1.5 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Φοβού τη ΔΑΚΕ και «εξωστρεφές, ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα» φέρουσα

Από τον ταξικό «αποστάτη»

Πρόσφατα

Από τη μια έχουμε τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που θέλει να αλλάξει το συνδικαλιστικό νόμο, υπέρ της στήριξης «του υγιούς και ακηδεµόνευτου συνδικαλισµού», που «συνιστά βασική αντηρίδα της δηµοκρατίας», όπως χαρακτηριστικά είπε στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή. Θέλει να εισάγει καινά νεοφιλελεύθερα δαιμόνια, στο συνδικαλιστικό κίνημα, με: α) τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών (επί της ουσίας «φακέλωμα» Σωματείων και συνδικαλιστών) και β) την καθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις διαδικασίες κήρυξης της απεργίας (επί της ουσίας, και νέο ανάχωμα για την προκήρυξή της).

Από την άλλη, έχουμε τις αντιδράσεις… στήριξης, οι οποίες προήλθαν, πρώτα από όλα, από τον «υγιή και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό», τη ΔΑΚΕ, την συνδικαλιστική παράταξη της ΝΔ:

«Θετικό πρόσημο στην ενίσχυση της διαφάνειας και στην αναβάθμιση της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης το ηλεκτρονικό μητρώο και η ηλεκτρονική ψηφοφορία… το ηλεκτρονικό μητρώο συνιστά για τη ΔΑΚΕ Ι.Τ. την αυτονόητη ηλεκτρονική/θεσμική μετεξέλιξη του συνδικαλιστικού βιβλιαρίου που προβλέπεται στο Ν.1264/82 αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε καθολικά… πιστεύει στην επέκταση της δυνατότητας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ακόμη και στη διενέργεια συνδικαλιστικών αρχαιρεσιών και συνεδρίων όταν καταγράφονται σοβαρότατες δυσχέρειες/δυσκολίες όπως βιαιότητες, τραμπουκισμοί, δολιοφθορές κ.α. που δεν επιτρέπουν την υλοποίησή τους… Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. υπηρετεί ένα εξωστρεφές, ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα μακριά από φοβικές λογικές, πρακτικές περιχαράκωσης, κομματικοποίησης και ακραίου συντεχνιασμού», λέει μεταξύ άλλων η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, στην προσπάθειά της να στηρίξει… τον ακηδευμόνευτο συνδικαλισμό και τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση.

Και εδώ αναρωτιέται κανείς, μη πηγαίνοντας μακριά, στο παρελθόν και στο ρόλο που έχει παίξει και αυτή στο να περάσουν τα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα των μνημονίων, πόσο μπορεί να γίνει πιστευτή, όταν μιλά για ένα «εξωστρεφές, ανεξάρτητο και ακηδεμόνευτο συνδικαλιστικό κίνημα» και όταν στις 3 Ιούλη, προεκλογικά, έκανε φιέστα και παρουσίαση των τότε υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ, σε συνεδρίαση που οργάνωσε προκειμένου να κάνει τα… προεόρτια της επερχόμενης νίκης, με κεντρικό ομιλητή τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και σημερινό υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστή Χατζιδάκη;.

«Κατ’ αρχάς η Α∆Ε∆Υ δεν έχει καµία σκιά και κανένα φαινόµενο παρατυπιών. Από την άλλη, οι σκέψεις που διατυπώθηκαν για τον συνδικαλιστικό νόµο έχουν και θετικά στοιχεία που το σύγχρονο συνδικαλιστικό κίνηµα πρέπει να εξετάσει. Το συνδικαλιστικό κίνηµα οφείλει να µην είναι στάσιµο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο σύγχρονο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι µακριά από αγκυλώσεις», λέει ο Γιάννης Πάιδας, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, προερχόμενος από τη ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα, στην προσπάθειά του κι αυτός να στηρίξει την κυβέρνηση και τις επιλογές της για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου (σ.σ.: η δήλωσή του στην εφημερίδα το «Έθνος»).

Κι είναι εμφανές πως προσπαθεί να στηρίξει τις επιλογές Βρούτση, διότι η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ που πάρθηκε για το συγκεκριμένο λόγο κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, για την οποία εσκεμμένα (;;;) το μέλος της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα και πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ δεν αναφέρει. «Ο τρόπος μάλιστα που ο υπουργός Εργασίας σχεδιάζει να προωθήσει τα σχέδιά του καταδεικνύει “φακέλωμα” και δεν έχει καμία σχέση με τον “ανεξάρτητο, αδέσμευτο και ακηδεμόνευτο συνδικαλισμό”, που επικαλέστηκε ο ίδιος, ώστε να δικαιολογήσει την “παρέμβαση” στα εσωτερικά των συνδικάτων. Είναι προφανές ότι η νέα Κυβέρνηση επιχειρεί, ενόψει της αντεργατικής επέλασης που σχεδιάζει, να ορθώσει νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και να καθυποτάξει κάθε εργατική αντίδραση σε αυτή την πολιτική», λέει η σχετική απόφαση της Ε/Ε της ΑΔΕΔΥ, αλλά για αυτό… κουβέντα από το Γ. Πάιδα (εδώ το πλήρες κείμενο της απόφασης).

Η αναγκαία εκκαθάριση των μητρώων μελών των συνδικάτων, η διασταύρωση για τυχόν διπλοψηφίες και η αποτροπή της νοθείας αποτελούν υπόθεση των ίδιων των συνδικάτων και όχι διοικητική παρέμβαση της κυβέρνησης και του κράτους, όπως άλλωστε έχει υπογραμμίσει σχετικά και το ΜΕΤΑ, το οποίο παράλληλα έχει καλέσει «τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων να εγκαταλείψουν τη θερινή ραστώνη και να αντιδράσουν άμεσα προκειμένου να μην περάσουν τα απεργοκτόνα και αντεργατικά σχέδια της νέας κυβέρνησης».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις