Από τα κρυφά στοιχεία, ο Κικίλιας βγάζει όσα βολεύουν την κυβέρνηση

Από τη στήλη «Αλάτι & πιπέρι» του ygeionomikoi.gr

Ο υπ. Υγείας κ. Κικίλιας, στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου, έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των προσλήψεων και των συνταξιοδοτήσεων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία από το 2015 έως το 2019.

Προφανώς τα στοιχεία αυτά δεν προέρχονται από την ηλεκτρονική εφαρμογή της απογραφής του προσωπικού που τηρείται στο υπ Εσωτερικών, μιας και αυτή παρουσιάζει το σύνολο των εργαζομένων στην υγεία, αλλά από το νέο ΕΣΥΝΕΤ ( Bi Health). Δεν μπορούμε να μην μπούμε στον πειρασμό να επισημάνουμε για μια ακόμα φορά ότι τα στοιχεία του Hi Health τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση τα κρατούν επτασφράγιστο μυστικό.

Στην συνέντευξη αυτή ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στα νοσοκομεία προσλήφθηκαν 7205 εργαζόμενοι και αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 8577. Δεν έχουμε κανένα λόγο να  αμφισβητήσουμε τα επιλεκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπ. Υγείας. Όμως ο κ. Κικίλιας φαίνεται ότι έχει «ασθενή μνήμη» αφού ξέχασε μαζί με τα στοιχεία που έδωσε για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να αναφερθεί και να δώσει στοιχεία για την προηγούμενη περίοδο που την χώρα διακυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία.

Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι αυτή η «παράλειψη» δεν έγινε τυχαία αφού η δημοσιοποίησή τους θα αποκάλυπτε ότι και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την μνημονιακή πολιτική  που ακολούθησε συρρίκνωσε δραματικά τον αριθμό του μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία.

Στην πραγματικότητα αυτό επιχειρούν να αποκρύψουν τόσο ο κ. Κικίλιας όσο και οι προκάτοχοί του  υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών μείωσε δραματικά τη στελέχωση των νοσοκομείων σε προσωπικό από το 2010 μέχρι σήμερα ενώ οι ελάχιστες προσλήψεις δεν κάλυπταν ούτε στο ελάχιστο τα κενά που δημιουργήθηκαν.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κικίλιας αντί να βγάζει επιλεκτικά στοιχεία θα έπρεπε να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του ΕΣΥΝΕΤ στο σύνολό τους (από την έναρξη εφαρμογής του μέχρι σήμερα) τόσο αυτά που αφορούν τα οικονομικά των Νοσοκομείων όσο και όσα αναφέρονται την στελέχωσή τους.

Αντιλαμβανόμαστε βεβαίως ότι αυτό είναι ιδιαίτερα «δύσκολο» γιατί τότε θα αποκαλύπτονταν οι συνέπειες των μνημονιακών πολιτικών στην υγεία που υλοποίησε και υλοποιεί και η Νέα Δημοκρατία της οποίας ο ίδιος είναι υπουργός σήμερα.

Και επιπλέον, γίνονται προσλήψεις γιατρών και δεν το γνωρίζουμε;

Ο κ. Κικίλιας στην συνέντευξη που έδωσε στο ΣΚΑΙ και το Γ. Αυτά καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ. Ιδιαίτερα στην ίδια συνέντευξη αναφέρεται στο πρόβλημα της στελέχωσης των νοσοκομείων δηλώνοντας ότι έχει έτοιμες λύσεις για την επίσπευση των διαδικασιών στις προσλήψεις προσωπικού μέσα σε ένα πεντάμηνο.

Οι έτοιμες λύσεις όμως του υπ. Υγείας φαίνεται ότι είναι «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»  που υπηρετούν τις επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης αφού ο ίδιος αν και γιατρός πέρα από επικεφαλής του Υπ. Υγείας φαίνεται ότι δεν γνώριζε ότι οι προσλήψεις γιατρών δεν γίνονται μέσω ΑΣΕΠ αλλά από συμβούλια κρίσης.

Συγκεκριμένα στην συνέντευξη του ο κ. Κικίλιας μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Σήμερα θέλω να κάνω κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις με μέτρα που πιστεύω ότι θα ανακουφίσουν το σύστημα.

Πρώτον, η πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού μέχρι σήμερα με τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ έκανε στη χώρα μας πάνω από δεκαοχτώ μήνες, πάνω από ενάμισι χρόνο.

Στην συνέχεια μάλιστα ο υπ. Υγείας κ. Κικίλιας δήλωσε ότι:

«Με ηλεκτρονική πλατφόρμα και συγκεκριμένες διαδικασίες πάλι μέσα από το ΑΣΕΠ εμείς θα έχουμε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία μας σε λιγότερο από πέντε μήνες.»

Αν όμως αφήσουμε κατά μέρος το τραγελαφικό της υπόθεσης αναρωτιόμαστε μήπως αυτό που εκστόμισε ο Υπ. Υγείας είναι απλώς μια γκάφα όπως συνέβη και με τις πρόσφατες δηλώσεις του για την υγειονομική κάλυψη των μεταναστών ή οι αναφορές του στο ΣΚΑΙ ανοίγουν θέμα σχετικά με την διαδικασία πρόσληψης των γιατρών στο ΕΣΥ.

Στο ερώτημα αυτό κάποιος αρμόδιος ίσως φιλοτιμηθεί να δώσει μια απάντηση.