7.5 C
Athens
Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2023

Σε δημόσια διαβούλευση, το (αντι)αναπτυξιακό ν/σ, με τις νέες αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις

Πρόσφατα

Δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νέο αντιαναπτυξιακό νομοσχέδιο, με τα νέα «δωράκια» προς το κεφάλαιο και τους υποτιθέμενους «επενδυτές» αλλά και με τις νέες αντεργατικές διατάξεις (εργασιακά: άρθρα 49-58, ασφαλιστικές διατάξεις: άρθρα 63-68), που ουσιαστικά βάζουν τον κόσμο της δουλειάς σε μια δίνη «εξαιρέσεων» από τις ΣΣΕ, των χαμηλών – μειωμένων μισθών, αλλά και σε νέα εμπόδια όσον αφορά στην προκήρυξη της απεργίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, καλεί κάθε κοινωνικό εταίρο και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την όποια βελτίωση των διατάξεων του νομοθετήματος. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Σεπτέμβρη 2019, ημέρα Τρίτη και ώρα 20:00.

  • ΕΔΩ για τη δημόσια διαβούλευση και ΕΔΩ για να κατεβάσετε το νομοσχέδιο.

Βασικοί άξονες του νέου νόμου:

1) Προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων.

2) Έλεγχος Επενδυτικών Σχεδίων και Πιστοποίηση Ολοκλήρωσης και Έναρξης της Παραγωγικής Λειτουργίας Επενδύσεων των ν. 4399/2016, 3908/2011, 3299/2004 και 2601/1998.

3) Δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη προκειμένου να υπάρχει δημόσια και δωρεάν πρόσβαση από το κοινό στα γεωχωρικά δεδομένα.

4) Συγκρότηση Εθνικού Μητρώου Υποδομών, στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλες οι υποδομές και τα κτήρια που ανήκουν ή βρίσκονται υπό τη διαχείριση φορέων του δημόσιου τομέα.

5) Διατάξεις βελτίωσης της λειτουργίας των επιχειρηματικών πάρκων.

6) Διατάξεις για την απλοποίηση της αδειοδότησης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

7) Απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας.

8) Διατάξεις για την τροποποίηση ελέγχου και εποπτείας της αγοράς.

9) Διατάξεις σχετικές με την αδειοδότηση και τον έλεγχο κατασκευών κεραιών στην ξηρά.

10) Διατάξεις για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.

1) Θέσπιση εθνικού προγράμματος απλούστευσης διαδικασιών.

12) Οργανωτικά θέματα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

13) Εργασιακά θέματα και ατομικές εργασιακές σχέσεις.

14) Μέτρα για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας.

15) Ασφαλιστικές διατάξεις.

16) Διατάξεις σχετικές με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

17) Διατάξεις σχετικά με την απλοποίηση διαδικασιών ΓΕΜΗ.

18) Διατάξεις σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις.

19) Ελληνική εταιρεία επενδύσεων και εξωτερικού εμπορίου Α.Ε. και

20) Λοιπές διατάξεις.

Όσον αφορά τις αντεργατικές – αντισυνδικαλιστικές διατάξεις, μέσω του νομοσχεδίου, μεταξύ άλλων:

  • δημιουργείται στο υπουργείο Εργασίας το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ) που ουσιαστικά πρόκειται για το ηλεκτρονικό φακέλωμα Σωματείων και συνδικαλιστών
  • γίνεται προσπάθεια να φαλκιδευθεί η κήρυξη της απεργίας μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας,
  • ενισχύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας – μερική απασχόληση (προβλέπεται ότι, κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της, ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν, ημερήσια ή εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη ή μηνιαία εργασία, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, η οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική)
  • πλήττονται οι κλαδικές ΣΣΕ, καθώς -βάσει του νομοσχεδίου- υπερισχύει η επιχειρησιακή σύμβαση στις περιπτώσεις επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκονται σε καθεστώς προπτωχευτικής ή παραπτωχευτικής ή πτωχευτικής διαδικασίας συνδιαλλαγής ή εξωδικαστικού συμβιβασμού ή οικονομικής εξυγίανσης, η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει της κλαδικής.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει υπογραμμίσει το ΜΕΤΑ, το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αντιδράσει αγωνιστικά και απεργιακά στη νέα επίθεση που δέχεται ο κόσμος της εργασίας.

Όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, σε συνεργασία με το ΣΕΒ και τους δανειστές, προσπάθησαν να ευνουχίσουν το συνδικαλιστικό κίνημα. Κατάργησαν τις ΣΣΕ και τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), εκτίναξαν στα ύψη την ανεργία και την οικονομική μετανάστευση, διεύρυναν την μερική, εκ περιτροπής και ενοικιαζόμενοι εργασία, περιόρισαν το δικαίωμα της απεργίας και τώρα θέλουν να το ελέγξουν πλήρως, μέσω του ηλεκτρονικού φακελώματος και της φαλκίδευσης του απεργιακού δικαιώματος. 


  • Αναλυτικότερα, για το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με τις διατάξεις για τα εργασιακά, συνδικαλιστικά, ασφαλιστικά θέματα, θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση – σχόλιο από το ΜΕΤΑ.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις