«Κρυφτούλι» από τον υφυπουργό Υγείας για τους συμβασιούχους και τις προσλήψεις

Ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης

Κλειστά κρατάει τα χαρτιά της η πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας σχετικά με την τύχη των συμβασιούχων στην υγεία μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, ιδιαίτερα μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν από την αναφορά που έγινε από το Βασίλη Κικίλια ότι θεωρεί παράνομη την παράταση των συμβάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη σημερινή συνάντηση που έγινε στο υπ. Υγείας, με αφορμή την κινητοποίηση των τραυματιοφορέων, ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης δεν απάντησε στα ερωτήματα σχετικά με την τύχη των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ ούτε καν για τις εξαγγελθείσες προσλήψεις στο χώρο της υγείας από την Κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει στο θέμα των συμβασιούχων του ΟΑΕΔ ανέφερε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπ. Εργασίας για το ζήτημα αυτό χωρίς να απαντά στο ερώτημα αν στόχος είναι η πρόσληψη νέων συμβασιούχων ή η παραμονή των σημερινών εργαζομένων. Μάλιστα ο Γ.Γ. του Υπ. Υγείας στην αρχή της συνάντησης στο αίτημα της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ για παράταση των συμβάσεων είχε αναφέρει ότι πρέπει να διερευνηθεί η νομιμότητα μιας τέτοιας ενέργειας.

Επιπλέον στο ερώτημα πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίας για την προκήρυξη 1500 θέσεων που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ο υφυπουργός Υγείας δήλωσε αδυναμία να απαντήσει παραπέμποντας το θέμα αυτό όπως και το ζήτημα των συμβασιούχων για τον επόμενο μήνα.

Αν όλα αυτά συνδυαστούν και με τις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεωδορικάκου σύμφωνα με τον οποίο ο αριθμός των συμβασιούχων έχει ξεπεράσει τις μνημονιακές δεσμεύσεις κατά 9000, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η καθαριότητα, η εστίαση, και η φύλαξη, τομείς που κυρίως αφορούν τα νοσοκομεία, είναι προφανές ότι το μέλλον των συμβασιούχων μετά το τέλος των συμβάσεων καθίσταται αβέβαιο.

Δεν μπορεί τέλος να μείνει ασχολίαστη η στάση της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ.

Συγκεκριμένα:

– Εγκατέλειψε ακόμα και στα λόγια τη θέση για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου αφού στην συνάντηση δήλωσε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από την παράταση των συμβάσεων και την προκήρυξη των θέσεων με αυξημένη μοριοδότηση για τους υπηρετούντες εργαζόμενους μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.

– Επιχείρησε για μια ακόμα φορά να χρησιμοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό επιτιθέμενη στους σχολικούς φύλακες που τέθηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε διαθεσιμότητα και με βίαιο τρόπο στην συνέχεια μετακινήθηκαν στα νοσοκομεία. Προσπάθησε να παρουσιάσει ότι οι ελλείψεις στη στελέχωση προέκυψαν κυρίως από την δυνατότητα που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση στους σχολικούς φύλακες, σε όσους επιθυμούσαν, να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Ξέχασε η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ ότι το συνδικαλιστικό κίνημα και η ΠΟΕΔΗΝ είχε ως θέση της την αποκατάσταση αυτών των εργαζομένων. Το λέμε αυτό όταν μάλιστα αντίστοιχο αίτημα υπήρχε για εργαζόμενους στην υγεία που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από νοσοκομεία που έκλεισαν, μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας ή κατηγορίες όπως οι οδηγοί των νοσοκομείων.

Είναι προφανές ότι οι ανύπαρκτες απαντήσεις από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Υγείας δεν μπορεί να προκαλούν κανένα εφησυχασμό αλλά αντίθετα πρέπει να θέτουν σε εγρήγορση και κινητοποίηση το υγειονομικό κίνημα και τους εργαζομένους.

Δυστυχώς η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ αντί να ανησυχεί για όσα εξελίσσονται έχει αναλάβει εργολαβικά να ωραιοποιήσει την πολιτική της Κυβέρνησης. Μάλιστα στο δελτίο τύπου που εξέδωσε επιχειρεί να κάνει το μαύρο – άσπρο αναφέροντας ότι δήθεν ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι «εξετάζουν είπε με το Υπουργείο Εργασίας την ανανέωση των συμβάσεων για ένα χρόνο…»

Το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων καθώς και το αίτημα για στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό είναι υπόθεση των πρωτοβάθμιων σωματείων και πρώτα από όλα εκείνων που δεν έχουν κηρύξει σιωπητήριο αλλά αντίθετα παρά τις δυσκολίες επιχειρούν να οργανώσουν και να κινητοποιήσουν όλους τους εργαζόμενους στην υγεία.