Επί ξύλου κρεμάμενοι και απλήρωτοι οι επικουρικοί εργαζόμενοι στην Πρόνοια

Η Κυβέρνηση μέσω του υπ. Εργασίας ανακοίνωσε τα κριτήρια πρόσληψης επικουρικών εργαζομένων στις δομές Πρόνοιας χωρίς βεβαίως να προχωρήσει στην προκήρυξη των θέσεων που εκκρεμεί και δεν έχει εκδοθεί εδώ και ένα χρόνο.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες επικουρικοί εργαζόμενοι που υπηρετούν σήμερα στις δομές Πρόνοιας (ένα μεγάλο μέρος εδώ και 4-5 χρόνια) βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι λόγω της επικείμενης λήξης των συμβάσεων τους στο τέλος του 2019 ενώ παράλληλα ένα  μέρος από αυτούς είναι απλήρωτοι σχεδόν ένα 12μηνο.

Οι υποσχέσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας για «τακτοποίηση» αυτών των εργαζομένων μέσω μιας προκήρυξης με αυξημένη μοριοδότηση παρέμειναν κενό γράμμα και σήμερα αυτοί οι εργαζόμενοι βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από συμβασιούχους στην Πρόνοια, η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπ Εργασίας αρνείται την παράταση των συμβάσεων που λήγουν στο τέλος του 2019 και δεν δεσμεύεται επίσης για την έκδοση της προκήρυξης για μόνιμες θέσεις.

Η Πανελλαδική επιτροπή των συμβασιούχων στην Πρόνοια που έχει συγκροτηθεί απαιτεί τώρα να δοθεί λύση με την μετατροπή των συμβάσεων σε Αορίστου χρόνου.

Σε έγγραφο που απέστειλε η επιτροπή των συμβασιούχων στο υπ. Εργασίας αναφέρει:

Οι Επικουρικοί Εργαζόμενοι των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας όλης της χώρας, από τα μεγαλύτερα και πολυπληθή σε περιθαλπόμενους Κέντρα όπως το Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης μέχρι τα μικρότερα απομακρυσμένα Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων, θα θέλαμε να σας εκθέσουμε σε πανελλαδική βάση, τους προβληματισμούς  και την αγωνία μας για τη διασφάλιση  της εργασίας μας στον ευαίσθητο αυτό χώρο της Κοινωνικής Πρόνοιας.

Οι περί τους 300 εν ενεργεία επικουρικοί εργαζόμενοι  στα Κέντρα Κοινωνικής  Πρόνοιας  πανελλαδικά, εργαζόμαστε με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεών μας, καλύπτοντας όλο αυτό το διάστημα όχι έκτακτες, αλλά πάγιες και διαρκείς ανάγκες με όλη τη σημασία των λέξεων που τις διακρίνει, λόγω της σοβαρής έλλειψης μόνιμου προσωπικού. Η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών εργαζομένων έχουμε ξεπεράσει τους 24μήνες εργασίας, από τους οποίους το 50% περίπου φτάνουμε ή ήδη έχουμε περάσει τα  5 έτη συνεχόμενης εργασίας.

Όλα αυτά τα χρόνια προσφέρουμε την εργασία μας ασταμάτητα και αδιάλειπτα με σκοπό την ασφάλεια και την προάσπιση της υγείας «κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων», όπως παιδιά με ψυχοκινητικά προβλήματα, καθώς και εγκαταλειμμένα, άτομα με βαριές νοητικές αναπηρίες, ανοϊκούς ασθενείς, τετρα- και παραπληγικούς, ανθρώπους που μας νιώθουν στην κυριολεξία πλέον  ως «οικογένειά τους», δεδομένου η πλειονότητα των περιθαλπομένων διαμένει στα Κέντρα αυτά  σχεδόν εφ’ όρου ζωής.

Η παραμονή του επικουρικού προσωπικού στις θέσεις και ειδικότητες στις οποίες εργάζεται, προκύπτει τόσο από τη ανάγκη απρόσκοπτης λειτουργίας των Κέντρων Πρόνοιας και  παραπέρα ανάπτυξης του έργου τους λόγω των ολοένα αυξανόμενων αναγκών των συνανθρώπων μας, όσο και από την ανάγκη τερματισμού της ομηρείας, της δικής μας και των οικογενειών μας.

Με διαρκή κινητοποίηση και συντονισμό των κινήσεών μας επιδιώκουμε την διασφάλιση της εργασίας μας.

Απευθυνόμαστε  στην Υφυπουργό  Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου και αιτούμαστε να οριστεί συνάντηση στο Υπουργείο με σκοπό:

Τη συζήτηση σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση και σταθεροποίηση της εργασιακής μας σχέσης στους Φορείς Κοινωνικής Πρόνοιας, με τη μονιμοποίησή μας μετά από όλα αυτά τα χρόνια!!

Γνωρίζουμε ότι η  μετατροπή των συμβάσεων μας σε «αορίστου χρόνου»,  θα αποτελούσε μια σοβαρή και δίκαιη λύση,  μιας και είμαστε λίγοι συνολικά μεν στον αριθμό εργαζομένων, πολύ σημαντικοί δε για το έργο που επιτελούμε όλον αυτό τον καιρό, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες,  στεκόμενοι  με ευαισθησία και ψυχική δύναμη δίπλα σε άτομα με τόσες ιδιαιτερότητες.

H προκήρυξη μόνιμου προσωπικού με επιπλέον μοριοδότηση τόσο των Δήμων (ΑΣΕΠ 3Κ/2018) όσο και του Υπουργείου Υγείας (ΑΣΕΠ 2Κ/2019), αποδείχτηκε ότι όχι μόνο δεν διασφαλίζει την εργασία των συμβασιούχων αλλά αποτελεί   νόμιμο τρόπο απόλυσης των χιλιάδων συμβασιούχων. Τα οργανικά κενά των Κέντρων Πρόνοιας είναι εκατοντάδες. Η κάλυψή τους απαιτεί  την μονιμοποίηση των ενεργών επικουρικών και την έκδοση προκήρυξης για πρόσληψη και άλλων νέων μόνιμων υπαλλήλων.

  • Τη διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας καθώς και την ισότιμη  μεταχείριση με το μόνιμο προσωπικό.
  • Έχουμε αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζουμε ακόμα πολλά και δύσκολα θέματα που αφορούν στάσεις πληρωμών !!
  • Δεν μας αξίζει η «ΟΜΗΡΕΙΑ» , η ανασφάλεια και η αγωνία που περνάμε εμείς και οι οικογένειές μας!!
  • Αδυνατούμε άλλο πια να καταφεύγουμε σε δικηγορικά γραφεία, με το υστέρημα που μας απομένει, εάν βέβαια το έχουμε διότι και αυτό ακόμη κάποιοι το διεκδικούμε, επειδή είμαστε ΟΛΟΙ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ !!

Παρακαλούμε να επιληφθείτε άμεσα των θεμάτων που ταλανίζουν το Επικουρικό Προσωπικό στα Προνοιακά Ιδρύματα και να επανεξετάσετε όλα τα ενδεχόμενα εξεύρεσης λύσης, με πραγματοποίηση συνάντησης στο Υπουργείο Εργασίας το συντομότερο.

Με τιμή,

Πανελλαδική Επιτροπή Αγώνα Προνοιακών Επικουρικών

10 Σεπτεμβρίου 2019

Για τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών και Θεραπευτήρια όλης της χώρας:

ΑΤΤΙΚΗΣ:

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:

ΚΡΗΤΗΣ:

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ:

ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ:

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ:

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ:

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ:

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ:

ΗΠΕΙΡΟΥ:

Θ.Χ.Π. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: