Μηταράκης: Εντός του έτους το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης – δωράκι στους ιδιώτες

Από την πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας που συστήθηκε για τη... μετάβαση της επικουρικής ασφάλισης στους ιδιώτες, που έγινε υπό την προεδρία του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότη Μηταράκη

Συνεχίζει ακάθεκτη η κυβέρνηση προς την υλοποίηση του σχεδίου της, που αφορά στην επικουρική ασφάλιση και την παράδοσή της στους ιδιώτες. Ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Νότης Μηταράκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του Alpha, χθες, τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ολοκληρωθεί η νομοθέτηση μέσα στο 2019, ώστε το 2020 να αποτελέσει το έτος προσαρμογής, το οποίο θα επιτρέψει τελικά την εφαρμογή του συστήματος στους πρωτοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 01/01/2021. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, η ειδική ομάδα εργασίας που συγκρότησε ο υφυπουργός θα πρέπει μέχρι τις 4 Οκτωβρίου να ολοκληρώσει τις προτάσεις της για τη συνολική αναμόρφωση του συστήματος επικουρικής ασφάλισης (κεφαλαιοποιητικό σύστημα ατομικών λογαριασμών) , με στόχο το σχέδιο νόμου να τεθεί σε διαβούλευση και να ψηφιστεί πριν από τα Χριστούγεννα.

Όπως έχει υπογραμμίσει το ergasianet.gr, το… νέο σύστημα θα οδηγήσει σε λεηλασία των χρημάτων επικουρικών ταμείων και ασφαλισμένων από τους ιδιώτες, καθώς στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ατομικών λογαριασμών, μόνο όποιος εργαζόμενος έχει ασφάλεια, πλήρες ωράριο και σταθερή διάρκεια στην εργασία του, υψηλούς μισθούς και όχι απώλειες από τους κινδύνους των χρηματιστηρίων και της διαχείρισης των επενδύσεων (σ.σ.: εκεί που θα τζογάρουν τα χρήματα οι ιδιώτες), θα μπορούσε να λάβει και υψηλή σύνταξη. Αντιθέτως, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων που δεν έχουν αυτές τις προϋποθέσεις στον εργασιακό τους βίο, με το δεδομένο τη μνημονιακή Ελλάδα και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που κυριαρχούν στον ιδιωτικό τομέα και αυξάνονται μέρα με την ημέρα και στο δημόσιο τομέα, θα λάβουν πολύ χαμηλές συντάξεις, γιατί στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα ατομικών λογαριασμών δεν υπάρχουν η αλληλεγγύη των γενεών και η αναδιανεμητικότητα, που ισχύουν μόνο σ’ ένα δημόσιο διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Για παράδειγμα, όταν σήμερα ο μέσος μηνιαίος μισθός σήμερα είναι περίπου 395 ευρώ μεικτά, τότε στον ατομικό του λογαριασμό θα αποταμιεύσει ένα πολύ μικρό ποσό σε ευρώ. Έτσι, όταν έλθει η στιγμή της συνταξιοδότησης και το ποσό που θα έχει συγκεντρώσει θα μετατραπεί σε σύνταξη με ένα συντελεστή που θα καθορίζεται από το προσδόκιμο ζωής, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί κατά 6 έτη μέχρι το 2060, το τελικό ποσό της σύνταξης που θα λάβει θα είναι μικρότερο από 100 ευρώ το μήνα. Κι, εάν λάβουμε υπόψη και πιθανές απώλειες λόγω των κινδύνων των χρηματιστηρίων και των αμοιβών της διαχείρισης των επενδύσεων, τότε το ποσό της επικουρικής σύνταξης μπορεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο από 100 ευρώ το μήνα.