16.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τράπεζα Πειραιώς: Απόλυτη εργοδοτική ασυδοσία και αυθαιρεσία, με τις πλάτες κυβέρνησης και Βρούτση

Πρόσφατα

Όπως έχει καταγγείλει το Συνδικαλιστικό Δίκτυο Εργαζομένων στις Τράπεζες, που έχει ταχθεί κατά της απόσχισης υπηρεσιών από τις τράπεζες και σε οιαδήποτε μεταβολή εργασιακής σχέσης, με αφορμή την μαζική άρνηση των εργαζομένων στο τμήμα κόκκινων δανείων (RBU) της Τράπεζας Πειραιώς να πάνε στη νέα εταιρεία που συστήνει με τη σουηδική «Intrum», την «Intrum Hellas», χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα, εξαπέλυσε ένα κύμα πιέσεων, εκφοβισμού, εκβιαστικών διλημμάτων, προκειμένου να… πιάσει το στόχο της τη μεταφορά -με το έτσι θέλω- 1.300 εργαζομένων. Τα μεγαλοστελέχη τηλεφωνούσαν στους εργαζομένους για να τους ενημερώσουν για το πόσο καλή εταιρεία είναι η «Intrum», για να ρωτούν αν είναι σίγουροι για το ΟΧΙ και αν έχουν μάθει για το κλείσιμο των καταστημάτων, εννοώντας ότι δεν θα υπάρχουν θέσεις να τοποθετηθούν. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν σε όλους όσοι εργάζονται στα RBU, οι οποίοι κλήθηκαν εν μέσω των αδειών του καλοκαιριού να αποφασίσουν εντός 7 ημερολογιακών ημερών για το εργασιακό τους μέλλον είχαν σκοπό τη δημιουργία κλίματος φόβου και πανικού (εδώ αναλυτικότερα).

Χθες, Τρίτη 10 Σεπτέμβρη, σε μια επίδειξη απόλυτης εργοδοτικής ασυδοσίας και αυθαιρεσίας, και με τις πλάτες της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας που αρνούνται να παρέμβουν, μέσω του ΣΕΠΕ, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έστειλε σήμερα ραβασάκι σε εργαζόμενους του RBU που δεν δέχθηκαν να μετακινηθούν στην εταιρεία «Intrum Hellas», ζητώντας να υπογράψουν χαρτί με το οποίο αποδέχονται να εργαστούν «στη νέα εταιρεία με σύμβαση δανεισμού διάρκειας» από τρεις έως και εννέα μήνες. Και δεν είναι μόνον αυτό: το χρονικό περιθώριο για να απαντήσουν είναι μέχρι την Παρασκευή (σ.σ.: η αρχική προθεσμία ήταν μέχρι σήμερα Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη), και επιπλέον η Τράπεζα Πειραιώς απαιτεί λευκή υπογραφή, αφού δεν τους δίνει εγγράφως τους ακριβείς όρους εργασίας δανεισμού τους. Υπενθυμίζεται πως έχουν προηγηθεί δύο επιστολές της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς: στην πρώτη, με λίγα λόγια, διατύπωνε τον εκβιασμό προς τους εργαζόμενους του RBU «ή αποδέχεστε τη μετακίνηση ή απολύεστε» και στη δεύτερη τους παρότρυνε να πάνε στην «Intrum Hellas».

Στην παραπάνω εξέλιξη, άμεσα παρενέβη το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος προς το υπουργείο Εργασίας και στο υπαγόμενο σε αυτό Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, τα οποία, όπως προαναφέρθηκε, αρνήθηκαν να κινηθούν άμεσα και να σταματήσουν την εργοδοτική αυθαιρεσία της Τράπεζας Πειραιώς. Το Σωματείο, στην παρέμβασή του κάνει λόγο για καθημερινές πρωτοφανείς εκβιαστικές πιέσεις, προκειμένου να δεχθούν οι εργαζόμενοι τη μεταφορά τους και ζητεί «από το υπουργείο Εργασίας άμεσα να παρέμβει σ΄ αυτή την αντεργατική συμπεριφορά της Τράπεζας Πειραιώς και ΣΗΜΕΡΑ να αποσταλεί το ΣΕΠΕ για να σταματήσει αυτή την παράνομη ενέργεια της τράπεζας».

Κατόπιν της αρνήσεως από πλευράς κυβέρνησης και υπουργείου Εργασίας, προχώρησε σε καταγγελία αναφέροντας: «Με απίστευτες δικαιολογίες κωλυσιεργούσαν και έκαναν μπαλάκι τα μέλη της διοίκησης του σωματείου μας μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου με στόχο να μην κατατεθεί η καταγγελία τουλάχιστον μέχρι την ώρα που τελειώνει το ωράριο της τράπεζας και λήγει η προθεσμία να δηλώσουν οι συνάδελφοι αν θέλουν να μετακινηθούν ως δανειζόμενοι. Εντέλει αρνήθηκαν να παρέμβουν. Αναφερόμαστε στους εκατοντάδες συναδέλφους που αρνήθηκαν να “αποσχιστούν” από τη δουλειά τους στην Τράπεζα Πειραιώς και τώρα εκβιάζονται με το πρόσχημα ότι θα μείνουν χωρίς αντικείμενο δουλειάς στην τράπεζα να πάνε ως δανειζόμενοι στην “INTRUM”».

«Πρόκειται», συνεχίζει, «για πρωτοφανές γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το υπουργείο Εργασίας, όπως και πριν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργεί προς όφελος των τραπεζιτών, αφήνοντας απροστάτευτους τους εργαζόμενους, αφού είναι καθαρό ότι ανοίγουν το δρόμο για χιλιάδες νέες απολύσεις στις τράπεζες με κάθε μορφή».

Όπως φαίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η διοίκηση του ΣΕΤΑΠ, όπως έχει καταγγείλει άλλωστε και η Αγωνιστική Κίνηση των Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς, πιστή στην τακτική που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα, ζυγίζει προσεκτικά τις αντιδράσεις του, ώστε να φανεί αρκετά «αγωνιστική» προς τους εργαζομένους, αρκετά πειθαρχημένη στην εξουσία της ΟΤΟΕ και αρκετά ενδοτική προς την Τράπεζα εξασφαλίζοντας την… εργασιακή ειρήνη (εδώ αναλυτικότερα).

Σε κάθε περίπτωση, παραμένει επίκαιρη η προτροπή τής Αγωνιστικής Κίνησης προς τους εργαζομένους: «Κόντρα σε όσους απεργάζονται σχέδια να σας στερήσουν τη δουλειά σας, ορθώστε το ανάστημά σας. Μην υποκύπτετε στους εκβιασμούς. Όποιος φεύγει οικειοθελώς από την τράπεζα απεμπολεί τα δικαιώματά του. Οι ώρες είναι κρίσιμες αλλά πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Έχουμε τη δύναμη. Όλοι μαζί θα νικήσουμε».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις