15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Έναρξη οικονομικών αποτελεσμάτων μετάταξης που διορθώθηκε με Διόρθωση Σφάλματος στο ΦΕΚ

Πρόσφατα

Ερώτηση: Υπάλληλος μετατάχθηκε σε ανώτερο κλάδο από ΔΕ σε ΠΕ με ημερομηνία δημοσίευσης ΦΕΚ π.χ. 17-12-2017. Στις 14-2-2018 δημοσιεύεται νέο ΦΕΚ με διόρθωση σφάλματος, ……. από το εσφαλμένο “σύμφωνη γνωμοδότηση του Γ’ υπηρεσιακού” στο ορθό “παρασχεθείσα γνωμοδότηση του Γ΄ υπηρεσιακού”. Τα οικονομικά αποτελέσματα παράγονται από το 1ο ΦΕΚ ή από την διόρθωση του σφάλματος;

Απάντηση: Οι ατομικές διοικητικές πράξεις ισχύουν από την τελείωση τους, δηλαδή από τη δημοσίευση τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εφόσον από το νόμο προβλέπεται δημοσίευση τους, ή από την υπογραφή τους και τη χρονολόγηση τους, αν δεν προβλέπεται δημοσίευση (Κατράς «Ερμηνεία Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας» σελ. 342), ενώ η δημοσίευση ατομικής διοικητικής πράξης, όταν αυτή επιβάλλεται κατά τον νόμο, αποτελεί συστατικό τύπο της βούλησης του διοικητικού οργάνου και στοιχείο της υπόστασης της πράξης [Ελ. Συν 99/211 με περαιτέρω παραπομπές, ΣτΕ 29/2010, 4/2000, 3378/1995, 2109/1991, Τάχος «Ελληνικό Διοικητικό Δίκαιο» 3η έκδοση σελ. 382 επ., του ιδίου «Ερμηνεία Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999)» β’ έκδοση σελ. 401,402].

Δεδομένου ότι η μετάταξη συνιστά υπηρεσιακή μεταβολή που ενεργείται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμοδίου υπηρεσιακού συμβουλίου, ολοκληρώνεται οπότε μπορεί και να εκτελεσθεί, παράγοντας τα έννομα αποτελέσματά της (αποδοχές κ.λπ.), από τη δημοσίευση περίληψης της πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (βλ. ΕΣ Ι Τμ. πράξη 96/2008, πρβλ. Ι Τμ. πράξη 203/2013, Κλιμ. Προλ Ελ. Δαπ. στο Ι Τμ. πράξεις 279/2015, 259, 32/2014 & 48/2017)

Περαιτέρω και σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 16 του Ν.3469/2016 (ΦΕΚ 131/Α’), όπως αντικαταστάθηκαν και ισχύουν με τις όμοιες του άρθρου 70 του Ν.4146/2013 (ΦΕΚ 90/Α’), διορθώσεις σφαλμάτων γίνονται δεκτές από το Εθνικό Τυπογραφείο, με έγγραφο του φορέα αποστολής, συνοδευόμενο από ακριβές αντίγραφο της πρωτότυπης πράξης και δημοσιεύονται στο ίδιο τεύχος που δημοσιεύθηκε το οικείο κείμενο. Η διόρθωση σφαλμάτων περιορίζεται αποκλειστικώς σε γραφικά ή λογιστικά σφάλματα, καθώς επίσης και σε περιπτώσεις που το περιεχόμενο των εκδοθεισών πράξεων δεν αντιστοιχεί ακριβώς με αυτό που έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ιδιαίτερα όταν οι αποστελλόμενες προς δημοσίευση περιλήψεις των ως άνω πράξεων, εκ παραδρομής της υπηρεσίας, δεν αντιστοιχούν επακριβώς με τις εκδοθείσες πράξεις.

Εξάλλου σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 18 του Ν.2690/1999 (ΦΕΚ 45/Α’) αλλά και όπως παγίως έχει κριθεί από τη Νομολογία (βλ. ΣτΕ Ολ. 1317/1992, ΣτΕ Ολ. 4602/1986), .η διόρθωση εσφαλμένης δημοσίευσης διοικητικής πράξης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως περιορίζεται αυστηρώς στην απάλειψη γραφικών ή λογιστικών σφαλμάτων, αποκλείεται δε η προσθήκη νέων στοιχείων στη διοικητική πράξη με τον τύπο της διόρθωσης σφαλμάτων, γιατί τούτο συνιστά τροποποίηση της πράξης αυτής και η τροποποίηση πρέπει να γίνει κατά τη νόμιμη διαδικασία και να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως με τον τύπο αυτό, δηλαδή τον τύπο της τροποποίησης. Διαφορετική εκδοχή οδηγεί σε φαλκίδευση της δημοσιότητας των σχετικών πράξεων, αλλά και σε ανασφάλεια και αβεβαιότητα του δικαίου, αφού η δημοσίευση της τροποποίησης με τον τύπο της «διόρθωσης σφαλμάτων», εκτός των άλλων, δημιουργεί σύγχυση, τόσο για το είδος της ρύθμισης που γίνεται, όσο και για τον χρόνο της έναρξης της ισχύος της.

Εν κατακλείδι, με τη διόρθωση εσφαλμένης δημοσιεύσεως διοικητικής πράξεως, επιδιώκεται αποκλειστικά η πλήρης αποκατάσταση του δημοσιευθέντος κειμένου αυτής, ώστε το δημοσιευμένο κείμενο να ταυτίζεται απολύτως προς το πρωτότυπο κείμενο της δημοσιευθείσης πράξεως, ενώ σε περίπτωση διόρθωσης γραφικών ή λογιστικών σφαλμάτων, η πράξη θεωρείται δημοσιευμένη και συνεπώς, ισχύουσα, εξαρχής, με την ορθή μορφή της, ενώ, σε περίπτωση τροποποίησης με τον τύπο αυτό, τούτο δεν ισχύει, γιατί, όσες ατομικές διοικητικές πράξεις είναι κατά νόμο δημοσιευτέες, όπως εν προκειμένω η περίληψη Αποφάσεως Δημάρχου περί μετάταξης υπαλλήλου σε ανώτερο κλάδο, ισχύουν από την δημοσίευση τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ενόψει των γενομένων δεκτών ως προς την έννοια των προαναφερόμενων διατάξεων και υπό τον όρο ότι νομίμως ακολουθήθηκε η διαδικασία της «διόρθωσης σφάλματος» της αναφερόμενης στο ερώτημά σας, περίληψης Αποφάσεως Δημάρχου περί μετάταξης σε ανώτερο κλάδο, τα οικονομικά αποτελέσματα της εν λόγω μετάταξης παράγονται από την αρχική δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις