15.1 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου «Δούρειος Ίππος» του… Πανεπιστημίου Α.Ε.

Από τον ταξικό «αποστάτη»

Πρόσφατα

Στο πλαίσιο των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών της αλλά και στην εφαρμογή του δόγματος «νόμος, τάξη, έλεγχος, καταστολή, συγκεντρωτισμός», η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, με τη δικαιολογία της ανομίας (παρεμπόριο, ναρκωτικά κτλ.) στα πανεπιστήμια, εγκληματικές δράσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρος ο στόχος της (τον οποίο ουσιαστικά στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ, αλλά και κάποιοι από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που ως βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπερψήφισαν το σχετικό νόμο Διαμαντοπούλου), το να καταπνίξει δηλαδή κάθε αντίδραση, τη φωνή του φοιτητικού κινήματος έναντι της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της, και όσον αφορά στα πανεπιστημιακά ιδρύματα αυτό που έχει στα χαρτιά της: το πανεπιστήμιο-επιχείρηση, που θα είναι ενταγμένο στην ανταγωνιστικότητα και στην κερδοφορία των επιχειρήσεων, που θα έχει ως βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι τις ανάγκες της κοινωνίας.

Και δεν είναι μόνον η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου: ακολουθούν το face-control, η απαγόρευση εκδηλώσεων συλλογικοτήτων μη αρεστών πολιτικά, φορέων, η ασφυξία των φοιτητών σε ένα ανελαστικό χρονικά πρόγραμμα περαίωσης σπουδών, ο ταξικός αποκλεισμός πολλών παιδιών λόγω των νέων δεδομένων θα είναι η λογική συνέχεια της κατάργησης του ασύλου. Έτσι θα πέσει σαν ώριμο φρούτο και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων (μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, αυτή η Βουλή είναι αναθεωρητική).

Άλλωστε, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, βρίσκεται ένα από τα «ζωντανά» κομμάτια της νεολαίας που αντιστέκεται, που βγαίνει μπροστά στα κρίσιμα ζητήματα, αναγκάζοντας τους κρατούντες να μην νιώθουν ανεξέλεγκτοι, βρίσκεται ένα από τα «ζωντανά» κομμάτια της νεολαίας που αντιστέκεται σθεναρά στην εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν να επιβάλλουν το μνημονιακό πολιτικό προσωπικό και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, και επίσης τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ είναι από τους χώρους που το φασιστικό, ρατσιστικό δηλητήριο δεν κατάφερε να εισχωρήσει.

Μπροστά σε αυτόν τον όλεθρο, το φοιτητικό κίνημα, αλλά και το συνδικαλιστικό – εργατικό κίνημα, όπως έχουν δείξει και στο παρελθόν, με οργανωμένους και συντονισμένους αγώνες, μπορεί να κάνει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου να μείνει στα χαρτιά.

Κι αυτό, διότι γνωρίζουν καλά ότι αυτό που λείπει από τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, δεν είναι οι «μαύροι πάνθηρες», τα ΜΑΤ και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί, αλλά η χρηματοδότηση για να λυθούν προβλήματα, όπως η έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης, που αφήνουν χώρο σε φαινόμενα, τα οποία στη συνέχεια υποκριτικά αξιοποιούνται για το χτύπημα του ασύλου.

Να σημειωθεί, τέλος, πως το δρόμο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου τον άνοιξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ. Οι παρεμβάσεις τους στην εκπαίδευση έστρωσαν το χαλί στη ΝΔ να βάλει τις τελικές «πινελιές».


Διαβάστε επίσης | «Ασχολίαστο» το άρθρο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στην «ανοιχτή διαβούλευση» του ΥΠΕΣ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις