Η ΑΡΕΝ για την κλιματική αλλαγή. Συμμετέχουμε στη διαδήλωση στο Σύνταγμα | 20 Σεπτέμβρη

Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενότητα

«Η λειτουργία του κόσμου έπαψε να είναι το απόλυτο μυστήριο που ήταν, οι μοχλοί του κακού βρίσκονται μπροστά στα μάτια… όλων, για τα χέρια που τους χειρίζονται δεν υπάρχουν πια γάντια ικανά να κρύψουν τις κηλίδες του αίματος.

Θα έπρεπε, επομένως, να είναι εύκολο για τον καθένα να επιλέξει ανάμεσα στην πλευρά της αλήθειας και στην πλευρά του ψεύδους, ανάμεσα στον ανθρώπινο σεβασμό και στην ασέβεια προς τον άλλον, ανάμεσα σε αυτούς που είναι με τη ζωή και αυτούς που είναι εναντίον της.

Δεν μπορούμε να ευχηθούμε παρά να έρθει η συνείδηση και να μας ταρακουνήσει επειγόντως από το μπράτσο και να μας ρωτήσει εξ επαφής: “Πού πας; Τι κάνεις; Ποιος νομίζεις ότι είσαι;”. Μια εξέγερση ελεύθερων συνειδήσεων θα χρειαζόμασταν. Είναι άραγε εφικτό;»

Ζοζέ Σαραμάγκου,
απόσπασμα από το βιβλίο: «Το Τετράδιο»

ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2019, ΣΥΝΤΑΓΜΑ, 6 ΜΜ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ!

Καλούμε τους συναδέλφους-ισσες να ενώσουμε τη φωνή μας με εκατομμύρια πολιτών, και πρώτα απ’ όλα των νέων και των μαθητών/τριών, που θα διαδηλώνουν την ίδια μέρα σε δεκάδες χώρες και εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο, για να σταματήσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή και να απαιτήσουμε άμεσες λύσεις για τη σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Το διεθνές κίνημα συντονίζεται και κλιμακώνει τις δράσεις του, ενόψει και της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στις 23/9, και δηλώνει αποφασιστικά «αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα»!

Οι νέοι άνθρωποι, που κινητοποιούνται μεταφέροντας τα μηνύματα του ίδιου του κόσμου, ενώνονται πίσω από την επιστήμη. Αυτοί που δεν είναι ούτε καν 20 χρονών σήμερα, θα ζουν σίγουρα το 2080, θα δουν ν’αυξάνεται η θερμοκρασία του πλανήτη κατά 4 βαθμούς Κελσίου. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας υπερθέρμανσης θα είναι βεβαίως καταστροφικά. Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι 9 στα 10 παιδιά στον κόσμο αναπνέουν μολυσμένο αέρα. Η ζωή κάθε ανθρώπινης ύπαρξης έχει ήδη προσβληθεί από αυτό, πριν ακόμη έρθει στον κόσμο.

Ζήσαμε τις πυρκαγιές τεραστίων διαστάσεων στον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία, το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική, τη μόλυνση από τη διαρροή αργού πετρελαίου στα ανοιχτά της Χιλής. Όλα αυτά καταστρέφουν τις βάσεις επιβίωσης εκατομμυρίων πληθυσμών και τη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, ο οποίος θα καταστεί αβίωτος, αν δεν αναληφθούν επειγόντως δραστικές περιβαλλοντικές πολιτικές πρωτοβουλίες.

Με δυσανάλογο τρόπο, οι πληθυσμοί που έχουν ήδη προσβληθεί, θα υποστούν τις πιο βλαβερές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Δεν αρκεί να μειώσουμε τις εκπομπές καυσαερίων ή να δεντροφυτεύσουμε καμμένες περιοχές, αλλά πρόκειται για την ισότητα, για τη δικαιοσύνη -το σύστημα έχει αποτύχει και μόνο μερικοί πλούσιοι έχουν καταφέρει να ευνοηθούν. Η πολυτέλεια από την οποία επωφελούνται οι λίγοι βασίζεται στο γεγονός ότι υποφέρει η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων.

Ακούμε το κάλεσμα των αγωνιζόμενων ανθρώπων. Συμμετέχουμε στην παγκόσμια κινητοποίηση ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων και την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που ευθύνονται για τις καταστροφές. Για να συνεχίσουμε τους αγώνες που έχουν ήδη ξεκινήσει συνδέοντας άμεσα τα αιτήματά τους με την περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή.

‘Ολες οι μάχες είναι ανοιχτές : ενάντια στις εξορύξεις από την Ήπειρο μέχρι την Κρήτη, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και καταστροφή ελεύθερων χώρων και πάρκων (πχ Ελληνικό, Γουδή, Πεδίον Άρεως), ακτών και λιμανιών (πχ Πειραιάς, Ραφήνα), ενάντια στην επέκταση των ΧΥΤΑ και την καύση σκουπιδιών (πχ Φυλή), ενάντια στην καταστροφή ρεμάτων και την αποψίλωση δασών για τοποθετήσεις ανεμογεννητριών στην ορεινή Ελλάδα (πχ Άγραφα) κλπ.

Συμμετέχουμε στην παγκόσμια κινητοποίηση ενάντια στις πολιτικές των κυβερνήσεων και την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων που ευθύνονται για τις καταστροφές. Γιατί μόνο με την αντίσταση μας, η καταστροφή θα υποχωρήσει και η πραγματικά ανθρώπινη ιστορία μας θα ευημερήσει.