Ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και συντριβή των Συνδικάτων

Ή όταν ο Χατζηδάκης συνάντησε το νέο «δόκτορα του σοκ», Τζέφρι Σακς || Από τον ταξικό «αποστάτη»

Στις 31 Ιούλη, ο υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συναντήθηκε με τον γνωστό οικονομολόγο Τζέφρι Σακς, καθηγητή στο Columbia University και διευθυντή του United Nations Sustainable Development Solutions Network, τον οποίο η Ναόμι Κλάιν στο σημαντικό της βιβλίο «Το δόγμα του σοκ» (Εκδόσεις Λιβάνη, 2010, σελ. 201 και 207 επ.) αναφέρει ως νέο «δόκτορα του σοκ».

Στις χώρες που προσκλήθηκε για να εφαρμόσει ή να εισηγηθεί ως σύμβουλος ο Σακς την νεοφιλελεύθερη οικονομική του θεωρία (Βολιβία, Αργεντινή, Περού, Βραζιλία, Ισημερινός, Βενεζουέλα, Πολωνία, Ρωσία) εισηγήθηκε την «αγία τριάδα» τής νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής: ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και συντριβή των Συνδικάτων. Παντού εισηγήθηκε την εφαρμογή της θεωρίας του σοκ, που κεντρικό πυλώνα έχει την αποδιάρθρωση του κρατικοκεντρικού μοντέλου, δηλαδή αυτό που προωθεί σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ και το βάφτισε «νέο επιτελικό κράτος».

Και η αρχή, όπως φαίνεται, έγινε με τις αντεργατικές τροπολογίες Βρούτση και θα συνεχιστεί με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που αφορά στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» Συνδικάτων και Σωματείων, καθώς και με την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την κήρυξη μιας απεργίας


Διαβάστε: