15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΠΕΣΕΚ: Όχι στην ιδιωτικοποίηση – διάλυση της επικουρικής σύνταξης

Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών

Πρόσφατα

Στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι από 1.1.2021 η κυβέρνηση της Ν.Δ θα καταργήσει τη Δημόσια επικουρική σύνταξη και θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Με υπουργική απόφαση (35886/Δ1.12150/31.8.2019) η κυβέρνηση προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής με σκοπό «την επεξεργασία και διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης». Στην επιτροπή μετέχουν και εκπρόσωποι της ένωσης των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, της ελληνικής ένωσης ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης, της ένωσης επαγγελματικών ταμείων υποχρεωτικής ασφάλισης, της επιτροπής κεφαλαιαγοράς κλπ.

Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών θα προτείνουν τη διάλυση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης και την αντικατάστασή της και την παράδοσή της ως βορά στην ιδιωτική ασφάλιση.

Όταν από 1.1.2021 οι εισφορές των νέων εργαζομένων θα κατευθύνονται στην ιδιωτική ασφάλιση και θα σταματήσει η είσπραξη αυτών των εισφορών από τη Δημόσια επικουρική ασφάλιση, η επικουρική σύνταξη των νυν συνταξιούχων θα εξαϋλωθεί. Δεν πρέπει να έχουμε καμιά αυταπάτη για το που θα οδηγηθεί η επικουρική μας σύνταξη. Όπως δεν είχαμε αυταπάτη με το ν. Κατρούγκαλου που από 1.1.2015 εφαρμόζεται αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις το κεφαλαιοποιητικό σύστημα -η περιβόητη νοητή κεφαλαιοποίηση- με το προσδόκιμο ζωής (!) και οδηγεί κάθε χρόνο σε δραστική μείωσή τους για όλα τα ταμεία του ΕΤΕΑΕΠ.

Η εμπειρία από τη λειτουργία μέχρι τώρα -με το καθεστώς της υποχρεωτικής ασφάλισης – 4 επαγγελματικών ταμείων επικουρικής σύνταξης, που δεν εγγυώνται ούτε καν τα χρήματα των εισφορών των εργαζομένων, η πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε, που θέλουν να απαλλαγούν από τη Δημόσια επικουρική ασφάλιση, πρέπει να κινητοποιήσει όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους για την υπεράσπιση της Δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Η πρόσφατη πληρωμή από το ΕΤΕΑΕΠ, με απόφαση της κυβέρνησης Σύριζα, της επικουρικής στους συνταξιούχους της εθνικής τράπεζας (ΛΕΠΕΤΕ = Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος) και στους συνταξιούχους της ΕΡΤ δείχνει ακόμη την απάτη της ιδιωτικής ασφάλισης. Η ΠΕΣΕΚ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την αντίδραση και την κινητοποίηση όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων. Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Απαιτούμε:

  • Την κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου, που αποτελεί και προεκλογική δέσμευση της νέας κυβέρνησης.

  • Την επιστροφή όλων των κλεμμένων.

  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις