«Λογαριασμός» ΑΑΔΕ: 14 δισ. άμεσοι φόροι μέχρι τα τέλη του έτους

Σημαντικές είναι για το επόμενο διάστημα οι υποχρεώσεις όλων των φορολογουμένων, καθώς ο «λογαριασμός» για την επίτευξη των στόχων του φετινού κρατικού προϋπολογισμού είναι ιδιαίτερα βαρύς, με δεδομένο ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2020.

Ειδικότερα, στα δημόσια ταμεία έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα πρέπει να εισρεύσουν από άμεσους φόρους περίπου 14 δισ. ευρώ, ποσό μεγάλο, που δημιουργεί προβληματισμό στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, που απεύχονται την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι κάθε χρόνο από τις φορολογικές υποχρεώσεις ένα σημαντικό τμήμα καταλήγει στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών, όπως άλλωστε πιστοποιείται μέχρι σήμερα από την ετήσια πορεία των νέων χρεών που προσεγγίζουν σε ετήσια βάση τα 10 – 12 δισ. ευρώ.

Επιβαρύνσεις

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι τα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας ήταν ιδιαίτερα «επώδυνα» για όσους δήλωσαν εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ. Και αυτό γιατί η μεσοσταθμική επιβάρυνση, κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ, αλλά και για όσους ταυτόχρονα έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία και ελευθέριο επάγγελμα, έχει αυξηθεί συγκριτικά με το 2015 κατά 40%, ενώ εάν συνυπολογιστούν και οι ασφαλιστικές εισφορές οι επιβαρύνσεις αυξάνονται περαιτέρω.

Τι πρέπει να πληρώσουμε

Αναλυτικότερα, το φορολογικό «πακέτο» περιλαμβάνει τα εξής:

✓ Φόρος εισοδήματος. Στα τέλη Ιουλίου καταβλήθηκε η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, όμως απομένουν δύο ακόμη, η δεύτερη στις 30 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 29 Νοεμβρίου.
Συνολικά οι 2,5 εκατ. φορολογούμενοι πρέπει να πληρώσουν περίπου 3,5-3,7 δισ. ευρώ και στις τρεις δόσεις.

Εκτός από τον φόρο εισοδήματος, στα εκκαθαριστικά ενσωματώνονται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος.

✓ Από τον φόρο στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις που εισπράττεται με τη μορφή παρακράτησης, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει έως το τέλος του έτους περί τα 3,4 δισ. ευρώ

✓ ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο, εκτός απροόπτου, έως το τέλος Αυγούστου. Η πρώτη δόση του φόρου θα πληρωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και η τελευταία στα τέλη Ιανουαρίου. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ πάντως, μετά τη μεσοσταθμική μείωσή του κατά 22%, θα είναι «ελαφρύτερος» για το σύνολο των περίπου 3 εκατ. ιδιοκτητών ακινήτων.

Συγκεκριμένα, τα φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν φέτος 2,07 δισ. ευρώ, από 2,64 δισ. ευρώ το 2018, ενώ το 1,5 δισ. ευρώ από αυτά θα καταβληθεί από περίπου 1,4 εκατ. ιδιοκτήτες, στους οποίους θα βεβαιωθούν ποσά υψηλότερα των 500 ευρώ στον καθένα.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι για τα νομικά πρόσωπα ο ΕΝΦΙΑ φέτος δεν μειώνεται, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε οι ελαφρύνσεις να «στοχεύσουν» μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι περίπου 58.000 επιχειρήσεις θα επιβαρυνθούν και φέτος με περίπου 450 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 197 εκατ. ευρώ αφορούν τον κύριο φόρο, ενώ τα 253 εκατ. ευρώ τον συμπληρωματικό φόρο.

✓ Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους θα πρέπει να πληρώσουν φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ για τα κέρδη που είχαν το προηγούμενο έτος. Ο φόρος καταβάλλεται σε 5 δόσεις.

✓ Τους επόμενους εξάλλου μήνες οι οφειλέτες του Δημοσίου θα καταβάλλουν ταυτόχρονα με όλα τα ανωτέρω και τις δόσεις για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζεται να καταβληθεί περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, ενώ στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ακόμη η όποια απόδοση της νέας ευνοϊκής ρύθμισης των 120 δόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υπαγωγής σε αυτή λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

✓ Τον Δεκέμβριο εξάλλου θα πρέπει να καταβληθεί ποσό ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ για τα τέλη κυκλοφορίας του 2020.