Αγωνιστική Κίνηση στην Τράπεζα Πειραιώς: Πανηγυρισμοί για τα πανηγύρια

Τα πανηγύρια για τη συμφωνία ΟΤΟΕ-ΣΕΤΠ με τη Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, οδηγούν στην ανυποληψία την Ομοσπονδία και τον αντιπροσωπευτικό σύλλογο, οι οποίοι, σπρώχνουν τους συναδέλφους προς την έξοδο από την τράπεζα, ξεχνώντας ότι πρώτιστο καθήκον του συνδικαλιστικού κινήματος είναι η προστασία της απασχόλησης.

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι στις ανακοινώσεις τους, για την «υπεύθυνη στάση του ΣΕΤΠ και την αποφασιστική παρέμβαση της ΟΤΟΕ», έρχεται η πραγματικότητα να διαψεύσει τις κούφιες θριαμβολογίες.

Αν οι συγκεκριμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες,  γνωρίζουν ήδη ότι στις προθέσεις της τράπεζας είναι να γίνουν απολύσεις, και χωρίς να ενημερώσουν αποφάσισαν μόνοι τους ότι είναι καλύτερη λύση η Intrum ή  πρόθυμα, παγιδεύτηκαν  σε ένα δίχτυ εξαπάτησης και ψευδαισθήσεων είναι κάτι που θα το κρίνει η ιστορία. Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι, τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις  συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν το ηθικό ανάστημα να αντισταθούν.

Τα σχέδια που απέτυχαν

Η Τράπεζα, βλέποντας την αποτυχία του σχεδιασμού για μείωση του προσωπικού, αφού η πλειονότητα των συναδέλφων που εργάζονται στα RBU δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να μετακινηθεί στην Intrum, και επίσης, αφού, η τελευταία εθελουσία φαίνεται να στέφεται με παταγώδη αποτυχία, προχωρά στον εκφοβισμό, την άσκηση πιέσεων παντός είδους και τελικά σε εκβιαστικές, δυσμενείς μεταθέσεις, προς συμμόρφωση!!!

Ο εμπαιγμός και η εξαπάτηση από την πλευρά της Τράπεζας καλά κρατούν. Παίζει παράλληλα το παιγνίδι της διαπραγμάτευσης με τους πρόθυμους συνδικαλιστές, του αποκλεισμού όσων αντιστέκονται και ορθώνουν το ανάστημά τους, και, τέλος, του ωμού εκβιασμού των συναδέλφων.

Τελευταία, σε email της Τράπεζας προς τους εργαζόμενους στα RBU, δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο πέντε (5) μικτών μισθών για όποιους μετακινηθούν στην Intrum, και παράλληλα τους ανακοινώνεται ότι είναι «μη ρεαλιστικές οι προσδοκίες για τυχόν πρόσθετα κίνητρα μετάβασης».

Εθελοντική βάση!!!

Η «αβίαστη εθελοντική επιλογή να συμμετέχουν στη νέα εταιρία ή να παραμείνουν στην τράπεζα», που αναφέρουν οι ανακοινώσεις συνδικαλιστών που συνδράμουν το έργο της τράπεζας με τον άλφα ή βήτα τρόπο, είναι λέξεις που χάνουν το νόημά τους. Στην πραγματικότητα, οι συνάδελφοι (αφού πρώτα ενημερώνονται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην τράπεζα) τελικά, εκβιάζονται, είτε να αποχωρήσουν παίρνοντας την εθελουσία, είτε να αποχωρήσουν πηγαίνοντας στην Intrum.

Μπορεί η Τράπεζα Πειραιώς να διασφαλίσει τους εργαζόμενους της Intrum;

Η «διασφάλιση της απασχόλησης και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συναδέλφων» που θα πάνε στην Intrum, ανακοινώνεται χωρίς την υπογραφή της Intrum. Δηλαδή, η Τράπεζα Πειραιώς δεσμεύεται ότι η Intrum θα διασφαλίσει όσους συναδέλφους πάνε εκεί, εφαρμόζοντας την ισχύουσα κλαδική ΣΣΕ έως τη λήξη της (το 2021).

Μπορεί μια εταιρία διαχείρισης όπως η Intrum να δεσμευτεί από κλαδικές ΣΣΕ που θα υπογράψουν στο μέλλον οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στις τράπεζες και οι εκπρόσωποι των τραπεζών;

Για να έχει εφαρμογή η εκάστοτε ισχύουσα κλαδική ΣΣΕ των τραπεζών  και στην Intrum θα πρέπει ή να είναι η ίδια πιστωτικό ίδρυμα (που δεν είναι) ή να υφίσταται πρωτοβάθμιο σωματείο εργαζομένων στην Intrum και η ΟΤΟΕ να δεχτεί να το γράψει στη δύναμή της, αλλάζοντας το καταστατικό της.

Και όταν τελειώσουν οι δουλειές της Intrum στην Ελλάδα;

Όταν παρέλθει η 10ετία, που προβλέπεται στη σύμβαση Πειραιώς – Intrum, ή σε περίπτωση λήξης της συνεργασίας των δύο παραπάνω, όσοι θα εξακολουθούν να εργάζονται στην Intrum, θα προσληφθούν κατά προτεραιότητα στην Τράπεζα Πειραιώς, αν υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες!!!

Και όσοι δεν θέλουν να πάνε στην Intrum;

Τέλος, όσοι δεν επιθυμούν να μετακινηθούν στην Intrum θα αξιοποιηθούν όπως ορίζεται από τον Οργανισμό Προσωπικού (αυτόν που δεν εφαρμόζει για όσους προέρχονται από την ΑΤΕ; ), αλλά να μην “κάνουν την υπόθεση ότι θα βρεθεί διαθέσιμη θέση εργασίας”.

Η στάση του ΣΕΤΑΠ – Όλα καλά, και τα σκυλιά δεμένα!

Ο ΣΕΤΑΠ, πιστός στην τακτική που ακολούθησε το προηγούμενο διάστημα, ζυγίζει προσεκτικά τις αντιδράσεις του, ώστε να φανεί αρκετά «αγωνιστικός» προς τους συναδέλφους, αρκετά πειθαρχημένος στην εξουσία της ΟΤΟΕ και αρκετά ενδοτικός προς την Τράπεζα εξασφαλίζοντας την εργασιακή ειρήνη.

Συνάδελφοι,

Κόντρα σε όσους απεργάζονται σχέδια να σας στερήσουν τη δουλειά σας, ορθώστε το ανάστημά σας.

Μην υποκύπτετε στους εκβιασμούς. Όποιος φεύγει οικειοθελώς από την τράπεζα απεμπολεί τα δικαιώματά του.

Οι ώρες είναι κρίσιμες αλλά πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Έχουμε τη δύναμη.

Όλοι μαζί θα νικήσουμε.