20.1 C
Athens
Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025

Ραγιάς στο κεφάλαιο, λιτότητα και χωρίς μνημόνια οι υποσχέσεις Μητσοτάκη στη Μέρκελ

Πρόσφατα

Την αποφασιστικότητά του για βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα που θα πάνε πιο βαθιά από τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν τα χρόνια της κρίσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο, με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές, που θα πάνε πιο γρήγορα και πιο βαθιά από τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί, είχαν επιβληθεί στη χώρα τις εποχές μνημονίων. Αυτές οι αλλαγές θα γίνουν από εμάς, γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς. Και σε αυτές τις αλλαγές θέλουμε την Γερμανία ως σύμμαχο». Χωρίς πολλά πολλά, δηλαδή, ο Κ. Μητσοτάκης ωμά ομολόγησε πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει και θα εντείνει τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές, ακόμη και χωρίς την υποτιθέμενη θηλιά των μνημονίων, κάτι βεβαίως που ευχαρίστησε τη γερμανίδα καγκελάριο.

«Η νέα κυβέρνηση έχει εργαστεί παρά πολύ κατά την περίοδο του καλοκαιριού και έχει ήδη προχωρήσει κάποια πράγματα, κάτι το οποίο πιστεύω έχει βελτιώσει το κλίμα και τη δυναμική στην Ελλάδα», δήλωσε η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και προσέθεσε: «Συμμεριζόμαστε πολλές απόψεις». Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, όπως είπε, η νέα κυβέρνηση εφαρμόζει όσα είχε παρουσιάσει ήδη προεκλογικώς, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ «θα υλοποιήσει την ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων πολύ πιο γρήγορα» και αυτό σημαίνει ότι ανοίγονται επενδυτικές ευκαιρίες και για γερμανικές επιχειρήσεις. «Αυτό σίγουρα η γερμανική επιχειρηματικότητα θα το αξιοποιήσει ευχαρίστως», είπε χαρακτηριστικά.

Πρώτα η… αξιοπιστία και τα πλεονάσματα

Απαντώντας σε ερώτηση γερμανού δημοσιογράφου σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχω πει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υψηλά αλλά η Ελλάδα θα τηρήσει τους στόχους. Πρώτα θα ανακτήσουμε αξιοπιστία και μετά θα συζητήσουμε τα πλεονάσματα που συνδέονται με το θέμα του χρέους». Σημείωσε πάντως ότι τα θέματα των πλεονασμάτων είναι ζητήματα που συζητούμε με τους θεσμούς. «Τα θέματα των θεσμών αφορούν τους θεσμούς, εμείς θα κερδίσουμε αξιοπιστία ως μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση που φέρνει τη ανάπτυξη στη πρώτη γραμμή. Εφόσον χρειαστεί, θα το συζητήσουμε στην κατάλληλη στιγμή».

Και σε αυτή τη δήλωσή του, ο έλληνας πρωθυπουργός έδωσε τα… διαπιστευτήριά του στη Μέρκελ, τους δανειστές και το κεφάλαιο, αφού ξεκάθαρα είπε πως στην προτεραιότητά του είναι τα συμφέροντά τους, κι όχι τα συμφέροντα του λαού και της Εργατικής Τάξης.

Επενδύσεις…

Στα… διαπιστευτήρια, εντάσσονται και οι «επενδύσεις» που συζήτησε με τη γερμανίδα καγκελάριο. Ανακοίνωσε ένα μεγάλο κοινό επενδυτικό πρόγραμμα Ελλάδας – Γερμανίας, «ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο που θα αφορά την ενέργεια, τις πράσινες τεχνολογίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμάτων», με τη δικαιολογία ότι αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται και στο κοινό ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Επιπλέον, προσέθεσε ότι για το ίδιο θέμα ότι «έχουμε περιγράψει έναν οδικό άξονα οικονομικής συνεργασίας με τη Γερμανία». Σε αυτό εντάσσεται και η ΔΕΗ που βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση «και την εξυγιαίνουμε. Για να να επεκταθεί η ΔΕΗ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ανάπτυξης θα κάνουμε ένα μεγάλο ανοικτό συνέδριο που θα αφορά την ενέργεια και θα παρουσιάσει τις ευκαιρίες για γερμανικές επενδύσεις».

Προσήλωση στη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας

Στο προσφυγικό και οι δύο συμφώνησαν στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνία της Ευρωπαϊκή Ένωσης με την Τουρκία. Πρόκειται για τη συμφωνία που έχει, πρακτικά, «φυλακίσει» χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, ζώντας σε άθλιες συνθήκες. Παράλληλα, ο Κ. Μητσοτάκης επιδίωξε να θέσει το θέμα του επιμερισμού των ευθυνών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έκανε λόγο για καλύτερη φύλαξη των συνόρων. Ο έλληνας πρωθυπουργός, επίσης, προανήγγειλε ότι οι πολιτικές ασύλου στην Ελλάδα θα αλλάξουν εντός των προσεχών μηνών.

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ικανοποίησή της που «η καινούργια κυβέρνηση θέλει να δώσει “σάρκα και οστά” σε αυτή τη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και να υπάρχουν επιστροφές προσφύγων», όπως είπε.

Ελληνοτουρκικά – Βαλκάνια

Για τα ελληνοτουρκικά ο έλληνας πρωθυπουργός επιδίωξε μια γενικόλογη συμφωνία με την καγκελάριο, στο ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ. Όσον αφορά τα Βαλκάνια η Α. Μέρκελ αναφέρθηκε στις «ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ψιθύρισε κάτι για τη συμφωνία των Πρεσπών (καμία σχέση με τις κορόνες στο εσωτερικό, πρόσφατο παρελθόν), λέγοντας ότι έχει «σοβαρά ελαττώματα που μπορούν να αμβλυνθούν μεσώ της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Βαλκανίων».

Γερμανικές αποζημιώσεις

Για τις γερμανικές επανορθώσεις είπε ότι είναι ένα δύσκολο ζήτημα και ευαίσθητο αυτό των γερμανικών επανορθώσεων. Σημείωσε ότι «αυτό το δύσκολο κεφάλαιο θα θέλαμε να κλείσει» και είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε απευθύνει Ρηματική Διακοίνωση στη Γερμανία με την οποία ζητούμε να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις. «Περιμένουμε ανταπόκριση και θεωρούμε ότι η διευθέτηση θα συμβάλλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών», δήλωσε επιπλέον.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις