10.4 C
Athens
Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Έχουν πει το νερό νεράκι στην προσηλιακή Μάνη. Δήμος και ΔΕΥΑ; Προς ανεμογεννήτριες κοιτάζουν!

Στο παρακάτω κείμενο – ανάρτηση στο facebook, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, Βασίλης Γκιτάκος, περιγράφει με ευκρίνεια την λειψυδρία στη προσηλιακή Μάνη, την πλήρη αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής Ανατολικής Μάνης και της ΔΕΥΑ, που έβαλαν τους δημότες να πληρώσουν χαράτσι 500 ευρώ για καταμετρητή νερού, χωρίς τελικά να έχουν το βασικό αγαθό, αλλά και τα σχέδια τους, στο πίσω μέρος του εγκεφάλου των τοπικών αρχόντων, να φέρουν τον ιδιώτη... ως σωτήρα! Η αδιαφορία, όμως, αυτή δεν είναι η ίδια στην περίπτωση της καταστροφής του περιβάλλοντος για να στηθούν οι ανεμογεννήτριες στην περιοχή, από τις οποίες θα κερδίσουν και πάλι οι ιδιώτες εις βάρος των δημοτών

Πέρασαν οκτώ ημέρες που έχουμε κατέβει οικογενειακώς στο χωριό μας (Έξω Νύφι) και η αγανάκτηση και ο θυμός αντί για την ηρεμία και την ξεκούραση έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Οκτώ ημέρες στο χωριό και πέρα από μερικές σταγόνες που έσταξε η βρύση, νερό δεν έχουμε δει.

Η έλλειψη ενός από τα πιο βασικά αγαθά για την επιβίωση του ανθρώπου αντιμετωπίζεται από τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ με περισσή αναλγησία, αδιαφορία και ανευθυνότητα, αφήνοντας εκατοντάδες σπίτια και οικογένειες με γερόντους και μικρά παιδιά, χωρίς νερό.

Η «ανάπτυξη» για τον Δημοτική Αρχή του κ. Ανδρεάκου φαίνεται να περιορίζεται μόνο στους δρόμους για τις ανεμογεννήτριες που θα γεμίσουν τα βουνά της Μάνης, βιάζοντας την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους ανθρώπους και μάλιστα για ηλεκτρική ενέργεια που δεν θα έχει καμία ωφελιμότητα για τους κατοίκους, αλλά αντίθετα πολύ μεγάλη για τις ιδιωτικές εταιρίες.

Έχοντας κάνει στην κυριολεξία «σουρωτήρι» τον κεντρικό αγωγό, χωρίς πρόβλεψη, χωρίς κανένα σχεδιασμό και εκπόνηση μελέτης για ολοκληρωμένο δίκτυο ύδρευσης και πρωτίστως για ένα βασικό αγαθό το οποίο έπρεπε να παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ, έβαλαν τους κατοίκους να πληρώσουν 500 ευρώ περίπου για καταμετρητή (ρολόϊ) νερού, να εισπράττει η ΔΕΥΑ Ανατολικής Μάνης μηνιαίως και όλο τον χρόνο το πάγιο κτλ και τελικά, τα σπίτια μας να μην έχουν νερό!!!

Προφανώς ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ, κινούμενοι στο ίδιο μήκος κύματος της κυβέρνησης της ΝΔ, στους σχεδιασμούς τους έχουν την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί πολλές φορές κυρίως την τελευταία δεκαετία: απαξιώνουμε την υπηρεσία από προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό, ο κόσμος αρχίζει να διαμαρτύρεται και έρχεται ως αναγκαίο κακό η ανάθεση στον «σωτήρα» εργολάβο – ιδιωτική εταιρεία – του έργου και της λειτουργίας της υπηρεσίας.

Η ανάθεση όμως που θα παρουσιαστεί, όπως παρουσιάζονται όλες οι όμοιες αναθέσεις, ως η πιο οικονομικά συμφέρουσα για τον Δήμο, θα έχει κόστος για τους κατοίκους που θα κληθούν να πληρώσουν τα κέρδη του εργολάβου ενώ θα συνεχίσουν να τους παρέχονται άθλιες υπηρεσίες.

Στην Μάνη, ευτυχώς, ήταν πολύ περιορισμένες οι φωτιές φέτος, ίσως σύμφωνα με δημοσιεύματα και «συνειρμούς» να μην «χρειάστηκαν», γιατί ανεμπόδιστα και με την συναίνεση της Δημοτικής Αρχής ανοίχτηκαν δρόμοι στα βουνά της Ανατολικής Μάνης και οι ανεμογεννήτριες πήραν το «δρόμο» τους….. Φανταστείτε τι έχει να γίνει, πράγμα που απεύχομαι, σε περίπτωση πυρκαγιάς να μην υπάρχει νερό να προστατέψει ο κόσμος τον εαυτό του και την περιουσία του…..!!!

Καμία ανοχή και υπομονή στην αναλγησία την αδιαφορία και την ανευθυνότητα του Δήμου και της ΔΕΥΑ Ανατολικής Μάνης.

Παρόμοια Άρθρα