ο αγώνας που δώσαμε την προηγούμενη περίοδο στοχεύοντας στην ανατροπή-κατάργηση του προσοντολογίου, διεκδικώντας μαζικούς μόνιμους διορισμούς και διορισμό όλων των αναπληρωτών, αποκλειστικά με το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία.

  • Με χιλιάδες κενά να καταγράφονται ακόμη στα σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (4000 στην πρωτοβάθμια και 3000 στη δευτεροβάθμια) αρκετά εκ των οποίων και στην Α΄Αθήνας. Με τα Ολοήμερα να υπολειτουργούν ένα μήνα μετά την έναρξη των σχολείων, με την Παράλληλη Στήριξη να μοιράζει τους εκπαιδευτικούς σε δύο και τρεις μαθητές, ενώ ρεκόρ μετακινήσεων καταγράφεται για τους συναδέλφους των ειδικοτήτων, κάνοντας άλυτο και αντιπαιδαγωγικό σταυρόλεξο τη σύνταξη των ωρολογίων προγραμμάτων.

  • Με τη συνεχιζόμενη λιτότητα, τη μεγάλη αύξηση των τιμών της ΔΕΗ, τις εξαγγελίες για μείωση του αφορολόγητου και ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος-αρχίζοντας από την επικουρική ασφάλιση, αλλά και το φιάσκο της “δικαστικής διεκδίκησης των αναδρομικών και των δώρων” που κάνουν επιτακτική την ανάγκη προβολής και διεκδίκησης, μέσω μαζικού αγώνα των εργαζομένων, της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, της αποκατάσταση όλων των απωλειών στους μισθούς και τις συντάξεις και της άρσης των μέτρων της φορολεηλασίας για τον κόσμο της εργασίας.

  • Με το πάγωμα της υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και την εξαίρεση 13 Δήμων από την άμεση εφαρμογή της. Με μια σειρά Δήμους, ανάμεσά τους και τους Δήμους Γαλατσίου και Αθηναίων, να υπονομεύουν ανοιχτά τη δίχρονη με την πλήρη ανυπαρξία οποιουδήποτε σχεδίου επίλυσης του κτιριακού προβλήματος.

  • Με την προώθηση της αξιολόγησης σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, που επεκτείνει το νόμο για τις εκπαιδευτικές δομές της προηγούμενης κυβέρνησης, ο οποίος εισήγαγε την αυτοαξιολόγηση και την κουλτούρα αξιολόγησης για όλους. Η εξαγγελία από την κυβέρνηση νέου νομοσχεδίου, για την αξιολόγηση συνολικά, αποτελεί αιτία πολέμου για το εκπαιδευτικό κίνημα που έχει ακυρώσει στην πράξη ψηφισμένους νόμους για την αξιολόγηση εδώ και 22 χρόνια. Ως σύλλογος Αθηνά, αλλά και δεκάδες άλλα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία με την κήρυξη απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση – αυτοαξιολόγηση, είμαστε έτοιμοι-ες να δώσουμε και αυτή τη φορά τη μάχη για να αποτρέψουμε τα σχέδιά τους.

  • Mε τα ιδεολογήματα που ενισχύουν την παιδεία για λίγους και εκλεκτούς και τη βαθιά συντηρητική στροφή στο περιεχόμενο της γνώσης (δηλώσεις κ. Κεραμέως για σχολική ιστορία, ιεροδιδάσκαλους, άξιους, άριστους κλπ.) Με χιλιάδες παιδιά προσφύγων που διαμένουν στα καμπς σε όλη την Ελλάδα να μην μπορούν να πάνε σχολείο. Επιπλέον, οι βίαιες και κατασταλτικές εκκενώσεις των καταλήψεων σε αχρησιμοποίητα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας έχουν μία ακόμη σημαντική συνέπεια: Επί της ουσίας αποκλείουν τα παιδιά των προσφύγων από την εκπαίδευση, παίρνοντάς τους μακριά από τις γειτονιές που έμεναν και τα σχολεία που φοιτούσαν, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη για να φοιτήσουν σε κάποιο άλλο σχολείο.

  • Με την καταστρατήγηση πτυχών του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και των εργασιακών και μορφωτικών δικαιωμάτων, την προώθηση της εκπαίδευσης της αγοράς, των ιδιωτικών πανεπιστημίων, του σχολείου επιχείρηση δια μέσου της σχολικής «αυτονομίας», της «αποκέντρωσης»», της συνολικής αξιολόγησης και κατηγοριοποίησης εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων.

  • Με το «Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο», με το οποίο επιχειρείται εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος και φακέλωμα των Σωματείων, υπονόμευση του δικαιώματος στην απεργία, , υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και κυρίως των κλαδικών, ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων, της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, παραχώρηση- σκάνδαλο και των τελευταίων δημόσιων περιουσιακών στοιχείων στο μεγάλο κεφάλαιο. Με μια σειρά μέτρα και πρακτικές που περιστέλλουν τις δημοκρατικές ελευθερίες, όπως την κατάργηση του ασύλου, την καταστολή και την αστυνομοκρατία, που έχουν ως συνολικό στόχο να εμποδίσουν τις κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στην αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής που εφαρμόζεται.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Ως σύλλογος Αθηνά απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση, όπως και στις προηγούμενες, στεκόμαστε διεκδικητικά με βάση τους ιστορικούς αγώνες και τα δίκαια αιτήματα για τη ζωή και τη δουλειά μας, αλλά και για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, που πλήττεται από το εκπαιδευτικό μνημόνιο που επιβάλλουν ΕΕ και ΟΟΣΑ.

Στην επίθεση που δεχόμαστε απαντάμε με ενότητα, συσπείρωση κι αγώνα. Από την έναρξη της χρονιάς συμμετείχαμε στις παραστάσεις, τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από το κίνημα και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους στη Διεύθυνση, στο Υπουργείο Παιδείας, στους δρόμους. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, στηριγμένοι στον οριζόντιο, αδιαμεσολάβητο και ισότιμο συντονισμό των πρωτοβάθμιων σωματείων, στην αγωνιστική ανάταση των Γ.Σ και των συλλογικών διαδικασιών, ιδιαίτερα σήμερα που οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες συνθηκολογούν ταυτιζόμενες με βασικές πλευρές της νεοφιλελεύθερης ατζέντας που προωθείται. Η μαζική συμμετοχή των συναδέλφων στη ζωή και τη δράση του (κάθε) συλλόγου, αλλά και οι αγώνες που οργανώνονται σε τέτοια βάση αποτελούν ελπίδα πως το μέλλον για τον κόσμο της μαχόμενης εκπαίδευσης μπορεί να είναι νικηφόρο.

Για όσα εκθέσαμε παραπάνω, σας καλούμε στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου “Αθηνά” τη Δευτέρα 14/10, 7μμ, στο 3ο και 4ο ΔΣ Γαλατσίου, Πρωτοπαπαδάκη και Ελ. Βενιζέλου.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις