ΜΕΤΑ: Συγχορδία Βρούτση και ΔΑΚΕ στο «αναπτυξιακό» και αντεργατικό νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση κατέθεσε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, με το αντεργατικό πακέτο Βρούτση, με το οποίο προωθείται η απροκάλυπτη παρέμβαση του κράτους και της εργοδοσίας μέσα στα συνδικάτα, «γεμίζοντας» κι άλλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που «έκτισαν» τα προηγούμενα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, από το 2010 μέχρι σήμερα.

Με το νομοσχέδιο αυτό, φαλκιδεύονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, νομιμοποιείται η «μαύρη εργασία», πλήττεται η δημοκρατική λειτουργία των συνδικάτων και επιχειρείται ο εργοδοτικός – κυβερνητικός έλεγχος και το φακέλωμα Σωματείων και συνδικαλιστών. Επίσης προβλέπεται μπαράζ νέων διευκολύνσεων και προνομίων στο κεφάλαιο, για την «προσέλκυση επενδύσεων», ενώ απειλούνται οι δημόσιοι λειτουργοί με κυρώσεις στην περίπτωση «καθυστέρησης» επενδύσεων.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., με το νομοσχέδιο αυτό, προσφέρει στους επιχειρηματικούς ομίλους τα «δωράκια» που εξήγγειλε από βήματος της 84ης ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, κ. Κ. Μητσοτάκης, και στέλνει το βαρύ λογαριασμό γι’ αυτά στους εργαζόμενους και σε όλο το λαό.

Τι άλλο πέρα από «δώρα» μπορούν να είναι οι προνομιακές αδειοδοτήσειςεξπρές και με χαλαρότερους όρους, όσων επιχειρήσεων βρίσκονται μέσα σε επιχειρηματικά πάρκα, με τη δαμόκλειο σπάθη των πειθαρχικών ποινών, ακόμα και της παύσης, των αρμοδίων δημοσίων υπαλλήλων και με την κατάργηση των ελάχιστων δικλείδων προστασίας του περιβάλλοντος, που είχαν παραμείνει στη νομοθεσία, αποδεικνύοντας πόσο υποκριτικός είναι ο «σεβασμός» τους στο περιβάλλον.

«Δωράκι» είναι η φτηνή εργασία, μέσω της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, που αποτελεί απαίτηση των βιομηχάνων και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων και στις οποίες «νόμιμα» θα καταστρατηγείται κάθε εργατικό δικαίωμα. Το νομοσχέδιο είναι ένας παράδεισος για το μεγάλο κεφάλαιο, καθώς ελαστικοποιεί τους απαραίτητους, ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα η επιχειρηματικότητα και η τόνωση του «επενδυτικού κλίματος».

Την ίδια ώρα, που ο υπουργός Εργασίας, κ. Γ. Βρούτσης, κατέθετε μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση το αντεργατικό του τερατούργημα, είχε το θράσος να καλέσει την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ σε συνάντηση απαντώντας έπειτα από τρεις ολόκληρους μήνες, σε σχετικό αίτημά της.

Το ΜΕΤΑ, και άλλες παρατάξεις, πήραν την πρωτοβουλία και απαίτησαν να μην προσέλθει η ΑΔΕΔΥ σε αυτή την προσχηματικού χαρακτήρα συνάντηση.

Η μόνη παράταξη που επέμενε μέχρι τέλους να συναντηθεί η ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό ήταν η ΔΑΚΕ, σταθερή στην αποστολή που έχει αναλάβει στο να στηρίζει την κυβέρνηση ακόμα και στις επικοινωνιακές της σκοπιμότητες.

Το ΜΕΤΑ καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης ή επιλογής ψήφου στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, να μην ανεχτούν νέα μέτρα σε βάρος τους και να κόψουν, με τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις, το βήχα και τη φόρα που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ.


10-10-19
Από το ΜΕΤΑ