Προς ολοταχώς σε ιδιώτες, υπηρεσίες και περιουσία της Περιφέρειας Αττικής

Η αρχή έγινε με βοναπαρτισμούς και απόλυτη αδιαφάνεια, από τη νέα διοίκηση Πατούλη

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης

Η πολιτική κατεύθυνση της νέας Περιφερειακής Αρχής Αττικής, αυτή του Γιώργου Πατούλη, έγινε εμφανής από την πρώτη συνεδρίαση του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, όπου και συγκροτήθηκε το προεδρείο και η οικονομική επιτροπή: εξυπηρέτηση των ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος των πολιτών. Η δε συγκρότηση των οργάνων έγινε κατ’ εφαρμογή των αντιδραστικών διατάξεων του Ν. 4623/2019. Τόσο το προεδρείο όσο και η οικονομική επιτροπή συγκροτήθηκαν με την απόλυτη κυριαρχία των μνημονιακών παρατάξεων.

Χωρίς να χάσει ούτε μια μέρα, ο Γ. Πατούλης ανακοίνωσε κατά την έναρξη της συνεδρίασης την σύμπραξη-συγχώνευση των παρατάξεων «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» του Α. Κούρτη και «Αττική Πράσινη Περιφέρεια» του Ν. Παπαδάκη, με την παράταξή του. Εντύπωση προκάλεσε η σύμπραξη της «Αττικής Πράσινη Περιφέρεια», η οποία εμφανιζόταν να εκπροσωπεί την οικολογία – και δη την προοδευτική–,με τον νέο περιφερειάρχη, που έχει σαφή θέση για τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα της Αττικής (διαχείριση απορριμμάτων, ιδιωτικοποιήσεις – ελεύθεροι χώροι κ.λπ.), η οποία μόνο φιλοπεριβαλλοντική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η συγκρότηση της Οικονομικής Επιτροπής έγινε με μια ψηφοφορία – παρωδία, αφού ήδη με τις πρόσφατες θεσμικές τροποποιήσεις η Κυβέρνηση της ΝΔ με τη σύμπραξη των εκλεκτών της στην Αυτοδιοίκηση φρόντισαν να διασφαλίσουν αφενός ότι η διοικούσα παράταξη θα έχει την πλειοψηφία των θέσεων και αφετέρου ότι μικρότερες δυνάμεις είτε θα αποκλείονται τελείως είτε θα υποεκπροσωπούνται. Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο πλαίσιο, οι θέσεις κάθε παράταξης στην Οικονομική Επιτροπή είναι προκαθορισμένες, οι μικρότερες παρατάξεις δεν μπορούν καν να κατεβάσουν ψηφοδέλτιο, ενώ απαγορεύεται και να συνεργαστούν!

Αποτέλεσμα ήταν η Οικονομική Επιτροπή να αποτελείται από τον ex officio πρόεδρο και περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη και επτά μέλη της παράταξής του (εκ των οποίων δύο αντιπεριφερειάρχες – απευθείας διοριζόμενοι), δύο μέλη της παράταξης της Ρ. Δούρου, δύο μέλη της παράταξης Σγουρού και ‘ενα μέλος για την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση». Πρόκειται για μια διαδικασία ουσιαστικά διορισμού και όχι πραγματικής εκλογής, η οποία νοθεύει απροκάλυπτα την αναλογική εκπροσώπηση και την ψήφο των πολιτών.

Όπως δήλωσε η Μαριάνα Τσίχλη, επικεφαλής της «Ανυπότακτης Αττικής», η παράταξη «απείχε από τις σχετικές ψηφοφορίες και κατήγγειλε τη διαδικασία και το “ναπολεόντειο” θεσμικό πλαίσιο που καθιστά το νέο περιφερειάρχη και την παράταξή του “αυτοκράτορες” της Περιφέρειας Αττικής, θωρακισμένους από κάθε θεσμικό έλεγχο του Περιφερειακού Συμβουλίου, επιχειρώντας να αποσοβήσει κάθε φωνή που στέκεται εμπόδιο στις ασκούμενες πολιτικές».

«Η συγκρότηση των περιφερειακών οργάνων με αυτό τον τρόπο», συνεχίζει, «εξυπηρετεί τα σχέδια της παράταξης Πατούλη και των μνημονιακών δυνάμεων για ταχύτατη εφαρμογή των σχεδίων παράδοσης της περιουσίας και των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής στα ιδιωτικά συμφέροντα και επιτάχυνσης της σκανδαλώδους χρηματοδότησης των μεγαλοεπιχειρηματιών σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Διευκολύνει τις αντιδημοκρατικές διαδικασίες που επιτρέπουν τόσα χρόνια την αδιαφανή διαχείριση του δημόσιου χρήματος και των κονδυλίων της αυτοδιοίκησης με τις κοινωνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ταυτόχρονα να ρημάζουν. Η Ανυπότακτη Αττική, σε συνεργασία με το σύνολο των αγωνιζόμενων αυτοδιοικητικών κινήσεων και πρωτοβουλιών αγώνα στην Αττική και τους Δήμους της, θα συνεχίσει μέσα και έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον αγώνα για μια αυτοδιοίκηση δημοκρατική που θα στηρίζει τους εργαζομένους, τους κατοίκους και τις ανάγκες τους».