Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Φυματίωση σε κέντρο κράτησης μεταναστών στη Λιβύη

Την άθλια κατάσταση στην οποία διαβιούν περίπου 600 πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρο κράτησης στην εμπόλεμη Λιβύη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), ζητώντας παράλληλα να δοθεί τέλος στην πρακτική των «αυθαίρετων κρατήσεων» προσφύγων και μεταναστών.

Όπως τονίζει, ήδη 22 εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι πιθανόν εξαιτίας φυματίωσης στο κέντρο κράτησης στη βορειοδυτική πόλη Ζιντάν.

«Η φυματίωση έχει μετατραπεί σε τεράστιο πρόβλημα σε αυτό το κέντρο κράτησης. Οφείλεται στις συνθήκες διαβίωσης. Η έλλειψη χώρου και οι κακές συνθήκες σημαίνουν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι εξαιρετικά ευάλωτοι και διευκολύνουν την εξάπλωση της ασθένειας. Οι αίθουσες δεν εξαερίζονται, τα λουτρά και οι τουαλέτες βρίσκονται σε αξιοθρήνητη κατάσταση, ύδρευση υπάρχει μόνο εν μέρει» δήλωσε ο Κρίστοφ Χέι, συντονιστής έργου της MSF στη δυτική Λιβύη.

Τον Ιούνιο η MSF άρχισε να προσφέρει ιατρικές φροντίδες στους έγκλειστους στο κέντρο, το οποίο έχει δημιουργήσει η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η οποία εδρεύει στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

«Όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο κέντρο κράτησης στη Ζιντάν έχουν συλληφθεί αυθαίρετα, διότι απλούστατα δεν έχουν χαρτιά, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, χωρίς να έχουν δικαστεί, και χωρίς καμία προοπτική να αφεθούν ελεύθεροι», τόνισε ο Κρίστοφ Χέι.

«Οι περισσότεροι προσπάθησαν να ξεφύγουν κάνοντας τον διάπλου της Μεσογείου. Συνελήφθησαν από τη λιβυκή ακτοφυλακή και κατόπιν διανεμήθηκαν στην τύχη στα κέντρα κράτησης».