18.1 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΜΕΤΑ: Η πρόκληση του ΣΕΒ και τα σχέδια της κυβέρνησης για τον κατώτατο μισθό δεν θα περάσουν

Το ΜΕΤΑ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να αντιδράσουν αγωνιστικά, έξω από το ΣτΕ, την Τετάρτη 8 Οκτώβρη, όπου συζητείται η προσφυγή των βιομηχάνων για τις τριετίες. Θα είμαστε όλοι και όλες εκεί, για να μην περάσουν τα σχέδια των εργοδοτών και της κυβέρνησης

Πρόσφατα

Την Τετάρτη 8 Οκτώβρη συζητείται στο ΣτΕ η προσφυγή του ΣΕΒ κατά της αύξησης του κατώτατου μισθού στο σκέλος που αφορά στις τριετίες. Οι εργοδότες ζητούν την ακύρωση της εγκυκλίου που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, γιατί «…αφενός δεν έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και η εν λόγω εγκύκλιος δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ, αφετέρου αλλάζει την ουσία του νόμου 4172/2013, με τον οποίο ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός ως μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς…».

Όπως είναι γνωστό, επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με εγκύκλιο της τότε Υπουργού Εργασίας κ. Έφης Αχτσιόγλου, στις 18 Φλεβάρη 2019, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, από τα 511€ – στους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών – και τα 585€ – στους πάνω από των 25 – στα 650€ μεικτά για όλους.

Θυμίζουμε ότι από τότε ο ΣΕΒ είχε αντιδράσει απ’ την αρχή, υποστηρίζοντας τη θέση ότι οι τριετίες δεν αποτελούν μέρος του νόμιμου κατώτατου μισθού για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου 2012, από τότε δηλ. που προέβλεπε ο Ν.4093/2012, όπου στην Υποπαράγραφο ΙΑ.11, εδάφιο ε’ και στ’ ανέφερε ότι:

  • «ε) Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στο νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο…», και

  • «στ) Έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012».

Επίσης ο Ν.4172/2013, άρθρο 103, παρ.1.α. προβλέπει ότι:

  • «… ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο…», […] «…δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας και ως τέτοιος νοείται μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς».

Κοινός παρανομαστής τού τότε και του σήμερα είναι ο ίδιος υπουργός Εργασίας, ο κ. Γιάννης Βρούτσης.

Δεν μας όμως προκαλεί καμία έκπληξη η αντίδραση των βιομηχάνων και των εργοδοτών, οι οποίοι με πρόσχημα την κρίση, προώθησαν, μέσα από τα μνημόνια που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι επί 20-25 χρόνια προσπαθούσαν να επιβάλλουν: την πλήρη δηλ. κατάργηση των εργατικών, ασφαλιστικών, συλλογικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των εργαζομένων, για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Προκαλεί όμως θυμηδία και οργή ο τρόπος που χειρίστηκε το θέμα προεκλογικά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί να καταργήσει όλες τις αντεργατικές διατάξεις και να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751€ και τις ΣΣΕ σε ισχύ, διατήρησε τις διατάξεις των νόμων 4093/2012 και 4172/2013, που προβλέπουν ότι «…έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10% αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012…» και τον «...κατώτατο μισθό ως μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς».

Ακόμη και οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής γνωρίζουν ότι μια διάταξη νόμου δεν καταργείται με υπουργική εγκύκλιο, όπως έκανε η κ. Ε. Αχτσιόγλου, εκτός αν το έκανε σκοπίμως στην προεκλογική περίοδο, γνωρίζοντας ότι αυτή η διάταξη θα ήταν στον «αέρα». Η κατάργηση των σχετικών μνημονιακών νομοθετικών διατάξεων, προϋποθέτει ή μια πολιτική σύγκρουσης με τους δανειστές, που ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήθελε, ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει, ή συμφωνία των δανειστών, οπότε καταρρέει το success story, για την έξοδο από τα μνημόνια και τη δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης πολιτικής.

Δόθηκε λοιπόν δόθηκε νομικό έρεισμα στην εργοδοσία και σήμερα προσπαθεί να ακυρώσει τις όποιες αυξήσεις δόθηκαν, από τον υπολογισμό των τριετιών και της προϋπηρεσίας, για όσους εργαζόμενους έπιασαν δουλειά μετά τις 14 Φλεβάρη του 2012. Έτσι κινδυνεύουν να χάσουν από 65€ έως 195€ το μήνα.

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους δεν πρέπει να επιτρέψουν να περάσει η νέα πρόκληση των εργοδοτών, οι οποίοι θέλουν μέσα από την απόφαση του ΣτΕ, αλλά και από το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που πάει προς ψήφιση στη βουλή, να καταργήσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα και μέσα από την υποσχόμενη και ψευδεπίγραφη «ανάπτυξη για όλους» να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των εργαζομένων, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, αλλά και την κυβέρνηση της ΝΔ να χρησιμοποιήσει τη δικαστική απόφαση σαν άλλοθι για νέες περικοπές στους μισθούς και στα επιδόματα.

Tο ΜΕΤΑ καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να αντιδράσουν αγωνιστικά, έξω από το ΣτΕ, την Τρίτη 8 Οκτώβρη, για να μην περάσουν τα σχέδια των εργοδοτών και της κυβέρνησης.


6 Οκτώβρη 2019
Από το ΜΕΤΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις