5.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Οι μνημονιακοί μιλάνε «για όλα» εκτός από τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Από τη στήλη «Αλάτι & πιπέρι» του ygeionomikoi.gr

Πρόσφατα

Αφορμή για να γραφτεί αυτό το σχόλιο αποτέλεσε τόσο η κινητοποίηση που εξήγγειλε η ΠΟΕΔΗΝ για την Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου που αρχικά θα γινόταν έξω από το ΑΣΕΠ και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο υπουργείο Υγείας καθώς και η επίσκεψη των πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με συνδικαλιστές του στο ΑΣΕΠ.

Πρέπει να παρατηρήσουμε ότι και οι δύο «παρεμβάσεις» φαίνεται να επικεντρώνονται αποκλειστικά στο ζήτημα της εγκυρότητας των βεβαιώσεων για την μοριοδότηση όσων συμμετέχουν στην προκήρυξη 2Κ παραγνωρίζοντας πλήρως το βασικό αίτημα που έχει τεθεί από τους συμβασιούχους και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που δεν είναι άλλο από την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων μέσω της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Το εντυπωσιακό μάλιστα είναι ότι τόσο η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησαν μια «κυβίστηση» αφού και οι δύο επέλεξαν να διεκδικήσουν ακόμα και το ζήτημα της εγκυρότητας των βεβαιώσεων για την ειδική προϋπηρεσία σε διαφορετικό  φορέα από αυτόν που θεωρούσαν υπεύθυνο λίγες μέρες πριν.

Συγκεκριμένα η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ είχε εξαγγείλει κινητοποίηση στο ΑΣΕΠ θεωρώντας τον ως τον φορέα που είχε την αρμοδιότητα να ελέγξει την εγκυρότητα των βεβαιώσεων. Πριν ο αλέκτωρ λαλήσει τρεις, άλλαξε τον χώρο της διαμαρτυρίας και τον μετέφερε στο υπ. Υγείας διεκδικώντας προφανώς το υπουργείο να απαιτήσει από τους φορείς που εποπτεύει να τηρηθούν οι προβλέψεις της 2Κ και να ζητήσει από το ΑΣΕΠ να μην ληφθούν υπόψη οι βεβαιώσεις που δεν τηρούν τους όρους της προκήρυξης.

Στην αρχική πρόθεση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ να πραγματοποιήσει συγκέντρωση έξω από το ΑΣΕΠ αντέδρασε έντονα με ανακοίνωσή της η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΟΕΔΗΝ, θεωρώντας αναρμόδιο το ΑΣΕΠ και κατηγορώντας την πλειοψηφία ότι με αυτή την πράξη της έβγαζε για μια ακόμα φορά «λάδι» την Κυβέρνηση και το υπ. Υγείας (εδώ).

Πριν όμως στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συνοδεία των εκλεγμένων στελεχών του στην ΠΟΕΔΗΝ επισκέφτηκαν τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ ζητώντας αυτός να λύσει το πρόβλημα της εγκυρότητα των βεβαιώσεων, δηλαδή ζητώντας αυτό για το οποίο κατήγγειλαν λίγο πριν την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα εξέδωσαν ανακοίνωση (εδώ) σύμφωνα με την οποία αυτός (τον οποίο χαρακτήριζαν  «αναρμόδιο» πριν μερικές ημέρες)  τους διαβεβαίωσε – και αυτοί πείστηκαν – ότι θα πάρει όλα τα μέτρα για να μην ληφθούν υπόψη οι βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του Νόμου.

Είναι ξεκάθαρο ότι τόσο η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ καταπίνουν την κάμηλο και δυσκολεύονται στην ουρά.

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ότι αποκρύπτουν το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των επικουρικών θα απολυθούν είτε χρησιμοποιηθούν «έγκυρες» βεβαιώσεις είτε προσμετρηθούν κάποιες που δεν πληρούν τα κριτήρια του νόμου;

Πώς θα εξηγήσουν στις χιλιάδες συμβασιούχους που εργάζονται στην υγεία, την θέση τους ότι δεν μπορεί να υπάρξει μονιμοποίηση;

Πώς θα αντιμετωπίσουν τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση αλλά και σε άλλες υπηρεσίες που αφού έφαγαν μερικά χρόνια τους κάτω από την μπότα των εργολάβων βλέπουν τις συμβάσεις τους να λήγουν και σε αρκετές περιπτώσεις να μην είναι οι τυχεροί στους πίνακες επιτυχόντων ή να μην συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς με πρόσχημα την υπέρβαση του 24μηνου και να οδηγούνται στην ανεργία;

Την ίδια ώρα αυτή που μένει στο απυρόβλητο είναι η σημερινή κυβέρνηση που «ποιεί την νήσσαν» για την τύχη των επικουρικών και την ίδια ώρα ετοιμάζει και την επάνοδο των εργολάβων από τις υπηρεσίες που προσωρινά όπως φαίνεται είχαν απομακρυνθεί.

Αλήθεια όμως, ποιος τολμάει να της ασκήσει κριτική;

Μήπως η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ που στην προσπάθεια της να στηρίξει τη σημερινή κυβέρνηση όπως έκανε και στην περίοδο των Σαμαρο-Βενιζέλων, θεωρεί πλέον ότι είναι αδύνατη η μονιμοποίηση και διεκδικεί κάποιες αυξημένες μοριοδοτήσεις που ακόμα και αν εφαρμοστούν οδηγούν σε χιλιάδες απολύσεις; Που σιωπά όταν ο κ. Κικίλιας  μιλά για παρανομία στην περίπτωση παράτασης των συμβάσεων και ετοιμάζει την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υποστηρικτικών υπηρεσιών;

Μεγάλη δυσκολία για να ασκήσει κριτική βεβαίως έχει και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που γέμισε τα νοσοκομεία και τις μονάδες υγείας με χιλιάδες συμβασιούχους υπακούοντας στα μνημονιακά κελεύσματα για περιορισμό της μόνιμης και σταθερής εργασίας. Είναι αυτή που δήλωνε δια στόματος Ανδρέα Ξανθού ότι δεν χρειάζεται μόνιμο προσωπικό στις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Είναι αυτή που διατυμπάνιζε ότι είναι αδύνατη η μονιμοποίηση των συμβασιούχων με την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Ήταν αυτή που κράτησε σε πάνω από τα μισά νοσοκομεία για 4 χρόνια τους εργολάβους και τους άφησε να αλωνίζουν και να εκβιάζουν εργαζόμενους. Ήταν αυτή που έταζε μονιμοποίηση μέσα από την προκήρυξη 2Κ και την αυξημένη μοριοδότηση στους επικουρικούς και όταν βγήκαν τα πρώτα αποτελέσματα που πετούσαν έξω ένα μεγάλο μέρος τους έκανε την πάπια ενώ σήμερα προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες σε κάποιους άλλους.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών και η ιστοσελίδα του ygeionomikoi.gr έχει επισημάνει ότι το ζήτημα των συμβασιούχων δεν λύνεται ούτε με ημίμετρα ούτε βεβαίως με την συνέχιση της κάλυψης έστω και ενός μικρού μέρους αναγκών σε προσωπικό με νέες προσλήψεις συμβασιούχων.

Αντίθετα απαιτείται να καλυφθούν οι ανάγκες στη στελέχωση των μονάδων υγείας με μόνιμο προσωπικό και να μπει φρένο σε νέες προσλήψεις συμβασιούχων καθώς και στην επέκταση των εργολαβιών. Επιπλέον είναι άμεση ανάγκη οι συμβασιούχοι που σήμερα καλύπτουν πραγματικές ανάγκες να μονιμοποιηθούν μέσω της μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Αυτά δεν λένε και δεν επιδιώκουν οι μνημονιακοί εκπρόσωποι είτε είναι στην Κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση είτε λειτουργούν μέσα στα συνδικάτα.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις