ΜΕΤΑ Γεωτεχνικών: Αρνούμαστε να αλληλοφαγωθούμε οι φτωχοί με τους πιο φτωχούς

Σχετικά με τη συνύπαρξή μας με τους πρόσφυγες και μετανάστες στο ΥΠΑΑΤ

Δουλεύουμε και ζούμε μεγάλο διάστημα του 24ώρου μας σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον, για το οποίο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ υπεύθυνες είναι οι πολιτικές και οικονομικές επιλογές των μνημονιακών κυβερνήσεων τού «όλα για το κεφάλαιο» και κανένας άλλος, πολύ περισσότερο οι μετανάστες/πρόσφυγες.

Υποβαθμισμένο στις βασικές υποδομές και λειτουργία.

Με κτίρια παλιά και χωρίς συντήρηση, με ρωγμές, γύψινα που πέφτουν, σπασμένα παράθυρα και υγρασία κοντά σε ηλεκτρικό ρεύμα στις τουαλέτες, γραφεία στις πρώην αποθήκες και σε φωταγωγούς,Με κτίρια διάσπαρτα από την Αγ. Παρασκευή, μέχρι τη Συγγρού. Με προβληματική θέρμανση στα περισσότερα γραφεία.

Οι περιοχές της πλατείας Βάθη και Ομόνοιας (γύρω ή κοντά στις οποίες είναι πολλά από τα κτίρια του ΥΠΑΑΤ) είναι παρατημένες συνειδητά από το δήμο Αθήνας, με σπασμένες πλάκες πεζοδρομίων, με πολλά σκουπίδια, με ψόφια ζώα σε δρόμους και πεζοδρόμια.

Οι εκτυπωτές, τα μελάνια, τα χαρτιά, τα στυλό είναι είδη…πολυτελείας και δυσεύρετα, ενώ τα αναλώσιμα προσωπικής υγιεινής καλύπτονται σχεδόν αποκλειστικά από τους υπαλλήλους εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Για την καθαριότητα, τις στοιχειώδεις εργασίες συντήρησης δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό με μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Τα κτίρια που συζητούνται για τη μεταφορά του ΥΠΑΑΤ, από την προηγούμενη και την τωρινή κυβέρνηση, είναι ΌΛΑ ιδιωτών (κυρίως τραπεζών), αφού η δημόσια περιουσία έχει δεσμευτεί για μεγάλο διάστημα.

Η υποστελέχωση υποχρεώνει τις συναδέλφισσες και συναδέλφους να καλύπτουν δυο και περισσότερα αντικείμενα δουλειάς, με αποτέλεσμα την αύξηση των επεισοδίων κρίσης πανικού και προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη μεγάλη πίεση υπό την οποία ζουν και δουλεύουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα των μνημονιακών και περιοριστικών πολιτικών.

Παιδικός σταθμός για τα παιδιά των εργαζομένων (πάγιο αίτημα των σωματείων και συλλόγων μας) δεν συζητείται καν, ενώ οι κατασκηνώσεις, για πολλά χρόνια ήταν παρατημένες, χωρίς να μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Η οικονομική μας κατάσταση ως Δημόσιοι Υπάλληλοι έχει χειροτερέψει, αφού έχουμε απωλέσει από το 2010 το 13ο και 14ο μισθό, επιδόματα, πάγωσαν τα κλιμάκιά μας από το 2015-17 (κάτι που εξετάζεται να ξαναγίνει από τη νέα κυβέρνηση, της ΝΔ).

Τα στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών: Στα χρόνια των μνημονίων οι μειώσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων υπερέβησαν σωρευτικά το 30%. Το συνολικό κονδύλι για τις αμοιβές του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης (πλην ενστόλων) έπεσε στα 8,8 δισ. το 2017, από 10,1 δισ. το 2011. Σε σύγκριση με το 2009, το φθινόπωρο του 2017 οι μισθολογικές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης ήταν 29% χαμηλότερες, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα η αγοραστική δύναμη του συνόλου των αμοιβών εργασίας στο Δημόσιο μειώθηκε κατά 31%, σύμφωνα με έρευνα του Κοινωνικού Πολύκεντρου της ΑΔΕΔΥ. Σε ποσοστό επί του ΑΕΠ, η μισθολογική δαπάνη της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε από το β’ τρίμηνο του 2010 έως και το γ’ τρίμηνο του 2014 από 12,8% σε 12,4%, «επειδή οι συνολικές αμοιβές εργασίας που καταβάλλει το Δημόσιο μειώθηκαν περισσότερο από όσο το ΑΕΠ κατά την ίδια χρονική περίοδο», αναφέρει, επίσης, η ίδια μελέτη.

Η οικονομική κατάρρευση συνολικά των εργαζομένων της χώρας μας ήταν συνειδητή πολιτική απόφαση όλων, ανεξαιρέτως, των μνημονιακών κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων: να πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση και να σώσουν τις χρεωκοπημένες τράπεζες κι επιχειρήσεις. Έγινε και συνεχίζει, μεταφορά πλούτου από τους φτωχούς στους ήδη πλούσιους.

Tα δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο συνεχίζονται, ωστόσο, με πολλούς τρόπους: Η μείωση της φορολογίας των κερδών από το 28% στο 24% φέτος και στο 20% από του χρόνου, αλλά και των μερισμάτων από το 10% στο 5%, είναι μια άμεση (αφού το μέτρο θα εφαρμοστεί από το τρέχον οικονομικό έτος) και γενναιόδωρη ενίσχυση των καπιταλιστών. Ενίσχυση που θα συνεχιστεί με την εξαγγελθείσα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στο 5%. Το δώρο επεκτείνεται στην τριετή «αναστολή» ΦΠΑ στον κατασκευαστικό τομέα (σε μια περίοδο που οι ΑΕ του κλάδου ετοιμάζονται για μεγάλα «έργα», βλέπε Λάτσης-Ελληνικό κ.ά.) και στη γενικότερη «απελευθέρωση» των επενδυτών από κάθε περιβαλλοντική, πολεοδομική κ.ο.κ. προϋπόθεση, μέσα στο τάχα «αντιγραφειοκρατικό» κλίμα που υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης (βλ. El Dorado Gold, Cosco κ.ά.). Παρεμπιπτόντως, την παραμονή της πρωθυπουργικής ομιλίας, στη ΔΕΘ, ανακοινώθηκαν τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι «πρωταθλητές» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στη φοροκλοπή, αφού παρακρατούν πάνω από 30% του εισπραχθέντος ΦΠΑ. Η λεία από αυτή την κλοπή είναι κολοσσιαία (ξεπερνά κατά πολύ το σύνολο της είσπραξης από τον ΕΝΦΙΑ) και αποδεικνύει ότι ο ΦΠΑ λειτουργεί και ως μια κρυφή επιχορήγηση των επιχειρήσεων. Γι’ αυτή τη ληστεία, όπως και συνολικότερα για την τεράστια φοροκλοπή και εισφοροκλοπή του κεφαλαίου στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μας λέει τίποτα συγκεκριμένο. Οι δε εφοπλιστές συνεχίζουν να απολαμβάνουν τη ζωή με περίπου 70 φοροαπαλλαγές, οι τραπεζίτες δεν πληρώνουν τον αναβαλλόμενο φόρο (δηλ. οι ζημιές τους έχουν συμψηφισθεί με τα κέρδη των επόμενων 20 ετών), ενώ αναμένεται η έξαρση των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας!

Αντίθετα, οι φτωχοί (ντόπιοι & μετανάστες/πρόσφυγες) φτωχαίνουν περισσότερο και ωθούνται στο να θεωρήσει ο ένας τον άλλο υπεύθυνο για την οικονομική του ένδεια και να φαγωθούν οι φτωχοί με τους πάμφτωχους.

Η πλατεία Βάθη κι η Ομόνοια είναι πολύ μακριά από τα σπίτια των ζάμπλουτων και καμιά φορά, μπορεί να ξεχάσει κάποιος πού είναι ο πραγματικός πλούτος και να θεωρήσει τον απέναντί του ως εχθρό!

Η παράταξή μας, το ΜΕΤΑ Γεωτεχνικών, είναι εδώ για να αποκαλύπτει και να θυμίζει ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός, που δεν βρίσκεται στη δική μας πλευρά, στην πλευρά των εργαζομένων ελλήνων και μεταναστών. Μεταξύ μας δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε, το αντίθετο μάλιστα, έχουμε να παλέψουμε από κοινού.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν ευθύνονται ούτε για τα δικά μας προβλήματα, ούτε για τα δικά τους (που είναι και πολύ περισσότερα και αρκετά οφείλονται στις πολιτικές των χωρών της…πολιτισμένης Δύσης).

Ο διαχωρισμός πρόσφυγα και μετανάστη χρησιμοποιείται σκόπιμα από τη δεξιά κυβέρνησή μας και από τον Υπουργό μας, για να δημιουργήσει ένα ακόμα πεδίο διαχωρισμού των ανθρώπων που δικαιούνται…να ζουν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, «πρόσφυγες είναι τα άτομα που βρίσκονται εκτός της χώρας καταγωγής τους εξαιτίας του φόβου διώξεων, διαμαχών, γενικευμένης βίας, ή άλλων καταστάσεων που έχουν διαταράξει σοβαρά την έννομη τάξη και, ως αποτέλεσμα, δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Ο ορισμός του πρόσφυγα δίνεται στη Σύμβαση του 1951 και στα περιφερειακά μέσα για τους πρόσφυγες, καθώς και στο καταστατικό της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες».

Επομένως, άνθρωποι που δεν είναι ασφαλείς στις χώρες τους, προσπαθούν να ξεφύγουν από την κόλαση.

Μια κόλαση στην οποία οι κυβερνήσεις μας, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των ντόπιων και ξένων πολυεθνικών και μεγάλου κεφάλαιου, συμβάλλουν με τις ιμπεριαλιστικές, πολεμικές επιχειρήσεις και εμπλοκές τους. Τις οποίες, πληρώνουμε πάλι εμείς!

Τις ακριβώς προηγούμενες μέρες, γι’ αυτόν το λόγο βρέθηκε στην Ελλάδα ο Υπ. Εξωτερικών τον ΗΠΑ (Μ. Πομπέο), για τα πετρέλαια, για τις βάσεις, για τις επεμβάσεις.

Παραθέτουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα για το πόσο κοστίζει αυτή η πολιτική επιλογή: το κόστος του F-35 ανά μονάδα, το 2019, ανέρχεται σε 108.78 εκατομμύρια δολάρια (10,117 δισεκατομμύρια δια 93 αεροσκάφη). Το αντίστοιχο νούμερο για το 2020, είναι 117,6 εκατομμύρια δολάρια (9,175 δισεκατομμύρια διά 78 αεροσκάφη)! Το κόστος ανά ώρα πτήσης υπολογίζεται στα 35.000$. Τα F-35 είναι που συζητάει η κυβέρνηση (αυτή και η προηγούμενη) να αγοράσουν, μαζί με γαλλικές φρεγάτες και άλλους πολεμικούς εξοπλισμούς, την ώρα που το ΕΚΑΣ κόπηκε από τους χαμηλο-συνταξιούχους γιατί…επιβάρυνε τους προϋπολογισμούς.

Επιπλέον, περισσότεροι από 31 εκατομμύρια τουρίστες «χώρεσαν» φέτος στη χώρα μας, επειδή είχαν να πληρώσουν. Οι φτωχοί και κατατρεγμένοι δεν…χωράνε!

Δεν θα ακολουθήσουμε την κυβέρνηση, αλλά και κανέναν άλλο, σε αυτήν την γεμάτη υποκρισία, απάνθρωπη και ρατσιστική πολιτική διαχωρισμού των εργαζομένων σε ντόπιους και μετανάστες/πρόσφυγες.

Θα θυμίζουμε διαρκώς ότι οι πλούσιοι από άλλες χώρες αποκαλούνται «επενδυτές», ενώ οι φτωχοί «λαθρο-μετανάστες»!

Όσο για τη Μόρια και τα υπόλοιπα κέντρα υποδοχής και «φιλοξενίας», hot spots, την Αμυγδαλέζα που ποτέ δεν έκλεισε, υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις (ΣΥΡΙΖΑ & ΝΔ), μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση που υπέγραψαν και…τιμούν τη ρατσιστική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που έχουν τη FRONTEX και το ΝΑΤΟ να αλωνίζουν στο Αιγαίο, στοιβάζοντας πρόσφυγες και μετανάστες σε τραγικές και δολοφονικές συνθήκες, ωθώντας σε εκατοντάδες πνιγμούς και θανάτους εξαθλιωμένων ανθρώπων και μικρών παιδιών!

Στις 3/9/2018, στο site της Ύπατης Αρμοστείας διαβάζουμε: «Για μια ακόμη φορά η έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας Desperate Journeys επιβεβαιώνει ότι η Μεσόγειος αποτελεί ένα από τα πιο θανατηφόρα θαλάσσια περάσματα παγκοσμίως», δήλωσε η Διευθύντρια του Γραφείου Ευρώπης της Ύπατης Αρμοστείας, Pascale Moreau. «Με τον αριθμό των ανθρώπων που φτάνουν στις ευρωπαϊκές ακτές να μειώνεται, το ζήτημα δεν είναι πλέον εάν η Ευρώπη μπορεί να διαχειριστεί τους αριθμούς, αλλά εάν η Ευρώπη μπορεί να επιδείξει την ανθρωπιά να σώζει ζωές».

Με όλο το παραπάνω συλλογιστικό, οι πρόσφυγες και μετανάστες που θα βρεθούν στην περιοχή που δουλεύουμε ΔΕΝ είναι πρόβλημα για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, έχουν πρόβλημα. Πρόβλημα είναι οι κυβερνητικές πολιτικές, μαζί με της ΕΕ, που μας αφαίρεσαν 4 μισθούς το χρόνο, μας παίρνουν τα σπίτια για να τα δώσουν στους τραπεζίτες, μας ιδιωτικοποιούν το ρεύμα και το νερό.

Εμείς, λοιπόν, θα τους καλοδεχτούμε και θα δείξουμε αλληλεγγύη και φιλία, χωρίς να υποκύψουμε στην καλλιέργεια διακρίσεων και διαχωρισμών και στη δημιουργία τεχνητών εχθρών.

Και βρίσκουμε βοηθητική την πρόταση, η εκλεγμένη της παράταξής μας στο ΔΣ της ΠΟΓΕΔΥ, στο ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και αναπληρωματικό μέλος από την ΑΔΕΔΥ στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), να ενημερώνει τις συναδέλφισσες και συναδέλφους για την κατάσταση διαβίωσης των προσφύγων/μεταναστών στα γειτονικά μας κτίρια, θεωρώντας προνομιακό γεγονός την ευαισθησία και τη συνειδητή κι έμπρακτη αντιρατσιστική δράση που μας χαρακτηρίζει ως παράταξη, όπως και την ταξική μας τοποθέτηση, με την προϋπόθεση ότι οι όποιες ανακοινώσεις θα έχουν τη συγκατάθεσή μας.


Αθήνα, 8-10-2019
ΜΕΤΑ Γεωτεχνικών