Ιωάννινα: Για τα «Μarket IN», ανάπτυξη σημαίνει φιέστες και κερδοφορία, με εργαζομένους στο δρόμο

Την απαράδεκτη στάση της εργοδοσίας «Market In» απέναντι στους εργαζομένους της καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων & Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων νομού Ιωαννίνων.

Όπως σημειώνει, την ώρα που εγκαινιαζόταν το δεύτερο, νέο κατάστημα της συγκεκριμένης φίρμας σουπερμάρκετ στα Ιωάννινα, υπάρχουν 11 εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν καλούνται για δουλειά. «Παρότι όλες οι δικαστικές αποφάσεις δικαιώνουν τους εργαζόμενους, η εργοδοσία του “Market In” γράφει στα παλιά της τα παπούτσια ακόμη και τις αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων και αρνείται να πράξει το αυτονόητο, να πάρει πίσω για δουλειά τους 11 εργαζόμενους. Εδώ και δύο χρόνια οι εν λόγω εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας και όσους τη στηρίζουν».

Η ανακοίνωση της εργοδοσίας για τα εγκαίνια του νέου καταστήματος στα Ιωάννινα τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη «είναι προκλητική», συμπληρώνει, «καθώς μεταξύ άλλων αναφέρει: τα “Market In” περιλαμβάνουν 200 καταστήματα, σε αυτά εργάζονται περίπου 3.500 εργαζόμενοι, η εταιρεία είναι μία από τις κορυφαίες στον κλάδο με τάσεις για ανάπτυξη! Κι όμως για τους 11 δικαιωμένους εργαζόμενους δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας, δεν τους περιλαμβάνει η “ανάπτυξη” του “Market In”».

Είναι σαφές ότι για μια τέτοια ανάπτυξη μιλούν και οι μέχρι σήμερα μνημονιακές κυβερνήσεις, ανάπτυξη ενάντια στους εργαζόμενους, υπέρ της εργοδοσίας και του κεφαλαίου. Άλλωστε, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έστρωσε το έδαφος με τους δεκάδες αντεργατικούς και αντιλαϊκούς νόμους, ενώ ελάφρυνε και με νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια αφεντικά και ολιγάρχες. Στον ίδιο αντεργατικό και αντιλαϊκό δρόμο, βαδίζει με το που πήρε την εξουσία και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει τον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο εφαρμόζοντας μνημόνια και πολιτικές λιτότητας, ενώ φέρνει και νέους ταξικούς νόμους, που δεν πρόλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως το φακέλωμα των εργαζομένων. Όμως, όπως άλλωστε το υπογραμμίζει και το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, «για την αυτονόητη επαναφορά στη δουλειά τους των εργαζομένων στα “Market In” δε λέει λέξη, δεν κάνει την παραμικρή κίνηση πίεσης της εργοδοσίας η οποία αρνείται να συμμορφωθεί και να εφαρμόσει το αυτονόητο, την επαναφορά των εργαζομένων στη δουλειά τους».

Πέραν των παραπάνω, είναι σαφές επίσης ότι ο δίκαιος, ταξικός αγώνας των 11 εργαζομένων στα «Market In» για την αυτονόητη επαναφορά στη δουλειά τους, αγγίζει κάθε εργαζόμενο στα σουπερμάρκετ, αλλά και σε κάθε κλάδο, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αγώνας και για κάθε έναν από εμάς που αγανακτούμε με τη συνεχή πίεση προς τα κάτω των μισθών και δικαιωμάτων μας!

Στο πλαίσιο αυτό, το Σωματείο καλεί «κάθε εργαζόμενο, σε κάθε κλάδο, κάθε νέος να στηρίξει τον ανυποχώρητο αγώνα των εργαζομένων για επαναπρόσληψη. Η κυβέρνηση αλλά και οι φορείς της τοπικής διοίκησης δε μπορούν να παραμένουν αδιάφοροι για τα ζητήματα επιβίωσης των εργαζομένων. Απαιτούμε:

Να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους από την εργοδοσία του “Market In” μέχρι σήμερα ως εργαζόμενοι της εταιρείας, εφόσον ούτε παραιτήθηκαν ούτε απολύθηκαν!

Να γυρίσουν οι 11 απολυμένοι για δουλειά άμεσα!

Να πάρουν θέση η νέα κυβέρνηση κ οι τοπικές αρχές του νομού!»