15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατάληψη των γραφείων του ΕΣΔΝΑ από εργαζομένους και φορείς που αντιδρούν στην επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής

Πρόσφατα

Σε κατάληψη από τις 9 και μισή, των γραφείων του ΕΣΔΝΑ, προχώρησαν εργαζόμενοι στους δήμους, η ΠΟΕ-ΟΤΑ και φορείς, που αντιδρούσαν στην προγραμματισμένη για τις 11 το πρωί (δεν έγινε) συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΣΔΝΑ, η οποία επρόκειτο να αποφασίσει:

– Νέα επέκταση των κυττάρων της β΄ φάσης, μέσω της τροποποίησης υφιστάμενης σύμβασης με τον παραπλανητικό τίτλο, «διαμόρφωση, διευθέτηση και εξομάλυνση πρανών κυττάρων του Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων Φυλής».

– Προκήρυξη διαγωνισμού για τη σύναψη σύμβασης με αντικείμενο τη «Μελέτη, κατασκευή έργων μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων», συμπεριλαμβανομένων νέων εσωτερικών επεκτάσεων και νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή της λεγόμενης γ΄φάσης.

– Προκήρυξη διαγωνισμού για την αύξηση της δυναμικότητας του σκανδαλωδώς ασύμφορου ΕΜΑΚ, που είχε προσωρινά «παγώσει», μετά τις αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ, περιβαλλοντικών οργανώσεων, δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων.

Οι αποφάσεις που εισηγείται η πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και νυν περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, αν τελικά ληφθούν, διαιωνίζουν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως «…ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις γενιές…» (απόσπασμα από την Έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, 18 – 20.09.2013). Ο Δήμος Φυλής θα εξακολουθεί ανενόχλητος να κρύβει τα αποτελέσματα της μελέτης για την καταγραφή της ρύπανσης και να εισπράττει 38 εκατ. ευρώ ετησίως, ως αντισταθμιστικά οφέλη για τον ΧΥΤΑ.

Να σημειωθεί πως είναι η δεύτερη φορά που οι εργαζόμενοι και φορείς ακυρώνουν τα σχέδια της Περιφερειακής Αρχής Δούρου και του ΕΣΔΝΑ. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και παραμονές του Πάσχα που και τότε η Διοίκηση είχε προσπαθήσει να επεκτείνει τη δυναμικότητα του ΕΜΑΚ.

Όπως έχει καταγγείλει το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, η περιφερειακή αρχή της Ρένας Δούρου, μεταλλαγμένη όπως και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθόλου τυχαία ή «αναγκαστικά», αθέτησε όλες τις υποσχέσεις για το κλείσιμο της Φυλής, υπονόμευσε συνειδητά την ανακύκλωση, την διαλογή στην πηγή και την αποκεντρωμένη διαχείριση, ενώ αντίθετα ενίσχυσε τις πρακτικές της ιδιωτικοποίησης εξυπηρετώντας τις απαιτήσεις των εργολάβων.

Με τις αποφάσεις αυτές, θέλει να «κλείσει» τις εκκρεμότητες με τους εργολάβους που συνεργάστηκε όλα τα χρόνια της θητείας της, αλλά και να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στην επίσης φιλοεργολαβική νέα περιφερειακή αρχή του Γιώργου Πατούλη και την κυβέρνηση της ΝΔ, για νέες χωματερές και την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίων καύσης στον ΟΕΔΑ Φυλής.

Πρωτίστως όμως αποκρύπτοντας τα αποτελέσματα των μελετών για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ Φυλής, που παρήγγειλε ο δήμος Φυλής και χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνουν ότι οι θάνατοι από νεοπλασίες στην Δυτική Αττική είναι τριπλάσιοι σε σχέση με όλη την υπόλοιπη Αττική, με τις αποφάσεις του «παρά πέντε» της θητείας της, η απερχόμενη περιφερειάρχης βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της για να συνεχιστεί το ανθρωπιστικό και περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράττεται εδώ και πολλά χρόνια στην Φυλή σε βάρος των εργαζομένων και των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας.

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ συνεχίζει τον αγώνα μαζί με όλες τις συλλογικότητες και τους φορείς Δυτικής Αττικής – Αθήνας για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και για την κατάργηση κάθε εργολαβίας – ιδιωτικοποίησης. Απαιτεί:

  • Διαχείριση που θα βάζει μπροστά τον άνθρωπο και το περιβάλλον  και όχι τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων.
  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία επέκτασης του ΕΜΑΚ.
  • Όχι στη δημιουργία εργοστασίων καύσης των απορριμμάτων.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ.
  • Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής.
  • Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή.
  • Να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας.
  • Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.
  • Να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις