Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών ΠΕ: H χρονιά ξεκίνησε. Η επίθεση συνεχίζεται και βαθαίνει. Ας οργανωθούμε…

Για ό,τι παλέψαμε, θα μείνουμε όρθιοι. Για το δημόσιο σχολείο, τη δουλειά και τη ζωή μας! Συνεχίζουμε χωρίς συμβιβασμούς. Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους!

Το ξεκίνημα της νέας χρονιάς συνέπεσε με το πολιτικό τοπίο που διαμόρφωσαν οι εκλογές του Ιούλη και η κυβερνητική αλλαγή. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική της, έστρωσε το δρόμο για τη νεοφιλελεύθερη και νεοσυντηρητική επέλαση της ΝΔ. Εικόνες και μηνύματα αυτής της επέλασης παρακολουθούμε απ’ το καλοκαίρι. Εικόνες που, παρά την επικοινωνιακή-προπαγανδιστική μηχανή της κυβέρνησης και την ένοχη αντιπολιτευτική αφασία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κρύβονται:

 • Η εικόνα της αδιοριστίας και της ομηρίας των αναπληρωτών μεγεθύνεται. Η κ. Κεραμέως πίνει νερό στο νεοφιλελεύθερο προσοντολόγιο που ψήφισε το Γενάρη του 2019 η προηγούμενη κυβέρνηση, δηλώνει ότι θα το εφαρμόσει στις προσλήψεις της Ειδικής Αγωγής, για τις οποίες βέβαια εκπνέει η χρονιά κι ακόμα να γίνουν, ενώ κόβει στην ουσία κάθε κουβέντα για προσλήψεις στη Γενική Αγωγή στο μέλλον, την ώρα που το 25% των εκπαιδευτικών είναι αναπληρωτές και μόνο στην Πρωτοβάθμια 18.000 συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στα μνημονιακά χρόνια, χωρίς να προσληφθεί κανένας!

 • Kαι φέτος, μετά την πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών αλλά και την ισχνότατη δεύτερη φάση που ακολούθησε, τα κενά είναι χιλιάδες κι όλα δείχνουν πως θα καλυφθούν μόνο με αλχημείες, περικοπές και μορφωτική έρημο για μαθητές και μαθήτριες.

 • Σε όλες τις κυβερνητικές δηλώσεις είναι φανερή η σπουδή για την εφαρμογή της αξιολόγησης, ως ισχυρού εργαλείου για τις περικοπές, την κατηγοριοποίηση των σχολείων, τη χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Κρατώντας τον σκληρό πυρήνα του νόμου για τις νέες εκπαιδευτικές δομές, με τον οποίο οι προηγούμενοι κυβερνώντες εισήγαγαν την αυτοαξιολόγηση και την κουλτούρα αξιολόγησης για όλους, οι τωρινοί προαναγγέλλουν κι ετοιμάζουν αλλαγές στο περιτύλιγμα κι επέκταση αυτού του νόμου, στην κατεύθυνση της γενικευμένης αξιολόγησης, της αυτονομίας και της αποκέντρωσης στην εκπαίδευση. Πληρωμένα δημοσιεύματα για ασύδοτους εκπαιδευτικούς και στημένες «έρευνες» της Κομισιόν για «λίγα παιδιά στην τάξη» και «χείριστες επιδόσεις των μαθητών στη χώρα» φτιάχνουν το κλίμα για την επίθεση.

 • Τ ο δίχρονο νηπιαγωγείο ανεστάλη σε δεκατρείς Δήμους της χώρας, μιας και η πρώτη συνάντηση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου ήταν με τον κ. Πατούλη και το λόμπι των δημάρχων της ΚΕΔΕ που κάνουν μπίζνες με τις εκπαιδευτικές δομές και ζητούν να περάσουν στους Δήμους. Τα πισωπατήματα κι οι ανακολουθίες της προηγούμενης κυβέρνησης στην καθιέρωση και λειτουργία της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, αξιοποιούνται σήμερα από την τωρινή κυβέρνηση κι όλο το νεοφιλελεύθερο μπλοκ, για ξηλωθεί όλο το πουλόβερ -τόσο του δίχρονου όσο και συνολικά του δημόσιου νηπιαγωγείου.

 • Τ ο πάγωμα των μισθών στο διηνεκές είναι η μόνη εξαγγελία που προκύπτει από τις κυβερνητικές δηλώσεις, ενώ η διεκδίκηση της αποκατάστασης των μνημονιακών απωλειών και των δώρων δεν τίθεται καν στο τραπέζι από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες μετά το Βατερλό της «δικαστικής διεκδίκησης» και τις τεράστιες ευθύνες όσων παρέδωσαν τους συναδέλφους ως ζεστή πελατεία στα δικηγορικά γραφεία. Την ίδια στιγμή το εισόδημα πλήττεται παραπέρα από τις αυξήσεις στη ΔΕΗ κατά 13%, ενώ μεγάλο χτύπημα ετοιμάζεται στις επικουρικές συντάξεις ως πρώτο αποτέλεσμα της ιδωτικοποίησης που προωθείται στο ασφαλιστικό σύστημα.

