Στάση εργασίας στο Δημόσιο. 24ωρη απεργία στον ιδιωτικό τομέα | Τετάρτη 2 Οκτώβρη

Και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται, την Τετάρτη 2 Οκτώβρη, κατά του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, με το αντισυνδικαλιστικό και αντεργατικό πακέτο Βρούτση.

Στον ιδιωτικό τομέα, με βάση αποφάσεις που πάρθηκαν από τα Εργατικά Κέντρα της χώρας, όπως, για παράδειγμα, αυτό της Αθήνας, του Πειραιά κτλ., αλλά και Ομοσπονδίες και Σωματεία, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία και μετέχουν μεταξύ άλλων οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και γενικότερα στην ενέργεια, οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στον κλάδο του βιβλίου, της πληροφορικής κ.λπ.

Στο δημόσιο τομέα, θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας, κατόπιν σχετικής απόφασης της ΑΔΕΔΥ, από τις 11πμ. έως τη λήξη του ωραρίου. Στη στάση, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Ομοσπονδιών, μεταξύ άλλων μετέχουν οι μηχανικοί, νοσοκομειακοί γιατροί, οι δημοτικοί υπάλληλοι, δάσκαλοι και καθηγητές, υπάλληλοι περιφερειών και οι εργαζόμενοι στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και τους οργανισμούς κοινωνικής πολιτικής κτλ.

Πώς θα κινηθούν μέσα μαζικής μεταφοράς, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη

Ακινητοποιούνται το τραμ, οι συρμοί στις γραμμές 2 και 3 του μετρό, ο ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ), την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, «προκηρύσσεται 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3/10/19 από ώρα 12:00 έως 15:00», με αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, από τις 9 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ, θα κυκλοφορούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ και τα τρόλεϊ, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία του ΕΚΑ.

Επίσης, σε 24ωρη απεργία προχωρούν στις 2 Οκτωβρίου οι εργαζόμενοι σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Προαστιακό, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απεργίας και την επόμενη ημέρα, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ.

Σε απεργία, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, προχωρούν και οι ναυτεργάτες, παρά το ότι το Πρωτοδικείο Πειραιά, για μια ακόμη φορά, σε μια αντεργατική του απόφαση, έκρινε την απεργία τους παράνομη, κατόπιν προσφυγής των ακτοοπλόων. Όπως, δε σημειώνει χαρακτηριστικά η ΠΕΝΕΝ, σε ανακοίνωση της: «Η απεργία θα γίνει, θα πετύχει και θα οδηγήσει για άλλη μια φορά σε ναυάγιο τους εφοπλιστές για την υπονόμευσή της».

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία και τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη θα κινούνται μόνο με προσωπικό ασφαλείας από τις 04.45′ μέχρι και τις 23.00.


Διαβάστε επίσης: