Αντί-Λογος: Απεργούμε για τα δικαιώματά μας και ενάντια στην ανάπτυξη των αρπακτικών | Τρίτη 24 Σεπτέμβρη

Ο αγώνας των εργαζομένων μόνη απάντηση στην «ανάπτυξη» των αρπακτικών. Η κυβέρνηση της ΝΔ-χωρίς «αριστερές» αναστολές και δισταγμούς-συνεχίζει στην κατεύθυνση που χάραξε η τετραετία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στην υπηρεσία μιας δήθεν «ανάπτυξης για όλους», η οποία στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε τρελά κέρδη για λίγους και ψίχουλα για τους πολλούς. Μιας ανάπτυξης που από την μια πόρτα φέρνει δήθεν επενδύσεις και νέες θέσεις απασχόλησης και από την άλλη αποσύρει και καταργεί κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών. Μιας ανάπτυξης που στηρίζεται στην εκμετάλλευση των πλέων αδύνατων, δηλαδή των εργαζομένων και ανέργων, ελλήνων και ξένων.

Με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι εμπόδιο στην «ανάπτυξη» αποτελούν μεταξύ άλλων τα παρακάτω και σπεύδει να τα «απαλείψει»:

  • Ελαχιστοποιεί τη δυνατότητα του δημοσίου υπαλλήλου να πραγματοποιεί αναλυτικό έλεγχο κατά την αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων. Όποιος τις καλοεξετάζει θα διώκεται πειθαρχικά. (αρ.1)
  • Μειώνει την δυνατότητα των εργαζομένων να διεκδικούν συλλογικά τα δικαιώματα τους, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση, τη νομική μορφή, τον τόπο κτλ του εργοδότη. Δίνεται η δυνατότητα παρεκκλίσεων από την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης των συλλογικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις που… αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Επισημοποιείται έτσι το κλασικό επιχείρημα του στενάχωρου επιχειρηματία που θέλει αλλά δεν …μπορεί να ασφαλίσει πλήρως το προσωπικό του. Ως συνέπεια αυτών των ρυθμίσεων, θα έχουμε νέες μειώσεις μισθών και μείωση των εισφορών, άρα υπονόμευση και της κοινωνικής ασφάλισης.
  • Καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στην διαιτησία, καθιστώντας ουσιαστικά απόλυτα κυρίαρχη την εργοδοτική πλευρά στην όποια συλλογική διαπραγμάτευση.
  • Περιορίζει δραστικά την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων, η οποία πλέον συνδέεται πλήρως με την πορεία της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Ουσιαστικά, ο εκάστοτε Υπουργός ή ΓΓ θα αποφασίζει κατά το δοκούν εάν θα επεκταθεί μια συλλογική σύμβαση στο σύνολο του κλάδου.
  • Και φυσικά, θεωρεί ως εμπόδιο στην ανάπτυξη την μη καταγραφή των μελών και των οικονομικών των συνδικάτων και τη μη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την λήψη απόφασης για απεργία. Έρχεται λοιπόν τώρα η Κυβέρνηση να θεσπίσει αυτό που επέτασσαν τα Μνημόνια, αυτό που είχε εξαγγείλει και η προηγούμενη Υπουργός κα Αχτσιόγλου, (αλλά τελικά αυτή εντόπισε ως εμπόδιο την δυνατότητα να προκηρύσσεται απεργία με κάτω του 50%+1 των εργαζομένων και …το διόρθωσε-κάτι έκανε και αυτή για την «ανάπτυξη»…). Ηλεκτρονικό φακέλωμα λοιπόν όσων συνδικαλίζονται και μάλιστα από μια Διοικητική Αρχή (Υπουργείο Εργασίας) και ένα πληροφοριακό σύστημα (ΕΡΓΑΝΗ)που διαχειρίζεται ιδιώτης. Και φυσικά, ηλεκτρονική ψηφοφορία ώστε να απαξιωθούν πλήρως οι Γενικές Συνελεύσεις των συνδικάτων και να ψηφίζει ο εργαζόμενος για το αν πρέπει να απεργήσει από την …θαλπωρή του εργασιακού του χώρου και υπό …την σκέπη του εργοδότη.

Η Κυβέρνηση κάνει τη βρώμικη δουλειά για το κεφάλαιο, και τους εργοδότες κατ εντολήν του ΣΕΒ και των κλιμακίων της Τρόικας.

Εμείς είμαστε απέναντι.

Ο αντίλογος μας είναι ότι για εμάς η ανάπτυξη είναι η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας και η προάσπιση της συλλογικής συνδικαλιστικής διεκδίκησης. Επιπλέον, ανάπτυξη είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η μόρφωση των παιδιών μας, η προστασία της υγείας μας. Και το μέσο για να τα διεκδικήσουμε όλα αυτά δεν είναι φυσικά η όποια Κυβέρνηση αλλά η δύναμη του αγώνα μας.

Η 24ώρη ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΉ-ΠΑΝΔΗΜΟΣΙΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΉ απεργία της 24ης Σεπτεμβρίου θα ήθελαν πολλοί να αποτελέσει μια τουφεκιά στον αέρα. Ο μόνος τρόπος να τους διαψεύσουμε είναι αυτός:

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΚΑΝΕΊΣ ΣΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ-ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ


Ο Αντί-Λογος θα έχει το δικό του πανό από τις 10.30πμ στην είσοδο του Υπουργείου