Ισραήλ: Στη φυλακή δύο αντιρρησίες συνείδησης που αρνούνται να συμμετάσχουν στην κατοχή της Παλαιστίνης

Δύο αντιρρησίες συνείδησης βρίσκονται αυτόν τον καιρό στις ισραηλινές στρατιωτικές φυλακές, επειδή αρνούνται να συμμετάσχουν στην κατοχή της Παλαιστίνης και την καταπίεση των Παλαιστινίων.

Ο πρώτος είναι ο 20χρονος αντιρρησίας συνείδησης Roman Levin. Έχει ήδη παραμείνει συνολικά πάνω από 70 ημέρες στη φυλακή και παρά την σύσταση της επιτροπής για τους αντιρρησίες συνείδησης, δεν έχει αποφυλακιστεί ακόμα.

Roman Levin (Φωτογραφία: Ido Ramon/Mesarvot)

Η δεύτερη είναι η 18χρονη Maya Brand-Feigenbaum [ολόκληρη η δήλωση άρνησης στράτευσής της εδώ] στην οποία πειθαρχικό όργανο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων επέβαλε και δεύτερη ποινή, αυτή τη φορά 20 ημερών. Στο τέλος αυτής της ποινής θα έχει εκτίσει 27 ημέρες – και ενδέχεται να τις επιβληθούν και άλλες.

Maya Brand-Feigenbaum (Φωτογραφία: Ido Ramon/Mesarvot)

Πριν την πρώτη ακρόασή της από την επιτροπή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων για τους αντιρρησίες συνείδησης, την Maya Brand-Feigenbaum είχε επισκεφτεί στο σπίτι της ο επικεφαλής της Κοινής Λίστας [συνασπισμός κομμάτων που εκπροσωπούν κυρίως Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ], ο Ayman Odeh, ο οποίος την αποκάλεσε «αχτίδα ανθρωπιάς που φωτίζει το δρόμο προς τον τερματισμό της κατοχής και την προώθηση της ειρήνης».

Και οι δύο αντιρρησίες συνείδησης υποστηρίζονται από το «Mesarvot – Αρνούμαστε να υπηρετήσουμε την κατοχή», ένα δίκτυο βάσης που συγκεντρώνει άτομα και ομάδες που αρνούνται να καταταγούν στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ως διαμαρτυρία για την κατοχή.