Όταν δε θες να διασώσεις τη ΔΕΗ και τις αυξήσεις του 13% τις βαφτίζεις… μη επιβάρυνση

Από το Γιώργη Χρήστου

Τον άμεσο κίνδυνο μετατροπής της ΔΕΗ σε συστημική βόμβα για την εθνική οικονομία επισήμαναν, «με αγωνία», ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και ο νέος πρόεδρος της Επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, στη Βουλή.

«Κάνουμε ότι μπορούμε να κρατήσουμε όρθιο τον πυλώνα της ενέργειας και τον πυλώνα της εθνικής οικονομίας», είπε ο Κ. Χατζηδάκης και εξήγησε πως η έκθεση του επίσημου ορκωτού ελεγκτή της Ernst & Young, που θα δημοσιευτεί την 24η Σεπτεμβρίου 2019, πρέπει να μην περιλαμβάνει παρατήρηση για τη βιωσιμότητά της εταιρείας. «Θα πρέπει έως τις 24 Σεπτεμβρίου να αποφύγουμε επίσημη παρατήρηση από τον ελεγκτή. Αν γίνει παρατήρηση θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες καταγγελίας δανείων. Μες απλά λόγια θα δημιουργηθεί συστημικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία» τόνισε και ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Γ. Στασσής, για να προσθέσει ωστόσο πως «διαβεβαιώνω την Βουλή, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και τους επενδυτές ότι η διοίκηση της ΔΕΗ θα πάρει όλα τα απαραίτητά μέτρα για να μην συμβεί αυτό».

Όπως φαίνεται και από τις μελέτες της νέας διοίκησης, προκειμένου να είναι βιώσιμη για το επόμενο έτος «θα πρέπει να εξασφαλίσει ποσό που μπορεί να υπερβαίνει και τα 900 εκατ. ευρώ». Το αξιοπερίεργο, όμως, είναι πως το ποσό αυτό, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, αυξήθηκε κατά 200 εκατ. ευρώ, αφού έλεγαν για ανάγκη να εξευρεθούν 700 εκατ. ευρώ, ένα επίσης ποσό που έχει αυξηθεί σταδιακά και συστηματικά τους προηγούμενους μήνες.

Με λίγα λόγια, κάθε μέρα που περνά, η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κ. Χατζηδάκης παρουσιάζουν ένα ποσό «ευμετάβλητο», προκειμένου από τη μια να παρουσιάσουν το… στρατηγικό σχέδιο της διάσωσής της, που τελικά αποδεικνύεται πως είναι οι αυξήσεις στα τιμολόγια, κι από την άλλη (όπως άλλωστε έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) να απαξιώσουν την Επιχείρηση και να την πωλήσουν μπιρ παρά στους ιδιώτες.

Αυτά που λέει η κυβέρνηση ότι δήθεν δεν θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές είναι ένα «colpo grosso» πρώτου μεγέθους. Διότι οι αυξήσεις στη κιλοβατώρα ξεπερνούν το 16% και ταυτόχρονα η μείωση από 10% σε 5% στην έκπτωση για τους συνεπείς καταναλωτές σημαίνει ότι για το 70% περίπου των καταναλωτών, οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος θα φτάσουν στο 21% έως 26%. Οι αυξήσεις αυτές δεν μηδενίζονται από τη μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Είναι βέβαιον ότι οι καταναλωτές θα δουν αυξήσεις στους λογαριασμούς τους πάνω από 13%. Επιπλέον, η επιβάρυνση των καταναλωτών και με ρήτρα για το κόστος των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Τέλος, η κατάργηση της έκπτωσης στα τιμολόγια για τους εργαζομένους της ΔΕΗ είναι μια τρύπα στο νερό διότι το κόστος τους είναι μόλις 25 εκατ.. Γίνεται μόνο και μόνο για λόγους λαϊκισμού και εντυπώσεων στα πλαίσια της δημιουργίας «κοινωνικού αυτοματισμού». Πέραν αυτού, είναι είναι μια κίνηση που καταργεί εν ενεργεία ΣΣΕ: όπως καταγγέλλει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, «η συγκεκριμένη “παροχή σε είδος” είναι προϊόν διαβούλευσης, αποτελεί διάταξη ΕΣΣΕ του 1991 και φορολογείται στην ανώτερη κλίμακα. Συνεπώς η κατάργησή της συνιστά ευθεία μείωση μισθού». Επιπλέον, υπενθυμίζει πως «οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ έχουν υποστεί μειώσεις –λόγω των μνημονιακών ρυθμίσεων – που αθροιστικά ξεπερνούν τα έξι δισ. ευρώ (από το 2010 έως σήμερα), δηλαδή μειώσεις σε ποσοστό που φθάνουν στο 55%

Αν η κυβέρνηση ήθελε να σώσει τη ΔΕΗ, όπως διατυμπανίζει, χωρίς να επιβαρύνει τους καταναλωτές υπάρχει τρόπος. Να επιστρέψει τώρα στη ΔΕΗ τα 681,7 εκατ. ευρώ που της χρωστάει από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), οπότε δεν χρειάζεται να ψάχνει στους καταναλωτές τα εκατομμύρια. Αλλά επίσης θα μπορούσε να καταργήσει το ΕΤΜΕΑΡ: δεν μπορεί ο κάθε καταναλωτής να συνεχίζει επιδοτεί, με 200 ευρώ και 500 ευρώ το χρόνο, τους κρατικοδίαιτους ντόπιους επιχειρηματίες (Κοπελούζο, Μυτιληναίο κ.λπ.) και ξένες μεγαλοεπιχειρήσεις (ENEL , EdF-Energies Nouvelles κ.λπ.) που κερδοσκοπούν, και επιδοτούνται για ηλεκτροπαραγωγή και με «αέρα» και με «αέριο». Η κατάργησή του ΕΤΜΕΑΡ θα μειώσει 22% τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος σε κάθε 4μελή οικογένεια με μέση κατανάλωση 4μηνου 2200KWh.

Γιατί δεν το κάνει; Ένας από τους λόγους, όπως προαναφέρθηκε είναι το ξεπούλημά της αντί πινακίου φακής, με τη συνεχιζόμενη απαξίωσή της, και από την άλλη προηγούνται -όπως άλλωστε το ξεκαθάρισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης– οι μνημονιακές δεσμεύσεις. Άλλωστε, οι αλληλοκατηγορίες και οι… διαξιφισμοί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της ΔΕΗ δεν είναι παρά «επικοινωνικακού τύπου», αφού κρύβουν αυτό ακριβώς: τις μνημονιακές υπογραφές, την απελευθέρωση της ενέργειας, την κερδοφορία του μεγάλων ομίλων της ενέργειας εις βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων της κοινωνίας και της ανάγκης για κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Το ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και δεν παζαρεύεται, ούτε ξεπουλιέται: δεν είναι μνημονιακό πολιτικό προσωπικό.