Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, Σταύρος Μπαλάσκας, δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί με τις ρατσιστικές και ακροδεξιές απόψεις του. Στο πλαίσιο του νέο δόγματος της κυβέρνησης της ΝΔ «νόμος και τάξη», μιας κυβέρνησης που στηρίχθηκε προκειμένου να βγει στην εξουσία τόσο σε συντηρητικό όσο και σε ακροδεξιό ακροατήριο, βρήκε την ευκαιρία να… ξεσπαθώσει, αυτή τη φορά με τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης που έγιναν στα Εξάρχεια. Σε ένα κρεσέντο φασιστικού λόγου, σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ αποκάλεσε τους πρόσφυγες και τους αριστερούς «σκουπίδια» και «σκόνη».

Όσον αφορά στις δηλώσεις του περί «σκουπίδια», σε μια προσπάθεια να «πέσουν» οι αντιδράσεις, όπως ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.: «...με εντολή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διαβιβάζονται στην Εισαγγελία Αθηνών, οι δηλώσεις συνδικαλιστή σε τηλεοπτική εκπομπή, για τη σημερινή (26-08-2019) αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης τεσσάρων υπό κατάληψη κτιρίων στην περιοχή των Εξαρχείων. Παράλληλα, διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ)» ή με βάση και τη συνήθη πρακτική της Αστυνομίας «στρίβειν διά της… ΕΔΕ» (για πολλοστή φορά).

Προφανώς και πρόκειται για μια κίνησηπροπέτασμα καπνού για να «θολώσουν» την εικόνα που δημιουργήθηκε και η οποία έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της βίας και αυθαιρεσίας των αστυνομικών, προσφάτως, κατά της προέδρου της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτης Ρέτζιου, αλλά και κατά τούρκων προσφύγων στην Εύβοια, της απραξίας στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, της συγκάλυψης στη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, των βίαιων επαναπροωθήσεων προσφύγων στον Έβρο, όπως πολλές φορές έχει καταγγελθεί, της ωμής βίας κατά των διαδηλωτών κτλ. Και φυσικά, έρχεται να «θολώσει» την μαύρη εικόνα που δημιουργήθηκε με την απελευθέρωση του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα.

  • Tο ΜΕΤΑ καταδικάζει αυτές τις ρατσιστικές και φασιστικές δηλώσεις και καλεί όλους τους εργαζόμενους, Έλληνες και Αλλοδαπούς, να εντείνουν τους αγώνες τους για ίσα δικαιώματα και για τη διεύρυνση των κοινωνικών, εργασιακών και δημοκρατικών τους δικαιωμάτων.

Τι προηγήθηκε της ΕΔΕ και του Πειθαρχικού Ελέγχου για τον Μπαλάσκα

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Σταύρος Μπαλάσκας, παρομοίασε με «σκουπίδια» τους ανθρώπους που βρίσκονται στα Εξάρχεια, χωρίς αρχικά να προσδιορίζει αρχικά ποιους ακριβώς εννοούσε, όταν αναφερόταν στην «ξεκαθάριση των Εξαρχείων»

«Εκκίνησε μια αθόρυβη νέας τεχνολογίας ηλεκτρική σκούπα η οποία είναι η αστυνομία, η οποία σιγά σιγά θα ρουφήξει όλα τα σκουπίδια από τα Εξάρχεια προοδευτικά, δημοκρατικά, με σχέδιο από τα επιτελεία της Αστυνομίας» είπε επί λέξει ο «συνδικαλιστής» της Αστυνομίας κληθείς να σχολιάσει την πρωινή «έφοδο».

Η δημοσιογράφος της εκπομπής, σε μια προσπάθεια να σώσει την κατάσταση, επανέλαβε τη φράση του κι εμφανίστηκε βέβαιη ότι με τον όρο «σκουπίδια» εννοούσε την παραβατικότητα και τα φαινόμενα ανομίας. Η απάντηση Μπαλάσκα δίνει και το στίγμα της τακτικής της Αστυνομίας που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα, ήταν η εξής: «Βεβαίως δεν εννοούμε τους ανθρώπους που αποτελούν μία σκόνη που μπορεί να έχει ενοχλητικό χαρακτήρα αλλά δεν έχει καίριο θέμα για τα Εξάρχεια, εννοούμε τα πραγματικά σκουπίδια στις άλλες δέκα καταλήψεις τις οποίες τις έχουν σκληροί ποινικοί, ακροαριστεροί, ακροαναρχικοί, άνθρωποι ιδιαίτεροι, όταν θα αρχίσουμε να μπαίνουμε και εκεί, τότε θα έχει πολύ δημοσιογραφικό ψωμί για να μπορέσουμε να το συζητήσουμε εδώ». Συμπλήρωσε μάλιστα πως ότι «οι πρόσφυγες αποτελούν μία σκόνη ενοχλητικού χαρακτήρα».