Μερικές «λαϊκιστικές» παρατηρήσεις για τις βασιλικές συντάξεις

Από το Σταύρο Κωστόπουλο, πρόεδρο της Ε/Ε της ΠΕΣΕΚ

evro-xrima

Το νέο φρούτο που μας προέκυψε, ντάλα καλοκαίρι, στη σκιαμαχία της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η «αποκάλυψη» ότι ο νόμος Κατρούγκαλου (ο οποίος είναι γνωστό ότι έχει καταργήσει το ανώτερο πλαφόν που ίσχυε προηγούμενα στις συντάξεις), εκδίδει συντάξεις ύψους 20.000 και 24.000 ευρώ το μήνα για ορισμένους συνταξιούχους μετά το 2016!!!!

Με δεδομένο ότι με 45 !! χρόνια υπηρεσία ο μεγαλύτερος συντελεστής με τον όποιο πολλαπλασιάζεις το μέσο μισθό σου για να βγάλεις την ανταποδοτική σύνταξη σου είναι είναι 42-48% καταλαβαίνει κάνεις πόσο μισθό έπρεπε να παίρνεις από το 2002 και μετά για να προκύψουν αυτά τα ποσά!! (Τα 384 ευρώ της εθνικής είναι προφανώς σε αυτή την περίπτωση ψίχουλα και δεν επηρεάζουν).

ΕΦΑΡΜΟΓΗ: (Χ μισθός * 0,48 ) + 384 εθνική = 24.000 | Λύση: 49.200 ευρώ μηνιαίο μισθό!!

Ακόμα και αν δεχτούμε τη διευκρίνηση της προηγούμενης υπουργού ότι για λόγους ανταποδοτικότητας με το άρθρο 30 του Νόμου, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για ορισμένους ασφαλισμένους που κατέβαλαν υψηλότερες εισφορές υπολογίζεται για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς επιπλέον αυτής του ΙΚΑ, δεν είναι δυνατόν να ανατρέψει την αγανάκτηση που προκαλεί μια σύνταξη αυτού του ύψους σήμερα).

Αποβαίνει δε πολύ περισσότερο σε βάρος της «πρώτη φοράς Κυβέρνηση της Αριστεράς », το ότι ενώ κόβει το ΕΚΑΣ στους μικροσυνταξιούχους, φροντίζει να μην αδικηθούν όσοι, όπως λέει, είχαν δώσει μεγάλες εισφορές, γεγονός που αμφισβητείται βάσιμα ,δηλαδή ότι αυτές δεν ήταν δικές τους, αλλά προήρχοντο από διάφορες συμβάσεις και πόρους που πλήρωναν τρίτοι (εμείς όλοι τελικά ) προς ορισμένα εκλεκτά ταμεία !

Στο ΔΣ του ΕΦΚΑ συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Ιδιαίτερη αναφορά στον Δήμο Κουμπούρη πρόεδρο των συνταξιούχων του ΙΚΑ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ακόμα περιμένουμε μια ενημέρωση από όλους αυτούς!

Και το επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι: Υπήρχαν και υπάρχουν εργαζόμενοι στη χώρα που είναι ασφαλισμένοι και αμείβονται με τέτοιους μισθούς;

Η απάντηση είναι ότι προφανώς υπήρχαν και υπάρχουν, στο λεγόμενο ιδιωτικό τομέα, αν δεχτούμε ότι οι Τράπεζες, οι μεγάλες ΔΕΚΟ κ.λπ., κ.λπ. είναι ιδιωτικός τομέας.

Γιατί όμως μας σπρώχνουν από παντού να κατακεραυνώνουμε μόνο και κυρίως τους δικαστές και τους βουλευτές για τα 7-8.000 χιλιάρικα μισθό που παίρνουν ; (Όχι ότι δεν έχουμε απόλυτα δίκαιο που τους μεμφόμαστε για το ρόλο και τις ευθύνες αυτών όλων).

Το ψευτοεπιχείρημα όμως που πλασάρεται και έχει και πέραση είναι ότι αυτοί πληρώνονται από το δημόσιο, δηλαδή από εμάς, ενώ οι άλλοι από τους ιδιώτες και έτσι δε μας επιβαρύνουν !

Λες και διαφέρει πολύ αν πληρώνεις τα στελέχη, π.χ., της ΕΡΤ από το λογαριασμό σου στο ρεύμα, ενώ στα ιδιωτικά κανάλια τα στελέχη τα πληρώνεις έμμεσα στα λεφτά που καταβάλεις για την αγορά των προϊόντων που σου διαφημίζουν και περιέχουν και το κόστος της διαφήμισής τους.

Η ότι το μισθό του κάθε Στουρνάρα έχει μεγάλη σημασία αν τον δίνει το Δημόσιο ή η Τράπεζα. Ή ότι έχει καμία σημασία, π.χ., αν το ΤΑΙΠΕΔ είναι δημόσιο ή ιδιωτικό!

Αλλά ας δεχτούμε ότι ένας μεγαλογιατρός, ή μεγαλοδημοσιογράφος, ή μεγαλοδικηγόρος πληρώνει εισφορές για τις απολαβές του των 50.000 μηνιαία. Αυτός σε όλη του τη ζωή έχει εισπράξει σαν εργαζόμενος 50.000 * 12 μήνες * 40 χρόνια = 24.000.000 ευρώ. Από δε τις συντάξεις: 24.000 συν * 12 μήνες * 20 χρόνια= 5.760.000 ευρώ.

Γενικό σύνολο απολαβών σε όλη τη ζωή του βάσει προσδόκιμου (85 χρόνια περίπου ) 30.000.000. ευρώ!!!!!!!

Ένας μισθωτός του δημοσίου η του ιδιωτικού τομέα με μέσο μισθό 1.500 ευρώ το μήνα θα εισπράξει σαν εργαζόμενος, 1.500 άμισθος * 12 μήνες * 40 χρόνια= 720.000 ευρώ. Και από συντάξεις: 1.000 συν * 12 μήνες * 20 χρόνια = 240.000 ευρώ.

Γενικό σύνολο για όλη τη ζωή του 85 χρόνια περίπου 960.000 ευρώ!!!!!!!

Τα παραπάνω είναι ένα ακόμα επιχείρημα, ανάμεσα στα άλλα, για όσους- και δυστυχώς οι περισσοτέροι είναι από την εργατική τάξη- έχουν απορίες για το λεγόμενο κεφαλαιοποιητικό – ανταποδοτικό σύστημα (το επονομαζόμενο και « ο κουμπαράς μου»!) που νομίζουν ότι είναι καλύτερο από το αναδιανεμητικό!

Όπως βλέπετε, μέχρι τώρα δεν έχουμε μιλήσει για κλασικούς καπιταλιστές, βιομηχάνους, εφοπλιστές, μεγαλοεργολάβους, μεγαλοτραπεζίτες κ.λπ.. δηλαδή για το μεγάλο κεφάλαιο που τα έσοδα του είναι εξ ορισμού πέρα κάθε πρόβλεψη και δεν έχουν ανάγκη τη σύνταξή τους!

Μιλάμε μόνο για τα στελέχη της αστικής τάξης στο δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, που το υπηρετούν και είναι υπόλογα μεταξύ άλλων και για τη διατήρηση και προσαρμογή του στις εκάστοτε συνθήκες!

Πιθανόν γι αυτό να κατηγορηθούμε από τη μεριά ορισμένων ότι δεν ακολουθούμε τα μαρξιστικά “prospectus”.

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι η άνιση κατανομή στις απολαβές και μέσα σε ένα εργατικού –λαϊκού ή και σοσιαλιστικού προσανατολισμού σύστημα μπορεί και πρέπει να υπάρχει για μεγάλο διάστημα, ανάλογα με τους άμεσους στόχους, κανείς νομίζω ότι δεν μπορεί να αποδεχτεί διαφορές 1 προς 30 σε μισθούς αλλά ακόμα χειρότερα σε συντάξεις, σαν αναγκαίες για την «πρόοδο» και την …ανάπτυξη»!

Φανταστείτε να τολμούσαμε να κάνουμε και τη σύγκριση με τα κατώτερα στρώματα της εργατικής τάξης τους ανέργους, τους μισοαπασχολούμενους, τη νέα γενιά με τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας της κ.λπ., νομίζω ότι τότε, αν κάποιος είχε τελευταία αποκτήσει κάποιες αμφιβολίες για τον ρόλο του καπιταλισμού στη σύγχρονη εποχή, θα τις ξεχάσει αμέσως!!