 • Δείγματα μιας σαφούς νεοσυντηριτικής στροφής στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης βλέπουμε στις διαδοχικές δηλώσεις της κ Κεραμέως για ιεροδιδασκάλους, εθνικιστική και όχι κοινωνιολογική προσέγγιση της ιστορίας, άξιους-άριστους, κ.α. που προμηνύουν τη συνολική σχεδίαση ενός σχολείου για λίγους και «εκλεκτούς». Την ίδια στιγμή προσφυγόπουλα απομακρύνονται βίαια από το περιβάλλον που ζουν και τα σχολεία που φοιτούν, ενώ τίποτα δεν έχει προβλεφθεί για το στοιχειώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη χώρα.

 • Το δόγμα «νόμος και τάξη» , η κατάργηση του ασύλου κι η καταστολή απέναντι στη νεολαία και τις δημοκρατικές ελευθερίες, που ζούμε από τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης – όπως κι αν παραμορφώνονται από τα κανάλια της αίσχιστης προπαγάνδας, είναι εικόνες από το μέλλον: Ετοιμάζουν μεγάλη επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα και θέλουν να αποτρέψουν κάθε δυνατότητα αντίστασης. Εξ ου κι ο «αναπτυξιακός νόμος» που ξεπουλά και τα τελευταία δημόσια φιλέτα, παραχωρεί καθεστώς πλήρους ασυδοσίας σε επιχειρηματίες και εργοδότες, ολοκληρώνει μια εικόνα ζούγκλας στην εργατική νομοθεσία, φακελώνει τα συνδικάτα και τα πρωτοβάθμια σωματεία, εμποδίζει-καταργεί στην πράξη το δικαίωμα κήρυξης απεργίας.

Για ό,τι παλέψαμε θα μείνουμε όρθιοι. Για το δημόσιο σχολείο τη δουλειά και τη ζωή μας!

Η Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων εκπαιδευτικών τοποθετείται απέναντι στα έργα και τις ημέρες και της νέας κυβέρνησης όπως αρμόζει στον ανεξάρτητο ταξικό συνδικαλισμό που υπηρετεί: Στηρίζουμε και υπερασπίζουμε τα αιτήματα, τους αγώνες και τις μάχες που δώσαμε απέναντι σε όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις, παλεύοντας για το δημόσιο δωρεάν σχολείο των όλων και των ίσων, αλλά και για την κοινωνική ανατροπή υπέρ της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας.

Γνωρίζουμε καλά ότι τα συνδικάτα, για να μπορούν πραγματικά να οργανώνουν τους αγώνες και τις αντιστάσεις των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων, πρέπει να κινούνται διακριτά απέναντι από τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις. Για αυτό, δε θα κρύψουμε από τους συναδέλφους τη διαπίστωσή και την εκτίμησή μας ότι η ΔΟΕ έχει τεθεί σε τροχιά εργοδοτικού- κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, οι συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΡΑ-ΑΕΚΚΕ) αρνήθηκαν χωρίς αιδώ κάθε συζήτηση για το προσοντολόγιο και το διορισμό των αναπληρωτών. Διαμόρφωσαν, επίσης, κοινή συμμαχία για να μπλοκάρουν τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, τις αποφάσεις που έχουν πάρει κατά της αξιολόγησης και την κήρυξη απεργίας -αποχής, για να μην περάσει ξανά. Λίγες μέρες μετά, διευκόλυναν το Υπουργείο στην αναστολή της δίχρονης προσχολικής αγωγής, με έγγραφο που αναγνώριζε ελλείψεις σε υποδομές ονομαστικά σε δήμους της χώρας, ενώ σήμερα μιλούν μόνο για τον αρνητικό ρόλο της ΚΕΔΕ και όχι για τις ευθύνες των πρώην και νυν κυβερνώντων. Κρατούν ένοχη σιωπή αντί να προβάλουν το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς, αρνούνται σαφή τοποθέτηση απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και σφυράνε αδιάφορα στην κατάργηση της απεργίας, όπως άλλωστε έκαναν και στο νόμο (για το 50%+1 ) της κ. Αχτσιόγλου που άνοιξε το δρόμο.

Να το πούμε λοιπόν καθαρά: Οι πρωτοβάθμιοι εκπαιδευτικοί σύλλογοι και τα σωματεία θα σηκώσουν το βάρος της αντίστασης απέναντι στην αντιδραστική πολιτική που συνεχίζεται και βαθαίνει. Μπορούν όμως; Εμείς λέμε ναι, αν στηριχθούν στην ενότητα των εκπαιδευτικών και των αγωνιστικών δυνάμεων.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Καλούμε τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να πάρουν μαζικά μέρος στις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων που θα γίνουν μέσα στον Οκτώβρη. Από την πλευρά μας θα αναδείξουμε κι εκεί την ανάγκη του μετώπου των αγωνιστικών δυνάμεων, αλλά και της πλατιάς συμμετοχής στη ζωή και τη δράση των σωματείων του κόσμου της μαχόμενης εκπαίδευσης. Είναι ο κόσμος των αγώνων, που αγωνιά για το μέλλον, δεν εμπιστεύεται τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία κι αγανακτεί από τους ηγεμονισμούς και τις περιχαρακώσεις στο χώρο του κινήματος. Εκεί, στις Γ.Σ και τα πρωτοβάθμια σωματεία,μπορούμε να φέρουμε την αγωνιστική ενότητα στο κέντρο της συζήτησης και να διατυπώσουμε καθαρές θέσεις για όλα τα κρίσιμα ζητήματα της περιόδου:

 • Να καταργηθεί το προσοντολόγιο και να διορισθούν-μονιμοποιηθούν όλοι οι αναπληρωτές με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία τους.

 • Mαζικοί διορισμοί για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που εξακολουθούν σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης. Πλήρης λειτουργία των Ολοήμερων, της Ε.Α, των ΤΕ, των ΤΥ, Παράλληλη Στήριξη με έναν εκπαιδευτικό σε κάθε παιδί. Εξίσωση των δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων συναδέλφων.

 • Όχι στην αξιολόγηση. Κήρυξη απεργίας-αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης, αυτοαξιολόγησης, προγραμματισμού και αποτίμησης εκπαιδευτικού έργου, εκπαιδευτικού και σχολικής μονάδας. Όλα τα σωματεία που έχουν αποφάσεις ενάντια στην αξιολόγηση, να τεθούν τώρα σε κοινή θέση μάχης χωρίς μικροϋπολογισμούς και περιχαρακώσεις.

 • Δίχρονη προσχολική αγωγή σε όλη τη χώρα, χωρίς καμιά υπαναχώρηση, αντίστοιχοι μαζικοί διορισμοί νηπιαγωγών και πρόγραμμα στέγασης των νέων νηπιαγωγείων.

 • Σεβασμός στα επαγγελματικά δικαιώματα των βασικών πτυχίων, οργανικές θέσεις για όλους στην ΠΕ, να σταματήσει το καθεστώτος πολλαπλών μετακινήσεων για συμπλήρωση ωραρίου, όχι ανάθεση σε άλλους εκπαιδευτικούς στα γνωστικά αντικείμενα των ειδικοτήτων και στην ειδική αγωγή.

 • Ένα σχολείο ανοιχτό για όλα τα παιδιά, να σταματήσουν τα αντιπροσφυγικά πογκρόμ, όλα τα προσφυγόπουλα στα πρωινά σχολεία

 • Ενάντια στην εισοδηματική λεηλασία, προβάλλουμε θαρεττά το αίτημα για επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, για την αποκατάσταση όλων των απωλειών στους μισθούς και στις συντάξεις. Αυτή είναι για μας η «κανονικότητα» και τη διεκδικούμε καλώντας σε μαζικό πανεργατικό αγώνα, για μια ζωή αξιοβίωτη.

 • Όχι στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του εργασιακού μεσαίωνα και της κατάργησης του απεργιακού δικαιώματος. Όχι στην κατάργηση του ασύλου και την καταστολή, όχι στην περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών.

Στηρίζουμε και στοχεύουμε σε έναν αδιαμεσολάβητο και οριζόντιο συντονισμό των πρωτοβάθμιων συλλόγων, όπως στηρίζουμε και το συντονιστικό των αναπληρωτών – ωρομισθίων κι αποσκοπούμε στην ακηδεμόνευτη δράση τους από παρατάξεις ή κόμματα. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στις ενέργειες και τις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί το επόμενο διάστημα (παραστάσεις, κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια σε Υπουργείο, Δήμους, φορείς) που μπορούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα αγωνιστικής ανάτασης.

Αντιδιαστέλλουμε, όμως, τους αποσπασματικούς αγώνες με αγώνες και απεργίες που έχουν σχέδιο, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική, στηρίζονται από τις ΓΣ κι ένα ανεξάρτητο κέντρο αγώνα, ψυχή του οποίου είναι τα πρωτοβάθμια σωματεία. Με ατμομηχανή τους αναπληρωτές και το ύψιστο δικαίωμα στη δουλειά, που απειλείται ευθέως αν εφαρμοστεί το προσοντολόγιο, προτείνουμε στις Γενικές συνελεύσεις, τους συλλόγους και τις συλλογικότητες των αναπληρωτών να συζητήσουν και να σχεδιάσουν έναν τέτοιο ανυποχώρητο αγώνα ενάντια στις απολύσεις, την αξιολόγηση και την νεοφιλελεύθερη αναδιάρθρωση στην εκπαίδευση. Έναν αγώνα μέχρι τη νίκη.

Συνεχίζουμε χωρίς συμβιβασμούς. Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους!