15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιωάννινα: Η εργοδοσία του «Θυμωμένου Πορτραίτου» και θέτει υπόλογο τον εργαζόμενο για τον τζίρο και θέλει τζάμπα εργασία…

Ανακοίνωση – καταγγελία, από την αγωνιστική εργατική συσπείρωση στον επισιτισμό – τουρισμό, τη ΛΑΝΤΖΑ

Πρόσφατα

Η ανάκαμψη- ανάπτυξη που αναζητούν εναγωνίως οι εργοδότες και το κράτος, κρύβει πίσω της ένα εργασιακό κάτεργο! Συμβάσεις πολλών ταχυτήτων, μειώσεις μισθών, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, μη καταβολή δώρων επιδομάτων κλπ, αυθαίρετες απολύσεις, απλήρωτες υπερωρίες που δουλεύουν οι εργαζόμενοι, εχθρική στάση και την ποινικοποίηση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής δράσης είναι μόνο μερικά από αυτά που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Στα ίδια πλαίσια κινείται και ο χώρος του επισιτισμού- τουρισμού, ιδανικό πεδίο για την εφαρμογή των πιο αντεργατικών μέτρων, όπως οι μισθοί πείνας, τα ωράρια λάστιχο με απλήρωτες υπερωρίες.

Το Θυμωμένο Πορτραίτο δεν διαφέρει! Ύστερα από καταγγελίες εργαζομένων, στο μαγαζί αυτό επικρατεί το σύνηθες, πλέον, φαινόμενο που καθιστά τον εργαζόμενο υπεύθυνο για την συνολική λειτουργία του μαγαζιού κατά την βάρδια του, και όχι απλώς υπεύθυνο του πόστου του, τον θέτει υπόλογο για τον τζίρο που θα κάνει η επιχείρηση κατά τις ώρες εργασίας του, αξιολογεί αν ο εργαζόμενος φέρνει την παρέα του ή όχι τις μέρες που εργάζεται. Δεν του εξασφαλίζει τα μεροκάματα τα οποία ο εργαζόμενος έχει συμφωνήσει κατά την πρόσληψη, αφού γνώμονας είναι εν τέλη αν ο εργαζόμενος πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια. Φυσικά, το πρόγραμμα διαμορφωνόταν χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες των συναδέλφων. Παράλληλα με όλο το παραπάνω εργασιακό πλαίσιο, ο εργοδότης του Θυμωμένου Πορτραίτου δεν πληρώνει δώρα Χριστουγέννων- Πάσχα, επιδόματα, υπερωρίες κλπ, ακολουθώντας τη λογική «μία με το καρότο και μια με το μαστίγιο. Όλα αυτά οδήγησαν εργαζόμενη σε αναγκαστική παραίτηση τον Μάιο του 2019- αφού ο εργοδότης δεν θα συνέχιζε να την περιλαμβάνει στο πρόγραμμα του μαγαζιού. Η συναδέλφισσα καταγγέλλει και  διεκδικεί όλα τα δεδουλευμένα δώρα και επιδόματα αδείας και τις νόμιμες προσαυξήσεις κατά τα βραδινές ώρες ή τις αργίες που δεν έχει λάβει καθ’ όλη την τριετία που εργαζόταν στο Θυμωμένο Πορτραίτο. Παράλληλα για τους ίδιους λόγους ακόμα μια εργαζόμενη της επιχείρησης διεκδικεί όλα τα παραπάνω και αποζημίωση απόλυσης.

Να τελειώνουμε με το παιχνιδάκι ότι είμαστε χαλαροί και ότι δεν τρέχει τίποτα! Να τελειώνουμε με το αστείο ότι δεν πειράζει αν δεν παίρνεις δώρα, επιδόματα και άδειες! Ότι δεν πειράζει αν δουλεύεις μαύρα! Ότι δεν πειράζει αν για εσένα δεν τηρείται καμία εργατική νομοθεσία! Κανένα εναλλακτικό ή όχι μαγαζί -με πρόσχημα τις «χαλαρές» σχέσεις ή το μικρό κέρδος της επιχείρησης- δεν νομιμοποιείται να χρησιμοποιεί αυτές τις αντεργατικές πρακτικές που θυμίζουν μεσαίωνα. Κάνουν μεγάλο λάθος αν νομίζουν ότι θα δουλεύουμε τζάμπα! Αυτές οι διεκδικήσεις είναι διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος εδώ και εκατοντάδες χρόνια και δεν θα τις αναιρέσουμε. Τη χαλαρότητα να την απολαμβάνουν οι πελάτες! Οι εργαζόμενοι, είτε δουλεύουν σε εργοστάσιο, είτε δουλεύουν στο δημόσιο, είτε δουλεύουν στη καφετέρια και στο μπαρ αυτό που κάνουν είναι να δουλεύουν και να δεσμεύουν τις ώρες και τον χρόνος τους. Δε θυσιάζουμε τις διεκδικήσεις μας! Κανένας φοβισμένος! Η ελπίδα στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη! Κανένας εργαζόμενος μόνος του! Άμεση καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων στις συναδέλφισσες στο Θυμωμένο Πορτραίτο!

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις